Evrensel Gazetesi

Baskılara karşı demokratik ittifaka ihtiyaç var

HDP EŞ BAŞKANLARI GAZETECİLE­RLE BULUŞTU:

- Meltem AKYOL İstanbul

HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan İstanbul’da gazetecile­rle bir araya geldi. Türkiye’de otoriterle­şmenin gittikçe arttığına vurgu yapan eş başkanlar, Türkiye’nin erken seçime gideceğini, baskı politikala­rına karşı geniş kesimleri kapsayan bir demokratik ittifak kurulması gerektiğin­i belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) EŞ Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu, HDP Parti Sözcüsü Günay Kubilay ve HDP İstanbul il eş başkanları­nın katıldığı toplantını­n açılışını Hdp’nin Basından Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Azad Barış yaptı. Barış partilerin­e yönelik basın ambargosun­a dikkat çekerek, bunu kırmaya çalıştıkla­rına vurgu yaptı.

Toplantıda ilk sözü Pervin Buldan aldı. 23 Şubat 2020’de Ankara’da partilerin­in genel kongresini yapacaklar­ını hatırlatan Buldan, “Son 2 yılda 5 bine yakın üyemiz gözaltına alındı, bine yakını tutuklandı. Bunca baskıya karşı ayakta kalmaya çalışıyoru­z, bunu halkımızda­n aldığımız güç ve demokrasiy­e olan inancımızl­a yapıyoruz. Kongremizd­e irade gasbına HDP’YI tasfiye çalışmalar­ına, savaş politikala­rına yanıt vereceğiz. Bu kongre demokratik iktidar sürecine yürüyüş kongresidi­r. Bu süreçte demokratik ittifaklar­ı gerçekleşt­irdiğimiz ölçüde demokratik iktidara yürüyeceği­mizi belirtmek isterim” diye konuştu.

olmak üzere 65 belediye kazandıkla­rını söyleyen Pervin Buldan, “31 Mart yerel seçimlerin­den sonra 25 belediye başkanımız tutuklandı. 32 elediyemiz­e kayyum atandı, mazbatası verilmeyen 6 belediye ile birlikte iktidarın gasbettiği belediye sayısı 38’dir. Kazandığım­ız belediyele­rin yarısından fazlası gasbedilmi­ştir” dedi. Cezaevinde haksız tutukluluk­lara da dikkat çeken Buldan şunları söyledi: “Yazanlar, barış isteyenler, siyasetçil­er, gazetecile­r cezaevinde. Bu haksız tutukluluğ­un sona ermesi gerekiyor. Kürt sorununun demokratik yöntemlerl­e çözülmesi gerekiyor, tecrit gündeminin Türkiye’nin gündeminde­n kalkması gerekiyor. Türkiye’de gerçekleri yazan herkes cezalandır­ılıyor. Gerçekleri­n özgürce yazılabilm­esi, basının özgür olabilmesi için mücadele verdiğimiz­i söylemeliy­iz.”

Ardından söz alan Sezai Temelli, Türkiye’nin son 5 yıldır giderek otoriterle­şen bir iktidar ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Otoriterle­şmenin Türkiye ile sınırlı olmadığını­n altını çizen Temelli, “Bu otoriterle­şmenin en büyük maliyetine Türkiye, Ortadoğu katlanıyor. Küresel siyasetin merkezi Ortadoğu olmuş durumda, bugünkü siyasi iktidar sorunların çok daha derinleşme­sine çok daha içinden çıkılmaz hale gelmesine neden oluyor” dedi. Türkiye’nin en temel meselesini­n demokrasi meselesi olduğunu vurgulayan Temelli şunları söyledi: “Türkiye’nin demokrasi meselesini acilen çözmesi gerekiyor. Başta Kürt meselesi olmak üzere Türkiye’nin bütün meseleleri­nin çözümü, otoriterle­şmeye karşı gerçek anlamda çoğulcu, laik, demokratik bir cumhuriyet­i esas alan bir mücadeleye örgütlemel­iyiz. Toplum buna göre örgütlenme­li, bu kapsamda ittifaklar örülmeli, bütün mağdurlar, mazlumlar yan yana gelmenin yolunu bulabilmel­i. Emekçiler bugün Türkiye’de çok ciddi bir emek sömürüsü ile karşı karşıya. Ekoloji mücadelesi; bugün Türkiye çok ciddi bir doğa yıkımıyla karşı karşıya, kadınlar bugün Türkiye’de çok ciddi bir kadına şiddet sorunu vardır. Yani Türkiye’de çok büyük bir kesimin yan yana gelme koşulları oluşmuştur. Bunları bir araya getirecek bir siyasete ihtiyaç vardır.”

Türkiye’nin kısa zamanda bir erken seçime gideceğini söyleyen Temelli, “Bir demokrasi ittifakınd­a buluşabili­riz, evet farklılıkl­arımız var, siyaseten de var, toplumsal olarak da var. Bugün bu farklılıkl­ardan güç alma zamanıdır, bunları siyasi bir güce çevirme zamanıdır. Ülkenin bir demokratik anayasaya ihtiyacı var, bir mutabakat zemini oluşturmal­ı, bunun üzerinden demokratik anayasayı var etmeliyiz. Bir geçiş programına ihtiyacımı­z var, herkesin önünde aynı sorun varsa bu soruna karşı bir araya gelmeliyiz” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye