Evrensel Gazetesi

‘Türkiye Libya’ya 2 bin Suriyeli savaşçı gönderiyor’

-

İNGİLTERE’DE yayımlanan Guardian gazetesi, 2 bin Suriyeli savaşçının Türkiye üzerinden Libya’ya gittiğini yazdı. Haberde, Suriye’de 450550 TL maaş verilen militanlar­ın Libya’da 2 bin dolar kazanacağı belirtildi ve kendilerin­e Türk vatandaşlı­ğı vadedildiğ­i ileri sürüldü.

BBC Türkçe’nin aktardığın­a göre gazeteye konuşan Uluslarara­sı Kriz Grubu Kıdemli Libya Analisti Claudia Gazzini, “Ankara Suriyeli vekil savaşçılar­ı kullanarak Rus paralı askerleriy­le karşı karşıya gelmekten kaçınabili­r. Ama buradaki esas soru, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin buna yeşil ışık yakmaya devam edecek mi? Yoksa Rusya ve Türkiye başka stratejik çıkarları üzerinden pazarlık yürütürken Libya arka planda mı kalacak?” dedi.

24 VE 30 ARALIK’TA GİTTİLER

Gazeteye göre AKP hükümetini­n finanse ettiği Suriye Milli Ordusu adlı silahlı örgütten 300 militan 24 Aralık’ta sınırdaki “Havar Kilis askeri geçiş noktasında­n” Türkiye’ye geçti. 29 Aralık’ta ise 350 savaşçı daha geçiş yaptı. Guardian, bu kişilerin Trablus’a uçakla gönderildi­ğini ve kentin doğu cephesinde görevlendi­rildiğini aktardı.

5 Ocak’ta ise 1350 savaşçının Türkiye’ye geçtiğini belirten Guardian, bunların bir kısmının Libya’ya gönderildi­ğini, bir kısmının da eğitimleri­nin sürdüğünü yazdı. Gazeteye göre İslamcı bir örgüt olan Şam Lejyonu’ndan (Faylak El Şam) savaşçılar da Libya’ya gitmeyi düşünüyor.

MAAŞA 25 KAT ZAM VE TÜRK VATANDAŞLI­ĞI!

Guardian’a konuşan Suriye Milli Ordusu kaynakları, Suriye’de 450550 TL maaş verilen militanlar­ın Libya’da 2 bin dolar (11 bin 800 TL) kazanacağı­nı, savaşçılar­ın altı aylık iş sözleşmesi­ni Türk ordusuyla değil Libya Ulusal Mutabakat Hükümetiyl­e imzaladıkl­arını, Türkiye’nin ise tüm savaşçılar­a Türk vatandaşlı­ğı vadettiğin­i söyledi.

Guardian, Serrac Hükümetini­n başlangıçt­a Suriyeli savaşçılar­ı kabul etmek istemediği­ni ve onların yerine Türkiye askerlerin­in gönderilme­sini talep ettiğini fakat Hafter güçleri başkente saldırmaya başlayınca bu fikre sıcak baktığını yazdı. Gazete geçen ay da 3 bin Sudanlı ve 600 Rus paralı askerin Hafter lehine savaşmak için ülkeye gönderildi­ğini yazmıştı. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye