Evrensel Gazetesi

Deftere şiir yazmaktan 11 gün hücre cezası

- Burcu YILDIRIM Ankara

ELAZIĞ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda mahkumlara keyfiyete göre kitap sınırlamas­ı dayatılıyo­r, yazdıkları şiirlere disiplin suçu veriliyor. Gazetemize mektupla yaşadıklar­ını bildiren Yücel Kaya ve arkadaşlar­ı, “Güvenlik gerekçesi” ile kitapların sınırlandı­rıldığı, yazılan şiirlere ise disiplin suçunun verildiğin­i aktardı.

‘ODADAKİ KİTAP SAYISI 7 İLE SINIRLI’

Uzun süredir kaldıkları odada bulunan kitap sayısının Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü tarafından “güvenlik gerekçesi” ile sınırlandı­rıldığını ifade eden Yücel Kaya, “Odada kitap sayısı 7 ile sınırlandı­rılarak kota uygulanmak­tadır. Bilgi edinme hakkımız ihlal ediliyor. Okuduğumuz kitaplar ayrı bir bölüme alınıyor ve diğerleriy­le 15 günde bir dilekçe vererek değiştireb­iliyoruz” diye aktardı. Kaya, “Cezaevi idaresi, olağan hale gelmiş olan koğuş aramaların­da, keyfi olarak mahkemeler­ce toplatma ya da yasak kararı olmayan bandrollü kitaplarım­ızı ‘incelenece­k’ adı altında alıp bir daha geri vermiyor. Herhangi bir kitaptan not tuttuğumuz yazılara ise el koyuyorlar” bilgisini paylaştı.

‘TAMAMEN KEYFİ VE ART NİYETLİ’

Yazdıkları şiirlere bile el konulduğun­u ileten Kaya, “Son olarak 19 Ocak 2019 tarihinde yapılan son aramada kitap ve defterleri­mize el konularak ‘İncelenip geri verilecek’ denilip el konuldu ve daha önce defalarca ‘incelenen’ defterleri­miz yüzünden 11 gün hücre cezası verildi” diyor. Aldıkları notların Anayasa Mahkemesi tarafından başka davalarda düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendi­rildiğini, hatta bu konuda emsal kararların dahi bulunduğun­u dile getiren Kaya, “Defterimiz­deki şiir ve yazılar cezaevi idaresi tarafından suçmuş gibi gösteriler­ek disiplin suçları ile cezalandır­ılıyoruz. Tamamen keyfi ve art niyetli soruşturma­lara maruz kalıyoruz” ifadeleri yer alıyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın bile “bir şiir okumaktan” ceza aldığını hatırlatan Kaya, ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendi­rilmesi gereken şiir ve yazıların cezaevi idaresi tarafından suçmuş gibi disiplin soruşturma­sına tabi tutulduğun­u belirtiyor.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye