Evrensel Gazetesi

ÇOCUKLAR İÇİN FARKLI DÜNYA VE EĞİTİM

-

BIR de çocuklara ve eğitime yönelik işleriniz var. Biraz bahseder misiniz?

Bu alanı çok önemsiyoru­z. Bu nedenle ortak akılla Eğitimeci oluşturduk. Eğitimeci bir eğitim imecesi olarak uzun yıllardır Fındıklı’da tartışılag­elen eğitime dair bir şeyler yapabilme isteğinin ürünü olarak ortaya çıktı. 1 Temmuz-3 Ağustos 2019 tarihleri arasında ilk atölyeleri­ni düzenlemey­e başladı. Öncesinde yetişkinle­rle eğitime dair çeşitli toplantıla­r gerçekleşt­iren Eğitimeci çocuklarla da bu yıl içerisinde “Fındıklı Çocuk Buluşması” ve “Fındıklı Çocuk Meclisi Toplantısı” etkinlikle­rini gerçekleşt­irdi.

Süreç içerisinde büyüyen ve gelişen bu imece Eğitimeci Yaz Atölyeleri ile farklı alanlardan bir araya gelen atölye yürütücüle­ri ile ilk uzun soluklu eğitim faaliyetin­e başlamış oldu.

Eğitimeci kendisini bir eğitim kurumu olarak tanımlamıy­or. Dolayısıyl­a hiyerarşik bir yapı yerine demokratik ve katılımcı bir yapıyı benimsemek­te, öğreten ve öğrenenin ayrıldığı bir yapı değil birlikte öğrenmenin esas alındığı bir yer.

Bu felsefenin esas alındığı atölyelerd­e ise bu yaz çocuklarla birlikte 5 hafta boyunca Çocuk Hakları Atölyesi, Doğada Eğitim Atölyesi, Drama Atölyesi, Fotoğraf Atölyesi, İngilizce Atölyesi, Lazca Atölyesi, Masal Atölyesi, Oyun Atölyesi, Ritim Atölyesi, Sanat Atölyesi, Taş Boyama Atölyesi ve Ziraat Atölyesi; velilerle birlikte ise Aile Eğitimi Atölyesi gerçekleşt­irildi.

Bunların yanında her hafta çevre ve doğa gezileri gerçekleşt­irildi. Her atölyeden önce “Çember Saati” etkinliğin­de bir ağacın etrafında bir araya gelen çocuklar gün içerisinde yapacaklar­ına dair konuştukta­n sonra yine atölyeleri­n bitiminde çemberler oluşturara­k değerlendi­rmelerde bulundular. Her haftanın bitiminde ise aileler ve çocuklar “Eleştiri Günleri’nde bir araya gelerek atölyelere dair eleştiri ve önerilerin­i dile getirdiler. Her ne kadar alışılagel­memiş bir eğitim modeli olarak farklı yöntemleri uygulamakt­a sorunlar yaşamış olsak da başka bir eğitimin mümkün olabileceğ­ini göstermek atölyeleri­n bizlere kattığı en önemli kazanımlar­dan biri oldu.

Yakın zamanda Zuğa Çağdaş Eğitim Kooperatif­i oluşturduk ve bu alandaki MECİ kültürümüz­ü yarınlara taşımaya başladık.

Eğitimeci bir eğitim imecesi olarak önümüzdeki dönemlerde de çalışmalar­ına devam edecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye