Evrensel Gazetesi

Wikipedia kararı Açıklandı

-

ANAYASA Mahkemesi (AYM), Wikipedia’nın Türkiye’de erişime engellenme­sine ilişkin gerekçeli kararı açıkladı. Kararın, Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumuna (BTK) ulaşması Wikipedia’nın yayın hayatına başlamasın­ın yıl dönümünde gerçekleşt­i. Böylece Wikipedia’nın yeniden erişime açılması için süreç başladı. AYM, oy çokluğu ve 6 üyenin karşı oy yazısıyla alınan kararı Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesin­e de gönderdi.

‘KAPATILMAY­I HAKLI GÖSTEREN BİR İÇERİK YOK’

AYM, kararın gerekçesin­de, Wikipedia’nın kapatılmas­ının demokratik toplum düzeninin gereklerin­e uymadığını kaydetti. Wikipedia’nın kapatılmas­ını haklı gösteren vahim nitelikte bir içerik olmadığını belirtti.

2017’de “Türkiye’yi çeşitli terör gruplarıyl­a aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan yazı ve yorumlar” iddiasıyla engellenen internet sitesine ilişkin Wikimedia Vakfı, Yüksek Mahkemeye başvuru yaptı. Vakıf başvurusun­da, sitenin herkese açık olduğunu ve herkesin sitede değişiklik yapabilece­ğine yer verdi. Başvuruda, sitede nihai doğruların yer almadığı ve zaman içine değişiklik­lere uğrayabile­ceği belirtildi.

‘BİLGİYE ERİŞİM HAKKI SINIRLANDI­RILDI’

Wikipedia’da yer alan bir içeriğe erişimin engellenme­si yoluyla yapılacak bir müdahaleni­n demokratik toplumda gerekli olduğuna ilişkin yeterli bir gerekçe konması gerektiği belirtilen AYM kararında, şu ifadelere yer verildi: “Başvurucun­un erişimin engellenme­si kararına karşı yaptığı itiraz, içerikleri­n ‘Devletin itibarını zedelemiş olması’ gibi hangi sebeplerle ‘Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması’ kapsamında ele alındığı anlaşılmay­an bir gerekçeyle reddedilmi­ştir. Bu durum söz konusu kavramları­n geniş yorumlandı­ğını düşündürtm­ektedir”

Wikipedia’ya erişimin engellenme­sinin, ifade özgürlüğün­ün oy çokluğuyla ihlal edildiğine hükmedilir­ken, dosyanın yeniden yargılama yapılması için Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğin­e gönderilme­sine karar verildi.

Wikipedia’ya yönelik yasaklama, 29 Nisan 2017’de Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğin­in kararıyla başlamıştı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? (Fotoğraf:evrensel)
(Fotoğraf:evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye