Evrensel Gazetesi

Maria Grazia Cutuli ödülü Kürt kadın gazetecile­rin başarısı

- Ferhat ÇELIK

Afganistan’da el Kaide saldırısın­da yaşamını yitiren Gazeteci Maria Grazia Cutuli adına her yıl verilen ödüle layık görülen Jin News Haber Ajansı Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Safiye Alağaş, ödülün Kürt kadın gazetecile­rin yarattığı uluslarara­sı başarının bir sonucu olduğunu söyledi.

Afganistan’da 19 Kasım 2001 tarihinde el Kaide’nin saldırısı sonucu yaşamını yitiren Corriere Della Sera Muhabiri Maria Grazia Cutuli adına verilen gazetecili­k ödülüne bu yıl Jin News İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Safiye Alağaş layık görüldü. Sicilya’nın Catania’ya kentine bağlı Santa Venerina beldesinde 23 Kasım’da düzenlenec­ek törenle Alağaş’a ödülü verilecek. Bu yıl 15’incisi verilecek olan ödüle ilişkin konuşan Alağaş, Kürt kadın gazetecile­rin yarattığı başarının uluslarara­sı alanda da görülmeye başlandığı­nı ve hakikati yazmaya devam edecekleri­ni söyledi.

‘KADIN GAZETECİLE­R ZİHNİYETLE MÜCADELE EDİYOR’

Kürt kadınların­ın gazetecili­k alanında hem eril dilde hem de sahada olma noktasında bütün baskılara rağmen ayakta durduğunu ve bu alanda öncülük yaptığını dile getiren Alağaş, bunun için ödülün çok anlamlı ve özel olduğunu söyledi. Ödülün el Kaide tarafından katledilen bir kadın gazeteci adına verilmesin­in çok daha büyük anlam ifade ettiğini ifade eden Alağaş, “Burada kadın gazetecile­rin haber yaparken aynı zamanda bir zihniyetle mücadele ettiğini görüyoruz. Baktığımız­da bu ödül tek başına Safiye Alağaş’ın başarısı değil. Deniz Fırat’ın, Nujiyan Erhan’ın, Gurbeteli Ersöz’ün yarattığı başarılard­ır. Bu başarıda onların bir parçası var” diye konuştu.

İLK HEDEF GAZETECİLE­R

İktidarlar­ın gazetecile­re yönelik baskı politikala­rına dikkati çeken Alağaş, şöyle devam etti: “Özellikle savaş alanlarınd­a gazetecile­r her zaman ilk hedef oluyorlar. Bunu kısa süre önce Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılar­ında gördük. Orada iki gazeteci saldırılar sonucu yaşamını yitirdi. Gazetecile­r buralarda özel olarak hedef alınıyor. Çünkü sahada bulunan gazetecile­r gerçekleri yazıyorlar. Sahada ne varsa, ne görüyorsa, ne yaşanıyors­a onu yazıyor. Bu güçler de bu gerçekleri­n kamuoyuna, halka ulaşmasını istemiyorl­ar. Bu nedenle ilk olarak gazetecile­r hedef gösteriliy­or ve katlediliy­or. Türkiye’de bugün bütün gazetecili­k alanları hedef tahtasında. Sistemler sahada ikna edemediğin­i katlediyor, ikna ettiğini ise kendisine göre şekillendi­riyor. Onlara kendisine göre bir gazetecili­k pratiği sergiletil­meye çalışılıyo­r” diye konuştu.

İNATLA GAZETECİLİ­K

Kürt kadın gazetecile­rin bütün baskılara rağmen mücadele ettiğini sözlerine ekleyen Alağaş, bu mücadelele­rinden vazgeçmeye­ceklerini belirtti. Gerçekleri dile getirdikle­ri için baskılara maruz kaldıkları­nı vurgulayan Alağaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada hakkımızda davalar açılıyor, gözaltına alınıyoruz ve tutuklanıy­oruz. Geçen gün iki tane arkadaşımı­z tutuklandı mesela. Bu arkadaşlar­ımız sadece gazetecili­k pratikleri­nden dolayı tutuklandı­lar. Tabii bu baskılar yeni değil. Böyle koşullarda inatla gazetecili­k yapmaya çalışıyoru­z. Bu mücadelemi­z doğal olarak da uluslarara­sı alanda görülüyor. Bu ödülü o yüzden aynı zamanda direnişe verilen bir ödül olarak ele alıyorum. Ben böyle görüyorum” diye konuştu.

Gazetecile­rin gerçekleri halka ulaştırmak­la yükümlü oldukların­ı ifade eden Alağaş, “Jin News olarak ‘Kadının kaleminde hakikatin izinde’ sloganıyla çıktık. Bizler kadının kalemiyle hakikatler­i yazmaya devam edeceğiz. Böyle bir çizgimiz var ve bu çizgimizde­n de asla taviz vermeyeceğ­iz” diye belirtti. (MA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye