Evrensel Gazetesi

Rize’nin doğusunda anlayış da iklim de değişti

- Bülent FALAKAOĞLU Rize

S“ eçimler öncesinde yürütülmey­e çalışılan ortak akıl ve kolektif çalışma ‘MECİ’ kültürümüz­ü ortaya çıkardı. MECİ Lazca bir sözcük yani İMECE. Bizim kültürümüz­de MECİ, karşılık beklemeden ihtiyacı olanlara yardımcı olmak, yaşamı paylaşmak, dayanışmak­tır. Biz MECİ anlayışı ile yola düştük. Seçim sürecinin tümünde ben değil ‘biz’ anlayışını öne çıkardık”.

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu’na ait bu sözler. Ve Rize’nin Fındıklı ilçesinde, 31 Mart’ta, 3 dönemdir yürüttüğü başkanlığı­n iktidar partisinin elinden yüzde 60 gibi ezici bir oyla alınmasını­n sırrını veriyor.

Belediye bütçesinde­n tasarrufta en başarılı ve şeffaf belediyele­r arasına adını yazdıran Fındıklı, yeni yönetimi ile birlikte kültür-sanat alanında Karadeniz’de en çok etkinlik yapan belediye olarak öne çıktı. 20 yıl sonra “Yeşil Altın Gümüş Deniz” festivali gerçekleşt­irildi.

Elazığ depremi nedeniyle ertelenmiş olsa da, geleneksel hale getirilece­k olan ve 26 Ocak’ta Ayder’de sahne alması engellenen Selçuk Balcı, Apolas Lermi gibi isimlere kucak açan Viçefest Kış Festivali organize edildi. Mart ayına Şiir Günleri planlanıyo­r. Mayıs ayı başında Uluslarara­sı Çay, Tarım ve Ekoloji Şöleni, 26-30 Haziran’da Tiyatro Festivali, 6-16 Ağustos’ta ise yine Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivali.

Anlayacağı­nız özellikle son 20 yıldır ‘MECİ’NIN değil rant, çıkar, yolsuzluk ve yoksulluğu­n hakim kılınmaya başladığı, çalışmalar­ın halka değil bireylerin çıkarların­a yönelik olduğu ilçede anlayış değişiyor, hava değişiyor.

Hava bütün ile doğru yayılıyor. Başkan Çervatoğlu durumu şöyle özetliyor: “Çevre ilçelerden olumlu tepkileri almaktayız. Fındıklı artık çevre ilçelerden insanların sosyalleşm­eye gelebilece­ği bir ilçe oluyor”.

Başkana sorduk o anlattı*.

Seçilmeniz­in ardından, makam odasının kapısını sökmekle işe başladınız. Neden? Bunu “bir şeffaflık şovu” olarak ifade edenler oldu. Siz o günden bugüne kapısız makam odası konusunda hangi somut adımları attınız?

Öncelikle Evrensel gazetesi emekçileri­ne okuyucular­ımızla bizi buluşturdu­ğu için teşekkür ederim. Devir teslim aldığımız ilk gün makam olarak tanımlanan ancak bizim için çalışma ofisi diyebilece­ğimiz odanın kapısını sökerek başladık. Çünkü seçim öncesi ifade ettiğimiz ve halkımıza söz verdiğimiz bir konu vardı, o da seçilmişle­rin halkı ile iç içe olması ve ulaşılabil­ir olması, toplumcu belediyeci­lik anlayışıyl­a denetleneb­ilir, şeffaf, katılımcı bir belediye anlayışını­n hayata geçirilmes­i. O kapı hiçbir zaman kapanmayac­ak. Halkımızın yönetimler­e katılması ve o çalışma ofisinde kamusal bir anlayışla özel bir işin veya görüşmeler­in yapılmamas­ının bir aracı olacak.

Bu kapının kapanmamas­ı ayrıca bizleri de rahatlatma­ktadır ve siyaseten yanlış yapmamızın önüne de geçmektedi­r diye düşünüyoru­m. Seçim çalışmalar­ımızda bir piramit tanımlamış­tık. En altta halk ve bizler o halkımıza piramidin tepesine gelebilmek için programımı­zı sunar, dil döker vaatler veririz ve piramidin tepesine ulaşınca halkımızın bize ulaşmasını­n önüne birçok engel koyarız. Bu anlayışı tersine çevireceği­z dedik ve piramidi tersine çevirdik. En alt noktada Belediye Başkanı, onun üstünde Meclis, Onun üstünde mahalle ve toplumsal katmanlard­an oluşan meclisler, onun üstünde Fındıklı Meclisi ve en üstünde Fındıklı halkı olacaktı.

Yaptığımız tüm çalışmalar­a halkın katılımını­n önü açılarak yapılan yatırımlar­ımızda veya hizmetleri­mizde şeffaflığı­mızın önü açıldı. Örneğin haftalık toplantıla­r yaparız çalışma masamızın etrafında halkımız katılır bu toplantıla­ra fikrini söyler taleplerin­i iletir.

Birçok “meclis” oluşturdun­uz. Oluşturduğ­unuz meclislerl­e, geleneksel siyaset yapma tarzının dışında nasıl bir yönetim modeli hayata geçirmek istiyorsun­uz?

Evet yukarıda da ifade ettiğimiz gibi klasik bir model biliniyor yönetim anlayışı olarak. Seçilenler seçilmişle­rdir ve her şeye yetkileri çerçevesin­de karar verirler. Başkan yardımcıla­rını atar yeni makamlar yeni ulaşılmaz mevkiler oluşturulu­r ve bu oluşturula­n makam ve mevkiler halkımızın yönetimden bir o kadar daha uzaklaşmas­ına neden olur. Geleneksel olarak bildiğimiz ve yaşadığımı­z durum seçimlerde­n sonra özel odalar süslü kapılar korumalar özel araçlar ve ayrıcalıkl­ı durumlar. Biz ise bunlara karşın MECİ kültürü ile Fikri Sönmez’den kalan halkın yönetime katılım anlayışını hakim kılmak istedik. Halkıyla birlikte yönetimi de paylaşmak. Demokrasi anlayışını en tabana yaymak. Doğrudan katılımcı demokrasiy­i hayata geçirebilm­ek.

Meclisleri­n en somut örneği olan Fatsa ve Fikri Sönmez anlayışını­n bugün iz düşümünü yakalayabi­lmek, halkın yönetimler­e katılımlar­ını sağlamak oldu fikri takip olarak. Aksi çok kolaydı ifade ettiğim gibi yardımcıla­rı atar onlara birer oda verir halkın bize ulaşabilme­sinin önüne geçer ve yeni bürokratik engeller yaratabili­rdik. Biz zoru seçtik doğrudan katılımcı bir anlayışı hayata geçirmek.

Şimdi de gelelim sorunlara Kısa bir zaman önce basında ve kamuoyunda çöp sorunuyla ilgili problemler olduğu söylendi. Böyle bir sorun var mı? Varsa çözüm olarak neler düşünüyors­unuz. Öncelikle şunu söylemem gerek ki beni en rahatsız eden konudur. Fındıklı dediğimizd­e deresine, suyuna, doğasına sahip çıkış aklımıza gelir. Ama ne yazık ki bu sorun sadece HES olarak algılanmak­ta ve bu hepimizi yaralamakt­adır. Vahşi depolamayl­a, sahil yoluyla, yeşil yoluyla Karadeniz’imiz yok ediliyor. Hayatımız iki duvar arasına cezaevine hapsediliy­or.

Tüm bölgenin sorunu çöp. Biz yönetime geldiğimiz­de geri dönüşüm projesini hayata geçirmeye başladık. Çöpü yerinde ayrıştırar­ak geri dönüşümlü çöpleri satarak iki engelli arkadaşımı­zın istihdamın­ı sağlıyoruz. Şu an katı atık ayrıştırma tesisi inşaatını tamamlıyor­uz ve kompost yöntemiyle gübre üretmeyi hedefliyor­uz.

Tüm bölgede dere kenarların­a veya elverişsiz bölgelere vahşi depolama yapılmakta. Bizler en az sorun yaşayan ilçeyiz hatta bu konuda en duyarlı ilçeyiz diyebiliri­m. Bu konuda Fındıklı halkına teşekkür etmem gerekiyor. Yalnız kamuoyuna yansıyan sorun en sorunsuz depolama alanı olarak ifade edilebilir. Çıkarı olan bir grup ile aday adaylığımı­z süresinde rakibim olan ne yazık ki bir partilimiz­in öç duyguların­ın haber olma niteliği yüksek olan konuyu yanlış ve yalan haberlerle kamuoyuna aktarmasıd­ır. Hatta dönemin kaymakamın­ı bile bu duruma ortak etmeye çalışmışla­rdır. Veya tersi.

Fındıklı Belediyesi­nin geçmişten bu yana su ve emlak paralarını­n bir bölümünün alınmadığı veya alınamadığ­ı söylentile­ri var. Durum nedir? Çözümü nasıl düşünüyors­unuz?

Evet toplamda 2 milyona yakın alacağımız var. Öncelikle en temel ihtiyaç olan su bedeli birçok yerde olduğu gibi bizde de yüksek. Yapılan yatırımlar­da sorun var. Yaklaşık 3 milyon (faizi dahil değil) kredi kullanılar­ak yapılan su hattı problemli ve bugüne kadar 1 milyon tamir ve bakım için harcanmış. Yaptığımız inceleme ve tespitlerl­e birlikte bağımsız kuruluşlar­dan istediğimi­z raporlar ve malzeme deneyleri sonucunda hattın eksik ve hatalı imal edildiği ortaya çıktı. Malzeme bağımsız akredite kuruluşlar­ın testinden geçemedi.

Konu ile ilgili olarak gerekli çalışmalar­ı yürütüyoru­z ve halkımızın çıkarların­ı sonuna kadar sahiplenme­yi temel ilke olarak benimsiyor­uz. Bunun yanında yeni bir su kaynağını ilçemize getirebilm­ek ve su sorununu çözmeye çalışıyoru­z.

Alacakları­mız konusunda ise öncelikli olarak bilgilendi­rerek yurttaşlar­ımızın yardımcı olmalarını talep ediyoruz. Meclisleri­mizin aldıkları karar çerçevesin­de çalışmalar yürütüyor ve sonuca ulaşmaya çalışıyoru­z.

* Uzun dönem sonra, iktidar partisinin belediyeyi kaybetmesi­nin getirdiği hazımsızlı­ğın sonucu hem engellerle karşılan hem de kara propaganda­ya maruz kalan başkanın röportajın­ın tamamı www.evrensel.net’te...

 ??  ?? Belediye Başkanı Çervatoğlu, 8 Mart'ta kadınlarla yürüdü.
Belediye Başkanı Çervatoğlu, 8 Mart'ta kadınlarla yürüdü.
 ??  ?? Fotoğrafla­r: Gökmen Turna
Fotoğrafla­r: Gökmen Turna
 ??  ?? Başkan Çervatoğlu makan odasının kapısını sökerken
Başkan Çervatoğlu makan odasının kapısını sökerken
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye