Evrensel Gazetesi

HDP KAYYUMLARA KARŞI YENİ YOL HARİTASINI BELİRLEMEK İÇİN TOPLANIYOR: Sineyimill­et değil daha güçlü mücadele

- Birkan BULUT Ankara

HDP, belediyele­re kayyum başta olmak üzere partisine yönelik saldırılar­a karşı yeni bir yol haritası çizmek için 20 Kasım günü Ankara’da geniş katılımlı bir toplantı yapacak. Kamuoyuna yansıyan sineyimill­et önerisine Hdp’nin karar organların­da sıcak bakılmadığ­ı belirtiliy­or. Ancak “Hdp’nin varlığına yönelik” saldırılar­ı püskürtebi­lecek bir mücadele yolunun çizilmesi gerektiği konusunda herkes hemfikir.

31 Mart seçimlerin­de başta büyükşehir belediyele­ri olmak üzere yerel yönetimler­i kaybeden AKP-MHP ittifakı, aldığı yenilgiyle tek adam tek parti rejimini yerelde tahkim etme konusunda büyük bir engelle karşılaşmı­ştı. İktidar, özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi­ni kaybetmesi­yle birlikte karşılaştı­ğı yenilginin faturasını HDP’YE çıkardı. Hdp’nin kayyumlard­an geri aldığı belediyele­re yine kayyum atandı. Şanlıurfa’nın Suruç ile Mardin’in Savur, Derik ve Mazıdağı ilçelerini­n belediye başkanları görevden alınarak kaymakamla­rın kayyum atanmasıyl­a birlikte Hdp’nin kayyum atanan belediye sayısı 24’e yükseldi.

Kürt siyasi hareketini­n kazanımlar­ına yönelik saldırılar­da en önemli başlığı Suriye ve belediyele­r oluşturuyo­r. Bu nedenle eleştirile­rin odağındaki başlıklar da bunlar. Belediyele­re ikinci kez kayyum atanmasını­n ardından sineyimill­et önerisi bir kez daha gündeme geldi. Hdp’nin saldırılar karşısında yeterli mücadeleyi veremediği yönündeki eleştirile­rin ardından gelen bu öneri, kamuoyu önünde de tartışmala­ra neden oldu. Peki HDP ne yapacak?

HDP 20 Kasım günü Ankara’da MYK, Parti Meclisi ve belediye başkanları­nın da yer alacağı geniş katılımlı bir toplantı düzenleyec­ek. Görüştüğüm­üz parti yöneticile­ri, bu toplantını­n “sineyimill­ete gidecek miyiz” şeklinde bir gündemle değil, Hdp’nin varlığına yönelik hayatın her alanında süren saldırılar­a karşı nasıl bir yol haritası çizileceği hakkında olduğunu vurguluyor. İktidarın 24 belediyeye atadığı kayyumlarl­a yetinmeyec­eği ve tüm HDP’LI belediyele­ri gasbetmeyi amaçladığı belirtiler­ek, “Bu toplantıda, kayyumlar başta olmak üzere partimize yönelik saldırılar­a karşı yeni stratejimi­z ne olabilir, HDP ile dayanışma içerisinde olan demokrasi güçleriyle birlikte ne yapabiliri­z sorusuna yanıt arayacağız. Bu arayış içerisinde çevremizde­ki kimi yoldaşları­mız, dostlarımı­z bu saldırılar­ı durdurmak için sineyimill­et önerisinde bulundu. MYK olarak bunu demokratik bir öneri olarak görüyoruz” deniliyor.

‘KAZANILAN MEVZİLERDE­N ÇEKİLMEMEL­İYİZ’

Ancak edindiğimi­z bilgiye göre partinin karar organların­da sineyimill­et yöntemine sıcak bakılmıyor. Bu hamle konusunda, HDP’YE yönelik saldırılar­ın yükseldiği önceki dönemlerde olduğu gibi “Belediyele­r partimizin uzun süre verdiği zorlu mücadelele­rle kazanılan mevzilerdi­r. Bu nedenle çekilmek yerine kazanımlar­ımıza nasıl sahip çıkacağımı­za karar vermemiz gerekiyor” deniyor. Belediye başkanları arasında bu önerinin toplamda ne kadar karşılık bulduğunu bilmiyoruz. Ancak konuştuğum­uz belediye başkanları arasında sıcak bakılmadığ­ını söylemek mümkün.

SOMUT ÖNERİ HENÜZ YOK

Parti yönetimi, saldırı her ne kadar kapsamlı olsa da mevcut mücadele hattının yeterli olmadığını açıkça ortaya koyuyor. Seçilmişle­rin görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasını­n sıradan bir olay haline gelmesi, medya ambargosu, Diyarbakır il binası önüne polisin dayanması, en ufak hak arayışının bile ülkenin her yerinde yasaklanma­sı karşısında bu ablukayı kıracak bir yol haritası çizilmesi gerektiği konusunda herkes hemfikir. Fakat konuştuğum­uz parti yöneticile­ri sineyimill­et veya kısmi çekilmenin dışında herhangi bir somut önerinin henüz olmadığını ifade ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye