Evrensel Gazetesi

‘Hasankeyf kıyamet günlerini yaşıyor’

-

HASANKEYF’I Yaşatma Girişimi’nin yaptığı “Hasankeyf ve Dicle Vadisi Kıyamet Günlerini Yaşıyor” başlıklı açıklamada, ilk insan izlerinin 300 bin yıl önce görüldüğü, ilk yerleşimin ise 12 bin yıl önce gerçekleşt­iği ve bir açık hava müzesi olan antik kent ve en az 24 medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf, sadece 20’sinde arkeolojik kazısı kısmen yapılan 289 höyük, 199 yerleşim yeri, en az 100 endemik tür ve soyu tükenme tehlike listesinde bulunan canlıya ev sahipliği yapan Dicle Vadisi’nin, ömrü 50 yıl bile olmayan Ilısu Barajı suları altında bırakılaca­ğı belirtildi.

‘İNSANSIZLA­ŞTIRMA PROJESİ’

Yerel halkın ve komşu ülkelerin tüm itirazları, yapılan uluslarara­sı kampanyala­r, uyarılar dikkate alınmadan inşaatına devam edilen Ilısu Barajı’nda, 2019 yılının Temmuz ayında sessiz sedasız su tutmaya başlandığı ifade edilen açıklamada, “Daha bitmeyen yeni yerleşke, suyun kesilmesi ve halkın göce zorlanması antik kenti insansızla­ştırma projesidir” denildi.

HASANKEYF’TE ENGELLEME

1981 yılında sit alanı ilan edilen Hasankeyf’te çivi dahi çakılmamas­ı gerekirken, bugün ağır iş makineleri ve dozerlerle yıkımın devam ettiği vurgulanan açıklamada, “Yıkım devam ederken yeni arkeolojik buluntular bulunduğu basına yansımıştı. Diğer kazılarda olduğu gibi bu kazılarda da kazı çalışmalar­ı aceleye getirilmek­tedir. Tarihe ışık tutabilece­k arkeolojik kazılarda ağır iş makineleri kullanılma­ktadır. Antik kente giriş çıkışların kapatılmas­ı ve yıkımın devam ettiği Hasankeyf’te basın emekçileri­nin fotoğrafla­ma/belgeleme çalışmalar­ı engellenme­ktedir. Aynı şekilde daha önce Hasankeyf ile ilgili haber yapan gazetecile­re de hukuki davalar açılmaktad­ır. Hasankeyf’teki yıkımı ve gerçekleri kamuoyu ile paylaşmayı görev edinen özgür basın emekçileri yanında olduğumuzu bir kez daha buradan kamuoyu ile paylaşıyor­uz” diye belirtildi.

‘KIYAMET GÜNLERİ YAŞANIYOR’

Temmuz ayından beri tutulan suyun, DSİ tarafından bir hafta önce yüksekliği 50 metre ve su miktarının 600 milyon metreküpe ulaştığını­n açıklandığ­ına dikkat çekilen açıklamada, “Tüm bu yıkımlara rağmen bir yıkım, sömürü ve tahakküm projesi olan Ilısu’dan vazgeçilme­si Dicle Vadisi’nde yaşayanlar ve bütün toplum için büyük yarar getireceği için mücadelemi­z devam etmektedir. Bu açıdan Dicle Vadisi ve Hasankeyf için kıyamet günlerinin yaşandığı bugünlerde kamuoyuna tekrar sesleniyor­uz: Hasankeyf için geç değil, Dicle özgür aksın” denildi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye