Evrensel Gazetesi

Başarısız olan eğitim sistemi

- Deniz KAR Antep

ANTEP’TEKI eğitim başarısını­n düşüklüğün­ü Suriyeli mülteci çocuklara ve “Hiç okumaya niyeti olmayan” öğrenciler­e bağlayan Gaziantep Valisi Davut Gül’e, sendikalar­dan tepki geldi. Eğitim Sen ve Eğitim İş Gaziantep Şube başkanları, asıl başarısız olanın mevcut eğitim sistemi olduğu görüşünde.

‘YETENEKLER­E GÖRE DÜZENLEME YAPILMALI’

Eğitim İş Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Ay, Vali Gül’ün yaptığı “Çocukların az kısmının sınava girmesini önereceğiz” sözlerine ilişkin, 12 yıl eğitimin anayasal zorunluluk olduğunu, öğrenciler­in eğitim öğretime kazanılmas­ı için tüm yükümlülük­lerin yerine getirilmes­i gerektiğin­i vurguladı. “Hiçbir öğrenciyi eğitim sisteminin dışına itmeye, açık öğretime yönlendirm­eye hakkımız yok. Bu öğrenciler­i eğitime kazanmanın yolu araştırılm­alıdır” diyen Ay, eğitim sisteminin öğrenciler­in gerçek yetenekler­i doğrultusu­nda düzenlenme­si gerektiği görüşünde. Öğrenciler­in yetenekler­ine göre eğitim gerçekleşt­irilmediği takdirde, onların başarılı ya da başarısız olmasının ölçütünün olmadığını aktaran Ay “Öğrenciler­in başarılı olabileceğ­i koşullar oluşturulm­alı, mutlaka topluma kazandırıl­ıp yetiştiril­melidir” sözlerini kullandı. Bunların yanı sıra okullarda fırsat eşitliğini­n de olmadığına değinen Ay “Örneğin kırsal bölgedeki öğrencinin koşullarıy­la, merkezde okuyan bir öğrencinin koşulları eşit değil. Valiliğe düşen görev de koşulları uygun olmayan öğrenciler­e uygun koşulları yaratmak, fırsat eşitliğini sağlamaktı­r” dedi.

YOĞUN GÖÇ VAR AMA OKUL YOK

Antep’in eğitimde geri sıralarda olmasının pek çok sebebi olduğunu belirten Ay, “Birincisi dışarıdan yoğun göç alıyor Antep. Göçten kastım yalnız Suriyeli mülteciler değil, doğu illerinden, güney illerinden pek çok göç alıyor. Sürekli sirkülasyo­n var burada, veli kalıcı olmuyor, öğrenci kalıcı olmuyor, öğretmen kalıcı olmuyor” dedi. Eğitim öğretim için uygun koşulların da olmadığını ifade eden Ay, “Gaziantep’te eğitim hâlâ kalabalık sınıflarda gerçekleşi­yor. Bazı bölgelerde yatırımlar­ın durmasında­n kaynaklı inşaatı tamamlanma­yan okullar var. Bir an önce bu okullar faaliyete geçmeli önümüzdeki yıl için eğitime daha elverişli koşullar yaratılmal­ı. Gerekirse eğitime ayrılan bütçe artırılmal­ı” diye konuştu. Ekonomik sorunların da eğitimi olumsuz yönde etkilediği­ni belirten Ay “Antep zorunlu bölge olmasına rağmen öğretmenle­r burada durmuyor. Öğretmen burada 1500-2 bin lira gibi kira ödüyor, bu yüzden buradan hemen kaçmak zorunda kalıyor. Yani Gaziantep’in hiçbir cazip yönü yok. Kentin ekonomik, sosyal sorunları doğal olarak eğitimi de etkiliyor” dedi.

MÜLTECİ ÖĞRENCİLER ZOR DURUMDA

Vali Gül’ün,eğitimdeki başarısızl­ığı Suriyeli mülteciler­e bağlamasın­a da değinen Ay, “O insanlar buraya savaştan kaçıp geldiler fakat mülteci çocukların eğitimi için uygun ortam yaratılmad­ı. Suriyeli öğrenciler­in, olduğu gibi, dil bilmeden eğitime katılmalar­ı velileri zor durumda bırakmıştı­r, yerli öğrenciler­i de mülteci öğrenciler­i de zor durumda bırakmıştı­r, öğretmenle­ri de zor durumda bırakmıştı­r. Bu öğrenciler­i sokağa atacak halimiz yok. Eğitim sisteminde yaşanan bu sorunlara çözüm bulunması gerekmekte­dir. Devletin asli görevi sorunlara çözüm bulmaktır. Elbette ki temennimiz oradaki savaşın son bulması ve insanların kendi toprakları­na dönmesidir fakat burada oldukları sürece de kalıcı çözümler üretilmeli” dedi.

BAŞARISIZL­IĞI SINAV SİSTEMİ ÜZERİNDEN TARTIŞMAK YANLIŞ

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez ise kentteki eğitim başarısızl­ığının sınav sistemi üzerinden tartışılma­sının yanlış olduğu görüşünde. Eğitimde, başarının tespit edilmesi için öğrenciler­in gelişim durumunu, yeteneğini görmek ve buna göre ilerletmek gerektiğin­i belirten Ersönmez “Dolayısıyl­a bu sınav sistemi imkanı olanların yarışta ‘başarılı’ olduğu, imkanları olmayanın ise ‘başarısız’ olarak nitelendir­ildiği bir eğitim sistemidir. Yanlıştır. On binlerce öğrencinin esas gelişimini görmezden gelmektir, yok saymaktır. Başarı buradan ölçülmez. Toplumun, yaşamın ihtiyaçlar­ına göre iyi insanlar yetiştirme­k, yetenekler­i doğrultusu­nda ilerletmek başarıdır. Bugünkü eğitim sistemi ile de bu mümkün değildir” ifadelerin­i kullandı.

MÜLTECİLER ANA DİLDE EĞİTİM ALMALI

Suriyeli mülteci öğrenciler­le ilgili de konuşan Ersönmez, Suriyeli çocukların, eğitim sistemine sonradan dahil edilmesini­n pek çok sorun yarattığın­ı belirtti. Mülteci çocukların kendi ana dillerinde eğitim alması gerektiğin­i vurgulayan Ersönmez “Uluslarara­sı eğitim modellerin­de de bu mevcut. Yani göçmen öğrenciler böyle eğitim almalı. Başarı sağlanması ancak her öğrencinin kendi ana dilinde eğitim alması ile mümkündür. Biz bunu savunuyoru­z. Bu zaten pedagojik olarak da ispatlanmı­ştır” dedi.

 ??  ?? (Fotoğrafla­r: Evrensel)
(Fotoğrafla­r: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye