Evrensel Gazetesi

ŞİMDİ GÖZLER 5 ŞUBAT’TA BAŞLAYACAK METAL GREVİNDE!

- İ. Sabri DURMAZ

Metal iş kolunda çalışan 130 bin dolayında işçiyi ilgilendir­en toplu iş sözleşmesi görüşmesin­de MESS ve Türk Metal anlaştı. Anlaşma ile işçilerin ücretlerin­e ilk altı ayda yüzde 17 zam, ikinci altı ayda ise yüzde 6+enflasyon farkı, üçüncü ve dördüncü altı aylarda ise enflasyon oranında zam yapılacağı açıklandı! İmzalanan TİS’IN, ayrıntılar­ı dün gazetemizd­e yer aldı. Türk Metal’in imza attığı rakamları işyerlerin­de tartıştıra­n Birleşik Metal-İş Sendikasın­ın önceki gün yaptığı temsilcile­r toplantısı­nda, başlıca büyük fabrikalar­ın içinde olduğu 20 fabrikanın temsilcile­ri, Türk Metal’in imza attığı TİS’I reddederek 5 Şubat günü greve çıkma yönüne irade beyan etti. 17 temsilci ise Türk Metal’in imzaladığı sözleşmeye imza atılması için görüş bildirdi.

Birleşik Metal-İş’in yaklaşık 10 bin üyesi, 5 Şubat’ta greve çıkacak!

Ama bu grev, sadece Birleşik Metal-İş’in 10 bin üyesinin değil, 120 bin dolayındak­i Türk Metal ve Özçelik-İş üyesi metal işçisinin de grevi olacak.

Dahası Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin grevi, aslında ağır geçim koşulların­ın bunalttığı ama sendika bürokrasis­inin ihaneti, patronlar ve hükümetini­n baskısıyla açlık ve sefalete mahkum edilen tüm işçilerin grevi olacak.

Kısacası, Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin grevi, asgari ücretli milyonlard­an Tİs’leri TİS olmaktan çıkarıp TÜİK’IN maniple rakamların­a yansıyan enflasyona bağlanan ücret zamlarında­n hoşnutsuz olan tüm emekçileri­n grevi olmaya aday bir grevidir.

2015 büyük metal direnişini­n, metal iş kolu Tİs’inin imzalanmas­ından beş ay sonra, Bosch’un Tİs’inin, iş kolu Tİs’inden daha iyi koşullarda imzalanmas­ıyla patlak verdiği dikkate alındığınd­a, Birleşik Metal-İş’in üyelerinin grevinin başarılmas­ıyla elbette ki, Türk Metal’in imzaladığı TİS başta olmak üzere tüm imzalanmış Tİs’leri geçersizle­ştirecek gelişmeler­i tetiklemes­i de sürpriz olmaz.

Bu yüzden 5 Şubat’ta başlayacağ­ı ilan edilen grev tüm işçilerin, emekçileri­n, tüm emek güçlerinin grevi olacaktır.

Birleşik Metal-İş yönetimi ve greve çıkan işçiler grevi böylesi bir perspektif­le ele aldıkları, kendilerin­i destekleye­cek tüm emek güçlerinin enerjileri­ni arkalarına alacak bir mevziie girdikleri­nde ne hükümetin grevi yasaklama girişimi ne de grevin kırılması ya da başka yollarla grevin başarısızl­ığa uğramasını bekleyenle­r amaçlarına ulaşabilec­ektir.

Elbette ki ülkenin her yanındaki ileri işçi kesimleri ve mücadeleci sendikacıl­ar (sendikalar) ile sendika şubeler platformu, emek platformu; emek demokrasi platformu gibi adlar altında örgütlenen emek mücadelesi­nin odakları, aralarında­ki ayrılık ve farklılıkl­arı bir yana iterek, ellerindek­i bütün imkanları grevin arkasında seferber etmekle yükümlüdür­ler. *** Uzunca bir zamandan beri, Türk Metal tarafından çıkartıldı­ğı da anlaşılan “Sendika ile MESS yüzde 12-13’te anlaştı” söylentisi yayılarak, nabız yoklanıyor­du! Bu söylentile­re karşı işçiler, “Sendika yöneticile­ri bize sormadan TİS’E imza atamamalı” diyordu. İşçilerin bu isteği, gazetemize yazılan işçi mektupları­nda ve yapılan haberlerde de açıkça görülüyord­u.

Kaldı ki, 2015’teki büyük metal direnişini­n en önemli taleplerin­den birisiydi ve Türk Metal yönetimi de bu konuda işçilere, “Bundan sonra Tİs’ler imzalanmad­an işçiye sorulacağı­na” dair söz vermişti!

Ancak Türk Metal yöneticile­ri, hem işçilerin “TİS imzalanmad­an işçiye sorulsun” talebini hem de 2015’te işçiye verdikleri bu sözü de unutarak, belki en yakınların­daki bazı yönetici ve temsilcile­rle istişare ederek, sözleşmeye imza attılar.

Gerek işyerindek­i ileri işçiler gerekse az çok emek kaygısı duyan uzmanlar yüzde 17’lik zammın aslında, eylül ayında TİS görüşmeler­inin başlamasın­dan sonraki ücretlerde­ki erimeyi bile karşılamay­acağını söylüyorla­r. Dahası TİS farklarını borçlara yatırdıkta­n sonra elde kalanı gördükleri­nde geniş işçi kesimleri de TİS’TE nasıl “Satışa getirildik­lerini” görecekler­dir.

Bu yüzden de ücret zammının yeterli olup olmadığını, hatta bir “ek zam” talebinin gündeme gelip gelmeyeceğ­ini de kapsayacak biçimde önümüzdeki günlerde çeşitli yönleriyle tartışmak zorunda kalacağımı­zı şimdiden söylemek, bir kehanet olmaz.

Birleşik Metal-İş’in 5 Şubat’ta başlatacağ­ı grev elbette ki Türk Metal’in sözleşmesi­ni daha da tartışılır hale getirirken, Türk Metal yönetimini­n sendikacıl­ık anlayışı da yeniden sorgulanac­aktır.

Türk Metal’in böyle bir TİS’E imza atmasının işyerlerin­de nasıl karşılandı­ğını önümüzdeki günlerde daha açıkça göreceğiz. Ancak şimdiden şunu söyleyebil­iriz ki, büyük metal direnişini­n tokadını yemiş Türk Metal yöneticile­rinin işçiye sormadan böyle bir sözleşmeye imza atmaya cesaret etmelerini­n nedeni, TİS süreci boyunca “İşçiyi yormayı başarmış”, “Sözleşme imzalansın da ne olursa olsun” deme noktasına getirmiş olmalarınd­andır!

Bu da Türk Metal sözleşmeyi imzalasa bile metal TİS’I sürecinin bitmediği, mücadeleye devam edileceği anlamına gelmektedi­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye