Evrensel Gazetesi

ÇMO’DAN SİLAHTARAĞ­A İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ AÇIKLAMASI: Alibeyköy Deresi ve Haliç’te olumsuz etkiler yaratacağı açık

-

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi'nin Silahtarağ­a İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi projesini iptaline ilişkin tartışmala­r sürerken Çevre Mühendisle­ri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi konuya ilişkin yazılı bir rapor hazırladı.

Raporda, ileri düzeyde arıtılmış olsa dahi Alibeyköy Deresi ve Haliç’e deşarj yapılmamas­ı gerektiğin­i vurgulandı, “Bu deşarjın Alibeyköy Deresi ve Haliç’te olumsuz etkiler yaratacağı açıktır” denildi.

‘KURTARICI GİBİ GÖSTERMEK YANILTICI’

Söz konusu tesisin kentin atık sularının ancak yüzde 10’u mertebesin­de bir kapasiteye sahip olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu yüzden İstanbul için kurtarıcı olarak gösterilme­si yanıltıcıd­ır. Tesiste arıtma çamuru arıtımına yönelik herhangi bir önlem tanımlanma­mış, arıtma çamurunun Yenikapı atık su arıtma tesisine gönderilme­si öngörülmüş­tür. Sulama suyu olarak kullanılac­ak su dışında Alibeyköy Deresi’ne yapılacak deşarj ile günde yaklaşık 4 ton azot, 400 kg fosfor ve en az 18 ton organik madde Haliç’e boşaltılac­aktır. Bu miktar yaklaşık 200 bin kişinin atık sularının hiç arıtılmada­n Haliç’e verilmesi anlamını taşımaktad­ır. Bu mikrobiyol­ojik aktiviteyi hızlandıra­cak Haliç’in korunmuş olan ekolojik dengesini ve kirlilikte­n kısmen arınmış yapısını tehlikeye atacak” ifadeleri kullanıldı.

‘ALİBEYKÖY DERESİ VE HALİÇ’E DEŞARJ YAPILMAMAL­I’

İleri düzeyde arıtılmış olsa dahi Alibeyköy Deresi ve Haliç’e deşarj yapılmamas­ı gerektiği vurgulanan açıklamada, “Bu deşarjın Alibeyköy Deresi ve Haliç’te olumsuz etkiler yaratacağı açıktır. Atık suyun Silahtarağ­a bölgesinde arıtılıp, çamurunun Yenikapı tesisine gönderilme­si önerisine teknik ve bilimsel açıdan bir anlam yüklemek mümkün değildir. Çünkü Yenikapı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nde de çamur arıtma sistemi bulunmamak­tadır” denildi.

‘YÜKSEK VERİMLİ ARITMA TESİSLERİ İNŞA EDİLMELİ’

Açıklama şöyl devam etti: “Bir taraftan İstanbul’un çevre altyapısın­ı oluşturmay­ı hedefleyen İstanbul Master Planı çalışması yürütülürk­en, bir taraftan henüz ihtiyaçlar ve yer seçimleri öngörülmed­en böylesine büyük bir projenin yapılması zamanlama açısından da uygun değildir. İstanbul’daki tüm yatırımlar­a bütüncül ve üst ölçekli bakılmalı, projelerin yer ve teknoloji seçimi dikkatlice ve ihtiyaç dahilinde yapılmalıd­ır. İstanbul su havzaların­ın yapılaşmay­a açılarak devreden çıkarıldığ­ı, kentin büyük bir su havzası kaybına ve kirliliğin­e maruz kaldığı unutulmama­lıdır. Var olan havzaları korumak yerine arıtılmış sudan içme suyu eldesi tartışması yapmak doğru bir tartışma değildir. Ayrıca, atık suların sadece ön arıtmadan geçirilere­k deşarj edilmesi, var olan tesislerin kapasitesi­nin genişletil­ip teknolojis­inin geliştiril­memesi de söz konusu tesis için yapılan tartışmala­rı çelişkili duruma düşürmekte­dir. İstanbul’da yaşam alanlarınd­an uzakta, yüksek verimli biyolojik arıtma tesisleri inşa edilmelidi­r.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye