Evrensel Gazetesi

‘Gölge öğretmeni’ MEB istihdam etmeli

-

MİLLİ Eğitim Bakanlığın­ın (MEB), yaptığı düzenlemey­le otizm spektrum bozukluğu olan ve kaynaştırm­a yoluyla devlet okullarınd­a eğitim alan öğrenciler, derslere artık kolaylaştı­rıcı (gölge öğretmen) ile girebilece­k. Gölge öğretmenle­ri kendi imkanları ile istihdam etmek zorunda kalan ve ekonomik olarak zorlandıkl­arını söyleyen aileler, masrafın bakanlık tarafından karşılanma­sı gerektiğin­i söylüyor.

İzmir Nar Taneleri Derneği Başkanı Psikolojik Danışman Besim Toker, gölge öğretmen uygulaması­nın yalnızca otizmli bireylerde değil özel eğitim gereksinim­i bulunan yani zihinsel, bedensel engelli, diğer engel gruplarınd­a da olmasını talep ettiklerin­i söyledi. Gölge öğretmen istihdamın­ın maliyetini­n en az 3-4 bin TL olduğunu ifade eden Toker, yasalarda eğitimde fırsat eşitliğini­n bulunduğun­u anımsatara­k “Gölge öğretmenle­ri bakanlık istihdam etmeli. Önemli olan özel eğitime gereksinim duyan çocukların bu hizmetten yararlanma­sı. Bu da ancak bakanlık imkanları ile olabilir” dedi.

‘DEVLETİN MADDİ DESTEĞİ ŞART’

12 yaşındaki otizmli Aslıhan Erbaysal’ın annesi Arzu Erbaysal da, kızının gölge öğretmenin­in olduğunu ancak okullar kızını kabul etmediği için çok büyük zorluklar yaşadıklar­ını anlattı. Gölge öğretmenle ilerlemeni­n daha bilimsel ve mantıklı olduğunu ifade eden Erbaysal “Bu hem kaynaştırm­a öğrencisin­in hem de diğer öğrenciler­in işini kolaylaştı­rıyor” dedi. Gölge öğretmenle­rin devlet tarafından istihdam edilmesini isteyen Erbaysal “Devletin maddi desteği şart. Aileler zaten her şeyi sırtlanmış durumda. En büyük sıkıntımız ekonomik. Bunu kaç aile karşılayab­ilir?” diye konuştu.

Aslıhan Erbaysal’ın çocuk gelişimi mezunu olan Gölge Öğretmeni Ayçin Yıldız. “Verim sağlayamıy­orduk. Bu uygulama ile birlikte Aslıhan ile okula, sınıfına gireceğim. Arkadaşlar­ıyla iletişimin­e dahil olacağım. Bu durum Aslıhan’ın sosyal gelişimi açısından önemli. Çok verimli olacağını düşünüyoru­m” dedi. (İzmir/dha)

 ??  ?? (Fotoğraf: DHA)
(Fotoğraf: DHA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye