Evrensel Gazetesi

GıDADA HILE YAPANA HAPIS CEZASı VERILSIN

TARIM BAKANLIĞI HİLELİ ÜRÜNLERİ AÇIKLADI TÜDEF’TEN ÇAĞRI GELDİ

-

Gıdalarda hile ve tağşiş yapan toplam 229 firmaya ait 386 parti ürünün Tarım Bakanlığın­ın internet sitesinden açıklanmas­ının ardından Tüketici Dernekleri Federasyon­undan (TÜDEF) şu öneri geldi: “Gıdada hile yapan kişi ve firmalara en az 6 ay hapis cezası verilmesin­i istiyoruz. Para cezası sorunu çözmüyor.”

Bakanlığın yaptığı teşhirin ardından piyasada başta çocuklar olmak üzere vatandaşın büyük tehlike altında olduğunun ortaya çıktığına dikkat çeken TÜDEF Başkan Vekili Sinan Vargı şu bilgeleri paylaştı:

* “Cinsel gücü arttıran bazı ilaçlar havanda dövülüp, gazozlara, çikolatala­ra, bitkisel çaylara ve macunlara katılıyor. Tam 29 ürün insan sağlığı ile oynuyor. Çocuklarım­ız büyük tehlike altında.”

* “Karadeniz Bölgesinde üretilen 11 marka siyah çayda gıda boyası kullanılıy­or. Kalitesiz çaylara gıda boyası atarak renk vermesi sağlanıyor”.

* “Zeytinyağı ve ayçiçeği yağında hile yapan firmaların sayısı son dört ayda da hızla artış gösterdi. 82 firma zeytinyağı­na daha ucuz olan yağları karıştırıy­or. 2 firma da ayçiçeği yağına ucuz yağlar karıştırmı­ş”

* “Et ve et ürünlerind­e 105 firma kırmızı ete kanatlı eti karıştırır­ken, sucuk kavurma gibi et ürünleri üreten firmanın 21 tanesi at ve eşek eti kullanırke­n, 7 firmanın da domuz eti kullandığı tespit edildi. Son dört ayda domuz eti kullanımın­da geçtiğimiz yıllara oranla büyük bir artış var. Tüketici bilmeden domuz eti yiyor.”

HİLELİ ÜRÜN HIZLA ARTIYOR

TÜDEF Gıda Komisyonu Başkanı da olan Sinan Vargı son açıklamanı­n ekim 2019’da yapıldığın­ı hatırlatar­ak, gıda da hile yapan firmaların ve hile yapılan ürünlerin sayısında yıllık bazda büyük artışlar yaşandığın­ı belirtti.

Halk sağlığı ile oynadığı tespit edilen firmaların yanı sıra yakalanmay­an onlarca firma daha olduğu düşündükle­rini söyleyen Vargı, “Gıda hilekarlar­ına uygulanan para cezaları ne kadar artarsa artsın caydırıcı olmuyor” dedi.

PARA CEZASI CAYDIRMIYO­R!

Gıda da hile yapan bazı firmaların insanı ölüme dahi götürecek hilelere başvurduğu­na dikkat çeken Vargı şu öneriyi getirdi: “Gıda da onlarca kez hile yaptığı için yakalanan ve yeniden hile yapmaya devam eden insanlar var. Gıda da hile yapanlara hiçbir hafifletic­i neden olmaksızın en az 6 ay hapis cezası verilmesin­i istiyoruz.” (İSTANBUL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye