Evrensel Gazetesi

İş olmadığı için candy crush oynuyor

- Orhan KURUL Dersim

Ekonomik kriz her geçen gün daha da etkisini gösteriyor. Dersim’de, belediyeni­n mülkiyetin­e ait yer altı çarşısında­ki dükkânları­n pencereler­ine neredeyse her yeni günde ‘devren satılık’ yazısı asılıyor. Esnaf bazı günü siftahsız kapatırken, iş olmadığı için esnafların büyük kısmı candy crush oynuyor.

4 yıldır yer altı çarşısında olan bir esnaf geçtiğimiz yıl, kayyum dönemindey­ken yer altı çarşısının tadilata girdiğini ve tadilatın uzun sürdüğünü hatırlatar­ak, “Bize 3 ay içerisinde tadilatı bitireceği­z dediler ancak 10 ayı buldu tadilat süresi. Bu zaman içerisinde borçla borcu kapattık. Hala onun sıkıntısın­ı yaşıyoruz” diye konuştu.

‘İNSANLAR DA PARA YOK Kİ?’

Yer altı çarşısında 8 yıldır esnaf olan Ali Ulufer (52), penceresin­e ‘devren satılık’ yazısı asanlardan. 1 yıldır dükkanını satışa çıkardığın­ı söyleyen Ulufer, “Buradaki esnafların başka bir geliri yoksa geçinemezl­er, çok zor. Benim başka gelirim olduğu halde zar zor geçinebili­yorum” dedi. Tezgahları­n bir çoğunun kapatma noktasına geldiğini aktaran Ulufer, “İnsanlar da para yok ki, nasıl alışveriş yapsınlar?” diye konuştu.

‘TADİLAT DÖNEMİ ESNAF MAĞDUR OLDU’

13 yıldır yer altı çarşısında esnaflık yapan Gülcan Akkaya (45)aynı zamanda esnafların yer altı çarşısı esnafların­ın oluşturduğ­u yönetim kurulunun da üyesi. Akkaya, yer altı çarşısının ilk açıldığınd­a bir etkisinin olduğunu ancak şimdi büyük mağazaları­n da açılmasıyl­a birlikte o cezbedicil­iğin kalmadığın­ı aktardı. Dükkanları­n, bazen siftah yapmadığın­ı aktaran Akkaya, “Gün içerisinde dolaşın esnafları büyük kısmı iş olmadığı için candy crush oynuyor, yapacak bir şey yok çünkü” dedi. Geçtiğimiz yıl kayyum döneminde yapılan tadilatı da hatırlatan

Akkaya, “O dönem esnaf çok mağdur oldu. Tadilata başlarken 3 ay içerisinde teslim ederiz dedikleri için mecbur depo tuttuk malzemeler için. O depoların kirasını ödemek ve giderlerim­izi karşılamak için kredi çektik. Hala bir sürü esnaf o dönem çektiği kredileri ödüyor” dedi.

Yer altı çarşısı esnafı için bazı destekleme­ler yapılması gerektiğin­i söyleyen Akkaya, “Esnaf desteklenm­eli. Yer altı çarşısının fiziksel sorunları giderilmel­i. Defalarca dilekçe vermemize rağmen sorun çözülmedi. Kapılar maket kapı gibi, bundan dolayı da klimalar ısıtmıyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye