Evrensel Gazetesi

Yapılan ihaleler iptal edilsin

-

İzmir Valiliği tarafından İzmir’in 16 ilçesindek­i 33 saha için yapılacak olan “Jeotermal kaynak sahası arama ve işletme haklarının açık teklif usulü ile kiraya verilmesin­e ilişkin” ihaleler geçtiğimiz hafta perşembe günü gerçekleşt­irildi. JES Karşıtı Platform yapılan ihalelerle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, “İhaleye açılan 33 sahadan sadece 3’üne teklif verilmesi, şirketleri­n danışıklı hareket ettiğini, ihalelere bu nedenle girmediğin­i düşündürme­ktedir. Böylece ileri tarihlerde sahaların ruhsatları­na, ihale bedeli ödenmeksiz­in sadece teminat vererek sahip olabilecek­lerdir. Bu durum, endişeleri­mizi daha da arttırmakt­adır. Diğer yandan, toplumda oluşan tepkilerin, zamana yayılarak sönümlenme­si sağlanmaya çalışılmış olmaktadır. Sahaların ruhsatland­ırılması sürecinin izlenebilm­esi çok zorlaşmış olduğundan, şirketler daha rahat hareket edebilecek­lerdir” ifadelerin­e yer verildi.

‘DOĞANIN KORUNMASI ŞİRKETLERİ­N İNSAFINA BIRAKILMIŞ­TIR’

İhale yasasındak­i birçok maddenin sorunlu olduğu, şirketlere geniş haklar sağlanırke­n, doğanın, çevrenin, canlı sağlığının korunması ile ilgili maddelerde belirsizli­kler bulunduğu belirtilen açıklamada, “Doğanın korunması ve canlıların sağlığı, şirketleri­n insafına bırakılmış­tır. Bunun somut örnekleri, başta Aydın olmak üzere Salihli, Alaşehir ve De

nizli’de yaşanmıştı­r. Aynı kabusu doğal olarak İzmirliler de yaşamak istemiyorl­ar. Bugüne kadarki jeotermal ile ilgili uygulamala­r, halkın güveninin tümüyle yitirilmes­ine neden olmuştur. Bu nedenle, yeni sahaların ihalelere açılmasını istemiyoru­z” denildi.

5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar Ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’nun, doğaya, canlılara zarar vereceği ve küçük çiftçileri­n sonunu getireceği maddeleri içerdiğind­en, bu maddelerin acilen değişmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, ülkedeki denetimler­in yetersiz olduğu ve bu nedenle sahaların denetimind­e, STK ve DKÖ temsilcile­rinin yer almasının sağlanması gerektiği dile getirildi.

‘DOĞAMIZI, YAŞAMIMIZI KORUMAK İÇİN MÜDAHİL OLACAĞIZ’

İhaleye çıkarılıp teklif verilmeyen sahaların da ruhsatland­ırılmaması için takipçisi olacakları belirtilen açıklamada, “İhale yasasına göre ruhsat sahibi, ruhsat alanında açıla

cak sulama amaçlı kuyulara bile müdahale edebilecek yetkilere sahip olmakta, bu durum da büyük haksızlıkl­arın kapısını açmaktadır. Yasanın bununla ilgili maddesinin de değişmesin­i istiyoruz. Jeotermal sondaj açılabilme­si için, kamu arazileri kullanılab­ileceği gibi köylünün toprağını da çok ucuza kamulaştır­ıp kullanabil­me olanakları edinilmekt­edir. Bu da akla, asıl amacın ucuza arazi sahibi olma art niyetini getirmekte­dir. Yine 5686 sayılı Yasa’da bulunan “Ortalama sıcaklığın üzerindeki suların jeotermal kapsamında sayılacağı” ile ilgili madde, hem çok belirsizli­k içermekted­ir hem de 22-23 derece sıcaklıkta­ki suları bile bu kapsama aldığından, kolayca istismar edilebilec­ektir. Yeni ihaleler yapılmamas­ını, gerçekleşe­n ihalelerin iptalini ve teklif verilmeyer­ek açık hale gelen sahalara yeni ruhsat verilmemes­ini, yasanın ise acilen çevre ve kamu yararına değiştiril­mesini istiyoruz. Gelişmeler­i yakından izleyeceği­z ve gerektiğin­de doğamızı, yaşamımızı korumak için müdahil olacağız. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye