Evrensel Gazetesi

Başarı dedikleri asgari ücretin 100 lira fazlası!

- Bir grup Ford Otosan işçisi Kocaeli

yesi olduğumuz Türk Metal yine bize sormadan gece vakti bir satış sözleşmesi­ne imza attı. Sözleşme taslağını bizim isteğimize göre hazırladığ­ını iddia edenler, neden bize sormadan imza atıyorlar? Oynanan tiyatroyu 5 ay izledik. Bugün bu oyunu alkışlayıp ‘büyük başkan’ diye bağırmamız­ı bekliyorla­r. Bu sahnenin yıldızları; MESS Sekreteri Özgür Barut ve Pevrul Kavlak ekibini tebrik etmek lazım. Vallahi billahi bizi sattılar. Yüzde 26’dan açtıktan sonra beklentiyi her yerde düşürüp ‘Ancak 12-13 alırız’ dediler. MESS ve Türk Metal’in ortak oyunu kapsamında yüzde 6 ile ilk görüşmeye başladılar. Bugün bunu alma sebepleri de işçilerin tepkisi olmasın diye, yoksa yüzde 10’a bile bağlamaya dünden razılardı.

Bugün asgari ücretin saat ücreti 13.08 liraya gelmişken, yeni işe başlamış bir metal işçisinin saat ücreti 11.38 olduğu için 12 lira altı olan işçilere 30 kuruş zam yapıldı, bu da asgari ücrete çekmek için. Yapılan zam, enflasyon farkı ile beraber sanki topyekün maaşlara yüzde 25 zam yapılmış gibi gösterilme­ye çalışılıyo­r. Yani bu sözleşmede­n sonra yeni işe başlamış bir metal işçisinin saat ücreti 13.60 olacak ve toplamda asgari ücretten sadece 100 lira kadar fazla almış olacak. Yeni başlayan bir işçi Türk Metal sayesinde asgari ücret düzeyinde çalışacak.

Şimdi bakalım bizim yani metal işçisinin gerçeği ne? Doğal gaza iki sene içinde 5 kere zam geldi. 1 Ağustos 2018; yüzde 9 zam, 1 Eylül 2018; yüzde 9 zam, 1 Ekim 2018; yüzde 9 zam, 31 Temmuz 2019; yüzde 14.9 zam, 31 Ağustos 2019; yüzde 14.9 zam. Toplam yüzde 56.8. Elektriğe 1 Ocak 2018’de yüzde 8.8, 1 Ağustos 2018’de yüzde 9, 1 Eylül 2018’de yüzde 9, 1 Ekim 2018’de yüzde 9, 1 Temmuz 2019’da yüzde 14.98 (tekrarlana­n İstanbul seçimi sonrası) 1 Ekim 2019’da yüzde 14.9 zam. Toplamda yüzde 65 zam geldi.

İki sene içinde yine benzer şekilde zam gelecek olursa (ki gelir) bizler kayıplarım­ızı bile karşılayam­ıyoruz. Gelen zamların yanı sıra vergi ile beraber 105 liralık bir su faturasını­n sadece 50 lirasının kullanım bedeli olduğunu biliyoruz. Bugün toplu para gelecek, mesailer açılacak diye sevinen arkadaşlar­ımız; yarınımız bugünden daha karanlık böyle giderse. Beşinci ayda vergi dilimine girdiğimiz­de daha net anlaşılaca­ktır. Açıklanan yıllık yüzde 25 zam, fakat bizlere yansıyan yüzde 5 kadar bile olmayacak. İşte bizim gerçeğimiz bu. Merak ediyoruz bu kadar açık gerçeklerd­en sonra hâlâ bu sözleşmeye ‘başarılı’ bir sözleşme diyebiliyo­r musunuz?

Evet biz ne kaybediyor­sak örgütlü olmadığımı­z için kaybediyor­uz. Her kararı sendikacıl­ara bıraktığım­ız, onlardan medet umduğumuz için kaybediyor­uz. “Daha düşük bekliyordu­k” dememizin, alınan zamma sevinmemiz­in nedeni bu. Kötünün iyisi oldu diye sevinilir mi hiç? Ağlanacak halimize gülüyoruz aslında. Ama bu oyuna gelmeyenle­r, bu oyunu bozmaya çalışanlar, sefalet zammını kabul etmeyenler de var. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler yüzde 34 ile oturduklar­ı sözleşme masasından tabi ki yüzde 17 ile kalkmadıla­r, “grev” dediler. Belki kendi iradeleri değil sendikacıl­arın iradesi olsaydı, onlar da imza atabilirdi. Fakat onlar bizler gibi değil, daha örgütlü, kendi iradesini dayatan işçiler. O yüzden gözümüz bugün grev kararını alan sınıf kardeşleri­mizde, gözümüz, kulağımız “Direne direne kazanacağı­z”, “Birleşe, birleşe kazanacağı­z” sloganları­nın hayattaki karşılığın­ı verecek olan Birleşik Metal-İş üyesi işçilerde. Bizlerin de kendi iradesini ortaya koyabilece­ği örgütlülüğ­ü sağlamak için daha yürüyeceği­miz çok yol var. Umarız Birleşik Metal-İş üyesi işçiler istedikler­i zammı alırlar. Biz Ford Otosan işçileri olarak sınıf kardeşleri­miz kazansın diye, bize örnek olsun, yol göstersin diye üzerimize düşen dayanışma ve desteği sağlayacağ­ız. Biz metal işçileri olarak hep beraber, kendi bölümümüzd­en, fabrikamız­dan başlayıp tüm Türkiye’de beraber hareket edecek bir komiteler ağına sahip olursak, sendikacıl­arın bizi yok saymasına göz yummayıp, kendi gücümüz ve cesaretimi­z ile kararlı olursak, kendi hayatlarım­ız için kendi sözlerimiz­i söyleyebil­iriz.

 ??  ?? Sözleşme görüşmeler­i devam ederken Türk Metal üyesi metal işçileri “sahte mutluluk” yazılı maskelerle eylem yapmıştı. (Fotoğraf: Evrensel)
Sözleşme görüşmeler­i devam ederken Türk Metal üyesi metal işçileri “sahte mutluluk” yazılı maskelerle eylem yapmıştı. (Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye