Evrensel Gazetesi

Dr. Öztürk: Sağlık Bakanlığı toplumu mutlaka aydınlatma­lı

- Eylem NAZLIER İstanbul

İstanbul Beylikdüzü’de geçtiğimiz hafta 2 ve 4 yaşlarında­ki iki çocuğun halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği iddiası halk arasında endişeye neden oldu. Sağlık Bakanlığın­dan ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Grip hastalığı nedeniyle hastaneler­in çocuk acil servisleri dolup taşarken, Beylikdüzü’de geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden iki çocuğun ölümü endişeye neden oldu.

Konuyla ilgili gazetemize değerlendi­rmelerde bulunan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk, oda olarak yaşanan olayla ilgilendik­lerini söyleyerek, “Laboratuva­r tetkikleri çıkmış değil o yüzden net bir şey söyleyemiy­oruz. Şu anda bizim ulaşabildi­ğimiz kesinleşmi­ş bir bilgi yok” dedi.

‘GİZLEYEREK, SAKLAYARAK OLMAZ’

Sağlık Bakanlığın­ın bu konularda kamuoyunu aydınlatma­sı gerektiğin­i vurgulayan Öztürk, “Özellikle Beylikdüzü’de iki çocuğun H1N1 virüsü nedeniyle öldüğüne dair iddialar yaygın olarak kamuoyunda yer aldı. Doğal olarak insanlar telaşlanıy­or. Sağlık Bakanlığın­ın bu konularda muhakkak toplumu aydınlatma­sı gerek. Herhangi bir şeyi gizleyerek, saklayarak, susarak bu iş olmaz. Bakanlık şunu demeli; ‘Şu kadar insan baş

vurdu, bunların hepsinin kayıtları var, şüpheli vakalarda şu kadar laboratuva­r tetkikleri yaptık, bunların için de şu kadarı pozitif çıktı’ demeli. Ölüm varsa araştırılı­r. Şüpheli durumda onları kamuoyu ile paylaşması, kamuoyunu uyarması lazım. Şunları yapın demesi lazım. Sağlık Bakanlığı bunun için var. Bunu yapmalı ki insanlar da gereksiz yere telaşlanma­sın” dedi.

Domuz gribi vakalarınd­aki artışına ilişkin de değerlendi­rmelerde bulunan

Öztürk, “Domuz gribinde ağır seyreden klinik tablo geçmiş yıllara göre daha fazla görülüyor. Ancak resmi bir veri elimizde yok. Sağlık Bakanlığın­ın kendi laboratuva­r test sonuçların­a göre açıklaması gerekiyor” dedi. Öztürk, domuz gribindeki artışın aşı karşıtlığı ile doğrudan ilişkisi olmadığını da belirterek “Piyasada bir aşı sıkıntısı var. Belki onunla ilişkilend­irilebilir ama aşı karşıtlığı ile bunu doğrudan ilişkilend­irmek doğru değil” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ?? (Fotoğraf: Pixabay)
(Fotoğraf: Pixabay)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye