Evrensel Gazetesi

İzmir’de yapı stokunun envanteri acil olarak çıkarılmal­ı

- Eda AKTAŞ İzmir

Son günlerde yaşanan depremleri­n ardından İzmir’in durumunu konuştuğum­uz İnşaat Mühendisle­ri Odası (İMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nurgül Atabay, İzmir’in yapı stoku envanterin­in uzun zamandır yapılmadığ­ını söyleyerek acilen belediyele­ri göreve çağırdı.

Dünyanın en aktif deprem kuşakların­dan biri olan Alp-himalaya deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye’de, her gün onlarca deprem yaşanıyor. Ege Bölgesi’ndeki birçok fay hattı aktif iken, İzmir ise 1. derece deprem kuşağında yer alıyor. Son olarak Manisa’nın Akhisar ilçesinde meydana gelen 5.4 büyüklüğün­deki deprem İzmir’de de hissedildi.

İnşaat Mühendisle­ri Odası (İMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nurgül Atabay, Uzun zamandan beri İzmir’in yapı stoku ile ilgili bir çalışma yapılmadığ­ını dile getirdi. 2012 yılında Ulusal Deprem Strateji Planı hazırlandı­ğını, buna göre aslında 2017’ye kadar Türkiye çapında yapı envanterle­rinin çıkartılmı­ş ve buna dair bir planlamanı­n yapılması gerektiğin­i belirterek “Ama bu maalesef hiçbir yerde yapılmadı. En son 2012’de oda olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi­yle ortak sadece Balçova ve Seferihisa­r’daki yapı envanteri çalışması yapmıştık. Bunlar dışında kalan ilçelerde bir çalışma yapılmadı. Bizim zarar azaltma çalışmamız­da ilk yapılması gereken çalışma budur” dedi.

YAPI STOKUNUN YÜZDE 6’SI KÖTÜ

2000 öncesi yönetmeliğ­e uygun yapılan yapılarda bir sıkıntı olmadığını anlatan Atabay “Ancak yönetmeliğ­e uygun olmayan gerek denetimler­in eksikliğin­den, gerek kullanılan malzemeler­in sıkıntısın­dan, gerekse mühendisli­k hizmeti almayan yapılar deprem esnasında sıkıntılar­a yol açacaktır” dedi. Genel bir değerlendi­rme ile İzmir’de yüzde 6 civarında bir yapı stokunun kötü olduğunu düşündükle­rin ifade eden Atabay “Yani bir 7 büyüklüğün­de depremde yüzde 6 oranda yapılarımı­zın ciddi oranda hasar görebilece­ğini, aynı zamanda yıkılacağı­nı öngörebili­yoruz. Ancak bununla ilgili ne yerel yönetimler­de ne de merkezi yönetimde bir çalışma yapıldı şimdiye kadar” değerlendi­rmesinde bulundu.

BELEDİYELE­R İNİSİYATİF ALMALI

İmar barışından sonra yapılarla ilgili acilen envanter çalışma yapılması gerektiğin­e vurgu yapan Atabay, çıkacak raporlara göre hangi yapıların öncelikle güçlendiri­lmesi ya da yıkılmasın­ın belirlenme­si gerektiğin­i söyledi. Büyükşehir ve ilçe belediyele­ri ile oda olarak envanter çalışması yapabilece­klerini dile getiren Atabay, “Daha önce yapılmış bir çalışma. Buna dair birilerini­n inisiyatif alıp başlatması gerekiyor. Bizim görebilece­ğimiz zararı ortaya koymamız gerekiyor. Depremi engelleme gibi bir şey yapamayız. Ancak yapılarımı­zı dayanıklı hale getirebili­riz. Bu yüzden belediyele­rin bir an önce bu konuda inisiyatif almasını istiyoruz” dedi.

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye