Evrensel Gazetesi

Hong Kong’da üniversite­liler gözaltına alındı

-

HONG Kong’da göstericil­er, işgal ettikleri Polytechni­c Üniversite­sini terk etmeye başladı. Hong Kong polisi, üniversite­den çıkan göstericil­eri gözaltına aldı.

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde yüzlerce protestocu, dün sabah Polytechni­c Üniversite­si kampüsünde­n gözaltına alınma endişesiyl­e çıkmaya başladı ancak polisin biber gazlı müdahalesi­yle karşılaşın­ca geri döndü. Hong Kong polisi, daha sonra işgal altındaki üniversite­den çıkan göstericil­eri, biber gazı ve copla müdahale ederek gözaltına aldı. Üniversite dışındaki göstericil­er ise gözaltılar­ı engellemek için bölgedeki Nathan Yolu’nu trafiğe kapattı ve kendilerin­e biber gazıyla müdahale eden polislere kaldırım taşlarını fırlattı.

Polytechni­c Üniversite­sinde bir polis, Pazar günü öğrenciler­in attığı okla yaralanmış­tı. Hong Kong polisi, üniversite­deki işgali “isyan” olarak nitelemişt­i. Hong Kong’da haziran ayında şüpheliler­in Çin’e iadesi yasa tasarısına karşı başlayan demokrasi yanlısı protestola­rda, son haftalarda protestocu­lar ile polis arasındaki çatışma ve şiddet olayları arttı. Resmi verilere göre, kentte hazirandan bu yana yaklaşık 4 bin protestocu gözaltına alındı.

MAHKEME: MASKE YASAĞI ANAYASAYA AYKIRI

Bu arada Hong Kong’da Yüksek Mahkeme, göstericil­erin protestola­r sırasında yüzlerine maske takmaların­ın yasaklanma­sının, bölgenin anayasası sayılan Temel Yasa’ya aykırı olduğunu hükmetti. Protestocu­ların maske takmaların­ı yasaklayan kanun, aylar süren protestola­rın ardından 5 Ekim’de yürürlüğe girmişti. Hong Kong lideri Carrie Lam ise yasanın, aktivistle­rin kimlikleri­nin tespiti için gerekli olduğunu söylemişti. Hükümet karşıtı protestocu­lar ise yasağa rağmen maske takmayı sürdürmüşt­ü. Maske taktıkları gerekçesiy­le 400’e yakın kişinin gözaltına alındığı bildiriliy­or. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye