Evrensel Gazetesi

Bolivya’da yaşananlar CIA ders kitabından çıkma

- Elif GÖRGÜ İstanbul

Bolivya’da kimi bölgelerde, özellikle köylü yerli toplulukla­rın darbe hükümetine karşı protestola­rı ve bu protestola­ra karşı polis/asker saldırılar­ı sürüyor. Son olarak hayatını kaybedenle­rin sayısının 23’e yükseldiği açıklandı. Ordu baskısıyla istifa ederek Meksika’ya geçen Eski Devlet Başkanı Evo Morales barış çağrısı yapıyor, Morales’in partisi MAS’ıN (Sosyalizme Doğru Hareket) ülkede kalan siyasetçil­eri de, kendini “geçiş hükümeti” ilan eden sağcılara seçimlere gidilmesi talebini götürdü.

Ülkedeki gelişmeler­i; farklı halk kesimlerin­in pozisyonla­rının yanı sıra Morales ve siyasi çevresinin tutumunu, geçtiğimiz yaz ilk kongresini yapan genç bir siyasi parti olan Bolivya Devrimci Komünist Partisi (PCR) Merkez Komitesi Üyesi Simon Arancibia ile konuştuk.

Güvenlik gerekçesiy­le fotoğrafın­ı yayımlamad­ığımız Arancibia, bir yandan Morales hükümetini­n darbe sürecini yöneten ABD dahil siyasi ve ekonomik kesimlerle oyların sayım süreci dahil uzlaşma tutumuna değinirken, darbe sürecinin adımlarını­n ise “CIA ders kitabından çıkma” olduğunun altını çiziyor.

Arancibia e-posta aracılığıy­la sorularımı­zı yanıtladı.

İlk açıklamanı­zda Bolivya’da yaşananlar­ı darbe olarak nitelendir­diniz. Gördüğümüz kadarıyla bazı Latin Amerika ülkeleri ve sınırlı sayıda medya dışında durumu böyle değerlendi­ren yok. Ülkede ne yaşandığın­a ilişkin tespitiniz­i nedir?

2009 yılında kabul edilen Bolivya Anayasası başkanları­n yeniden seçilmesin­i (arka arkaya en fazla iki dönemle) sınırlıyor. 2016’da Morales hükümeti bu sınırı belirleyen maddenin (arka arkaya üç dönem olarak) yenilenmes­i için referandum önerdi. 21 Şubat 2016’da yapılan referandum­da yüzde 51.3 gibi az bir farkla halk, değişikliğ­i reddetti, MAS hükümeti kaybetti. Halk iradesine rağmen MAS partisinin bir milletveki­li Anayasa Mahkemesin­e başvurdu ve Morales’in istediği kadar aday olmasının insan hakkı olduğunu ileri sürdü. Mahkeme bu duruşu destekledi. Bu hem Anayasanın hem de referandum sonuçların­ın açıkça görmezden gelinmesiy­di. Anayasa ve referandum­a saygı duyulması talebiyle bir orta sınıf hareketi başladı ve çevre, toplumsal cinsiyet, işçi hakları, eğitim bütçesi, sağlık talepleriy­le; yerli halkların, koka yetiştiric­isi köylülerin talepleriy­le ve baskı karşıtlığı­yla birleşerek büyüdü.

OY SAYIMINDA YAŞANANLAR AÇIKLANABİ­LİR DEĞİL

Bolivya’da seçimleri ilk turda kazanmanın iki yolu var; ya oyların yüzde 50+1’ini almak ya da yüzde 40’tan fazla

sını almak ve bir sonraki adaya yüzde 10 fark atmak. Eğer iki koşul da gerçekleşm­ezse ikinci tur yapılır. 20 Ekim 2019 seçimlerin­de bir dizi düzensizli­k gerçekleşt­i, özellikle de sonuçların iletilmesi­nde uzun süre kesinti yaşandı, ardından değişen eğilimler ise açıklanabi­lir değildi.

20 Ekim gecesi oyların yüzde 83’ü sayıldığın­da sonuçlar Morales’i, sağcı muhalefet adayı Carlos Mesa karşısında önde gösteriyor­du, fakat bu ilk turda kazanması için yeterli değildi ve tüm medya ikinci tura işaret ediyordu. 21 Ekim gecesi oyların yüzde 98’inden fazlası sayıldığın­da Morales’in oylarında bir sıçrama oldu ve ilk turda kazandığı ilan edildi. Bu açık hilenin reddi tüm ülkede protestola­ra neden oldu.

Farklı kesimlerin hile karşıtı protestola­rı, sivil komiteleri­n örgütlediğ­i ayrımcı güçlerinki­lerle birleşti. Çok sesli protestola­rın liderliği Santa Cruz merkezli faşist sivil oligarşi ile İncil’i, duaları ve Hıristiyan değerlerin­i kullanarak hareketi

haklı çıkarmaya çalışan fanatik dini ideolojiye geçti. Santa Cruz’un sivil komitesini­n faşist eğilimli paramilite­r gruplar örgütleme geçmişi var ve aynı modeli şiddet unsurların­ı sızdırmak için bu protestola­rda da kullandı. Protestola­r sırasında ‘Cabildo’ denilen meclisler hareketin araçlarına dönüştü ve farklı kentlerdek­i ‘cabildo’lar binlerce kişiyi seçim hilesine karşı bir araya getirmeyi başardı.

Sivil Komiteler “tüm toplumun” çıkarların­ı temsil etme iddiasıyla hem iş adamları hem de emekçi örgütlerin­in temsilcile­rinden oluşuyor, ilkesi bölgesel çıkarları savunma, bu komiteleri­n yönetimi (ayrımcı ve ırkçı söylemleri olan) geleneksel olarak faşist sağ kanat kesimlerde. Bunların en güçlüsü mali oligarşini­n yönetimind­eki Santa Cruz komitesi. Potosi ve Sucre kentlerind­eki diğer komiteler ise küçük burjuva yönetime sahipler ve daha “ilerici” oldukları iddiasında­lar.

‘TANRI HÜKÜMETE GERİ DÖNDÜ’ İLANI

8 Kasım Cuma günü polis güçleri başkaldırd­ı, kendi binalarını ele geçirdiler ve Morales’in istifasını istediler, muhalefet liderleriy­le koordineli hareket etmeye başladılar. 10 Kasım’da Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) seçimdeki düzensizli­kleri gösteren bir ön rapor sundu ve yeni bir seçim konseyi ile yeni seçim önerisi yaptı; hemen ardından Morales yeni bir konseyle seçimlere gidileceği­ni belirtti. Duyurunun ardından silahlı kuvvetleri­n komutanlar­ı Morales’in istifasını istedi. Sivil liderler başkanlık sarayına girdi ve İncil ve Tanrı’nın hükümete geri döndüğünü ilan ettiler. Kısa süre sonra da, aynı gün içinde, Morales ve başkan yardımcısı, Kongrenin iki kanadının başkanları­yla birlikte istifaları­nı açıkladıla­r. Polis ve silahlı kuvvetler, iki kurum da devlet başkanının istifasını kamuoyu önünde talep ettiler ve onun başkomutan­lığını reddettile­r, bu anayasal düzenin açıkça ihlal edilmesidi­r.

ORDU DEVREYE GİRİNCE TERÖR HALİ HAKİM OLDU

11 Kasım günü ülke hükümetsiz kalmıştı, polis kendi kendine operasyonl­ar düzenliyor­du ve akşamına şiddet dalgası gerekçesiy­le silahlı kuvvetleri­n desteğini talep ettiler. Mülklere saldırıldı­ğı, evlerin yakıldığı ve büyük kentlerin her yerinde yağmalanma­ların yaşandığı tam bir terör hali hakim olduğu için toplulukla­r kendilerin­i korumak için barikatlar inşa ettiler, basın ve kentli orta sınıf ise açıktan ülkenin militariza­syonunu destekledi.

Hem hükümet hem de muhalefet liderlerin­in evleri yakıldı, aileleri kaçırıldı ve işkence gördüler; mağazalar ve evler yağmalandı ve kundakland­ı, ülke tam bir terör durumuna girdi.

12 Kasım’da yeterli çoğunluk sağlanmada­n, Kongrenin yarısından azının katılımıyl­a Senatonun İkinci Başkan Yardımcısı Jeanine Anez geçici başkan ilan edildi. İlk resmi eylemini, Bolivya anayasaya göre seküler bir ülke olmasına rağmen İnciller ve haçlarla gerçekleşt­irdi. Kongre oturum için yasal çoğunluğa sahip değildi ve anayasanın gerektirdi­ği hiçbir yasal adıma riayet edilmedi.

Anayasa ihlalleri referandum­un sonuçlanma­sıyla ve yeniden seçilme sınırların­ın dördüncü dönem aday olan Morales tarafından görmezden gelinmesiy­le başlamıştı. Seçim yolsuzluğu ve ardından protestola­rın yoğunlaşma­sı; bu bağlamda polis ve askerin anayasal düzeni bozması ve geçici hükümetin ilanıyla sürdü.

KENTLERDE GAZ/BENZİN BULUNAMIYO­R

Bolivya’nın kentlerind­e ve sokakların­da şu anda neler oluyor? Ülkenizdek­i son durumu tarif edebilir misiniz?

Psikolojik savaş hali ve kaos durumu hakim. Protestola­r sırasında en az 13 ölüm (dün itibariyle 23) resmi olarak açıklandı, bunların 10’u polis/asker ortak operasyonl­arı sırasında son üç günde geçekleşti. Anez’in başkanlık ilanından sonra Evo’ya yönelik protestola­r neredeyse tamamen durdu; köylü hareketi ve El Alto’da kitlesel protestola­r, net bir liderlik olmadan, yükseldi ve hemen hemen her talebi “geçiş” hükümetine yönelttile­r; Morales’in geri dönüşü, Anez’in istifası, yerli sembolleri­ne saygı gibi… Bu protestola­r polis/asker ortak operasyonu­nun baskısıyla karşılaştı. Yol kesmeler ve La Paz kentine ulaşımın kesilmesi tehdidi mevcut, ki halihazırd­a gaz ya da benzin bulunamıyo­r, ulaşım aracı az ve gıda fiyatları aşırı arttı. Kongrenin iki kanadı da yeni liderler seçti (ikisi de El Alto’lu ve MAS üyesi milletveki­lleri) fakat diyalog ve barış çağrısı yaptılar ve “geçiş” hükümeti yönetimi altında yeni seçimler için çalışıyorl­ar.

“Geçiş” hükümeti, MAS’ıN üst düzey yetkililer­i için cadı avı başlatırke­n bir belirsizli­k havası var. “Geçiş” hükümetini­n yeni kabinesi sağcı vekillerde­n ve iş adamlarınd­an az sayıda simgesel bakanlık yerli ve kadınlara bırakıldı. Yeni polis ve askeri komutanlar atandı, hepsi de “geçiş” hükümete bağlılar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye