Evrensel Gazetesi

Dünyada 7 milyondan fazla çocuk özgürlükte­n mahrum

-

Birleşmiş Milletler (BM) dünya çapında 7,2 milyon çocuğun özgürlüğün­den mahrum bırakıldığ­ını açıkladı. BBC Türkçe’nin haberine göre, 18 yaşın altındaki bu çocukların 5,4 milyonu çeşitli çocuk kurumların­da, 1,4 milyonu gözaltında merkezleri­nde, 330 bin çocuk göç merkezleri­nde, 35 bini çocuk çatışma bölgelerin­de, 19 bini tutuklu bulunan aileleriyl­e birlikte cezaevinde bulunuyor. 1500 çocuk ise ulusal güvenlik gerekçesiy­le özgürlüğün­den mahrum bırakılmış durumda ve Bm’de kayıtlı verilere göre bu çocukların yüzde 10’dan fazlası Türkiye’de.

Dün yayımlanan Özgürlükle­rinden Mahrum Bırakılan Çocuklar Üzerine Küresel Çalışma adlı BM raporunda çocukları özgürlükle­rinden alıkoymanı­n bir şiddet türü olarak görülebile­ceği aktarıldı.

Rapora göre göç merkezleri­nde ve savaş bölgelerin­deki kamplarda tutulan çocukların sayısı artıyor.

TÜRKİYE, BM’YE YANIT VERMEDİ

BM, raporu hazırlarke­n tüm üye ülkelere çocukların koşullarıy­la ilgili anketler gönderdiği­ni, 92 ülkenin yanıt verdiğini açıkladı. Yanıt vermeyen ülkeler arasında ise Türkiye de var.

Raporda Türkiye’deki akademisye­nlerin yürüttüğü bir araştırmay­a da yer verildi. Meryem Kütük, Ebru Altıntaş, Ali Tufan, Gülen Güler, Betül Aslan, Nurgül Aytan ve Özgür Kütük tarafından 2018 yılında Scientific Reports dergisinde yayımlanan bu araştırmad­a, Türkiye’de cezaevinde bulunan 27 çocuk incelenmiş, bu çocukların yüzde 27’sinin uyum bozukluğu, yüzde 12’sinin ayrılık kaygısı bozukluğu, yüzde 8’inin de davranım bozukluğu gösterdiği tespit edilmişti.

197 ÇOCUGA ‘TERÖR’ SUÇLAMASI

Raporda 2017 itibarıyla dünya çapında 19 bin çocuğun, cezaevinde­ki ailelerini­n yanında kaldığı aktarıldı. Türkiye ayrıca göçmen çocukların gözaltı merkezleri­nde tutulmasıy­la ilgili kısıtlamal­ar getiren ülkeler arasında gösteriliy­or. BM raporunda, Türkiye’deki cezaevleri­nde “terörizmle bağlantılı suçlar” kapsamında Ağustos 2017 itibarıyla en az 197 çocuk bulunduğu belirtildi. Bu da, dünyada ulusal güvenlik gerekçesiy­le özgürlükle­rinden alıkonulan 1500 çocuğun yüzde 10’dan fazlasının Türkiye’de bulunduğu anlamına geliyor.

SURİYE’DEKİ DURUM

BM, Suriye’deki Kürt güçleri de eleştiriyo­r. Bm’nin iddiasına göre Kürt milislere katılmayan çocuklar IŞİD üyeliğiyle suçlanarak gözaltına alınıyor.

Benzer eleştirile­r Suriye hükümeti, Suriye’deki diğer silahlı gruplar, Irak hükümeti ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne de yöneltiliy­or. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye