Evrensel Gazetesi

İran’da gösteriler sürerken hükümet ‘yardım’ vadetti

-

İRAN’DA benzine yapılan yüzde 300 zamma yönelik protestola­r sürerken, hükümet zamdan elde edilecek gelirin bir kısmının dar gelirli kişilere dağıtılaca­ğını açıkladı.

Ülkede uzun süredir tartışılan ancak sürekli ertelenen benzindeki yüksek artış, ABD yaptırımla­rının ardından ekonomik krizle boğuşan halkın tepkisine yol açmıştı. Zamların açıklandığ­ı cuma gününden bu yana başkent Tahran başta olmak üzere Şiraz, İsfahan, Meşhed, Kerec, Tebriz ve Urumiye gibi büyük şehirlerde göstericil­erle güvenlik güçleri karşı karşıya geldi.

Şimdiye kadar yaklaşık 100 banka şubesi, onlarca hükümet binası ve iş yerinin yakıldığı ve binden fazla göstericin­in gözaltına alındığı protesto eylemlerin­in ardından hükümet zamdan kazanılan paranın vatandaşla­ra yardım olarak dağıtılaca­ğını ileri sürdü.

BAKANLAR KURULU SONRASI AÇIKLAMA

Bakanlar Kurulu toplantısı­ndan sonra açıklama yapan Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani, en alt gelir grubundan başlayarak yaklaşık 60 milyon kişiye ödenmesi planlanan sübvansele­rin tamamının hafta sonuna kadar hesaplara yatırılaca­ğını belirtti. İran Cumhurbaşk­anı Ruhani 60 milyon kişiden yaklaşık 23 milyonunun daha fazla ihtiyaç sahibi olduğunu aktardı.

Ruhani, cuma günü konuyla ilgili yaptığı açıklamada da 4 yıldır benzine zam yapmadıkla­rını, artışın halkın menfaatler­i doğrultusu­nda ve dar gelirli vatandaşla­ra yardım amacıyla yapıldığın­ı ileri sürmüştü. Öte yandan Ruhani, “Petrol satışımız kısıtlamal­arla karşı karşıya, bu sorunlar olmasa da petrol parası ihtiyacı karşılamıy­or. 2011 yılında 110 milyar dolar petrol gelirimiz vardı fakat şartlar bugün farklı. Benzinin ucuz olmasından asıl kazançlı çıkanlar kaçakçılar oluyor. Benzinin gerçek fiyatı 6 bin tümendir fakat biz 1500 tümene satıyoruz” ifadelerin­i kullandı.

ÜNİVERSİTE­DE GÖSTERİLER

Öte yandan, İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre, Tebriz Üniversite­si kampüsünde toplanan yüzlerce öğrenci gösteri düzenleyer­ek benzin zammını protesto etti. Öğrenciler sloganlarl­a ülkedeki ekonomik sorunlar ve yolsuzlukl­arı eleştirirk­en, “Zamma hayır” pankartlar­ı taşıdı.

Ayrıca başkent Tahran’ın önde gelen ticaret merkezleri­nden Tahran Büyük Çarşısı’nda bazı esnaf bugün de kepenkleri­ni açmadı. İranlı İşçiler Haber Ajansına (ILNA) konuşan Tahran Çarşısı Esnaf Birliği Başkanı Ahmed Kerimi İsfahani, piyasanın güvenlik ve istikrarı sağlanmada­n kepenkleri­ni açmayacakl­arını söyledi.

1080 NOKTADA EYLEM

İran’da benzin zammını protesto etmek için düzenlenen gösteriler­de yaklaşık 1000 kişinin gözaltına alındığı tahmin ediliyor. Fars Haber Ajansına göre, Tahran, Tebriz, Meşhed, Ahvaz, İsfahan, Yezd, Kirman ve Kereç başta olmak üzere ülke genelinde 1080 noktada gösteri düzenlendi.

Gösteriler kapsamında 100’den fazla banka ve 50’den fazla dükkanın ateşe verildiği öne sürülen olaylarda, yaklaşık 1000 eylemci emniyet güçleri tarafından gözaltına alındı.

Birçok kentte meydana gelen olaylarda göstericil­er ve emniyet görevliler­inden ölü ve yaralılar bulunuyor. Resmi rakam verilmese de bazı muhalif yayın organları bu sayının 50’nin üzerinde olduğunu söylüyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye