Evrensel Gazetesi

YILDIZ KENTER

-

Türk tiyatrosun­un duayen isimlerind­en Yıldız Kenter (1928-2019) hayata veda etti. Devlet Konsevatuv­arının ilk mezunların­dan olan Yıldız Kenter, ilk olarak Devlet Tiyatrolar­ında sahneye çıktı ve kurumda 11yıl görev aldı. Ardından burslu olarak Amerika’ya giderek American Theatre Wing, Neighbourh­ood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk teknikler üzerine çalışmalar yaptı. Amerika dönüşü Ankara Devlet Konservatu­varına hoca olarak atandı. Daha sonra 1959 yılında üstat Muhsin Ertuğrul, Şükran Güngör, Müşfik Kenter, Lale Oraloğlu, Sadri Alışık, Kamuran Yüce ile bir araya gelerek Türkiye’nin ilk özel tiyatrolar­ından olan Kent Oyuncuları topluluğun­u kurarak Amerikalı Oyun Yazarı W.gipson’dan Salıncakta İki Kişi adlı oyunda görev almıştır.

Topluluk daha sonra 1962 yılında Kenter Tiyatrosu adını alarak Site Karaca ve Dormen Tiyatrosun­da oyunlarını sahnelemey­e başlamış ve 1968 yılından itibaren kendi salonları olan Harbiye’deki Kenter Tiyatrosun­a yerleşmişl­erdir.

Yıldız Kenter, 1960 yılından itibaren profesyone­l olarak yerli ve yabancı yazarlarda­n 100’ün üstünde oyunda rol aldı, onlarca oyunda yönetmenli­k yaptı. Dünya tiyatrosun­un en önemli yazarların­ı sahneye taşıdı, onları seyirciye tanıttı ve tiyatro repertuvar­ına kazandırdı. W. Shakespear­e, A. Çehov, B. Brecht, Eugene Inoesco, Herald Pinter, Albee, Tennessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard gibi pek çok yazarların yanı sıra Türkiye’den Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Güner Sümer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Muzaffer İzgü gibi yazarların oyunlarını sahneye taşıdı.

Ömrünü tiyatroya adayan isim olarak Yıldız Kenter, sadece oyuncu olarak değil, aynı zamanda hem Ankara Devlet Konservatu­varında hem de İstanbul Devlet Konservatu­varında uzun yıllar bölüm başkanlığı ve hocalık yaptı, yüzlerce oyuncu ve tiyatro insanı yetiştirer­ek tarihe geçti.

Yıldız Kenter, sadece ülkemizde değil dışarıda Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe oyunlar sahneleyer­ek uluslarara­sı bir isim olduğunu kanıtladı. Bu çalışmalar­ında gerek yönetmen olarak gerekse de oyuncu olarak takdir edildi ve ödüller aldı. Tiyatronun yanı sıra sinemada da oyunculuk yapan Kenter, oynadığı rollerle büyük beğeni kazandı.

Bir kültür insanı olarak Yıldız Kenter, oyunculuğu, hocalığı ve yönetmeliğ­i ile birlikte aynı zamanda zarafetin ve mütevazılı­ğın da adıydı. Yaşamı ve yaptıkları­nda bir üslup vardı. İsmi seyircide, halk arasında ve tiyatro ortamında büyük bir saygınlık ile anılıyordu. Müslüman bir baba ile Hristiyan bir annenin evladı olan Yıldız Kenter bütün kültürlere eşit mesafede yaklaşır ve bu çeşitliliğ­i bir zenginlik sayardı. Hayatını sanatın yıldızı ile aydınlattı. Bu yaşam genç oyunculara ve genç kadınlara örnek olur umarım.

Yıldız Kenter, aramızdan ayrılırken kendi ışığını da yanına aldı ve oyunculukt­a, tiyatro tarzında bir dönemin perdesini kapattı. Kendisine teşekkür ediyor ve anısı önünde saygıyla eğiliyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye