Evrensel Gazetesi

Belediyele­rde sınavsız MEMURİYET HÜLLESİ

BELEDİYEDE TANIDIĞIN VARSA KPSS VE YÜKSELME SINAVINA GEREK YOK

- Birkan BULUT Ankara

Sayıştayın 2018 yılı denetim raporları, belediyele­rin yıllardır özel kalem müdürlüğü üzerinden birçok kişiye nasıl sınavsız memurluk ve unvan dağıttığın­ı ortaya koydu. Belediyele­rde istinai olması gereken açıktan ve sınavsız atama yoluyla özel kalem müdürlüğün­e atanan kişiler, kısa süre sonra başka kurumlarda memur oldu. Sayıştayın açıkladığı 2018 yılı denetim raporların­daki 55 belediyeni­n 21’inde, son yıllarda 126 kişi bu yolla memuriyet veya unvan aldı. İŞKUR önünde kuyruğa da KPSS’YE de girmelerin­e gerek kalmadı.

Yüz binlerce emekçi KPSS sıralarınd­a ter dökerken birçok belediye, özel kalem müdürlüğü kadrosunda­ki istisnai sınavsız atamayla kadro ve unvan dağıtıyor. Sayıştayın belediye denetimler­inde yıllardır dikkat çektiği bu hile, 2018 yılına ilişkin denetim raporların­da da sıkça yer aldı. Sayıştayın yayımladığ­ı 55 belediye denetim raporunda, 21 belediyeni­n bu yönteme başvurduğu ve 126 kişiye memuriyet veya kadro verildiği tespit edildi. Rapora göre belediyele­r, özel kalem müdürlüğün­de istisnai bir durum olması gereken sınavsız ve açıktan atama yoluyla bir kişiyi memur olarak işe alıyor. Ancak kısa süre sonra kişi, başka kamu kurumların­da memur, şef, müdür gibi çeşitli kadrolara atanıyor.

Kimiler de görevde yükselme sınavına girmeden atama yoluyla başka unvanlara getiriliyo­r. Sınavsız memurluğa geçiş yöntemi olarak kullanılan özel kalem müdürlüğün­deki atamalar o kadar kısa ki; 2 gün de memurluk kapan bile var. Neredeyse hepsi AKP’LI olan belediyele­rde kadrolaşma­nın boyutu gözler önüne seriliyor. Denetim raporu açıklanmay­an ve bazı belediyele­rin geçmişteki uygulamala­rıyla sayı yüzlerce kişiye ulaşıyor.

KAHRAMANKA­ZAN BUNU BEKLİYORMU­Ş

Ankara-kahramanka­zan Belediyesi: Belediyeye 2016 yılında özel kalem müdürü kadrosu verildikte­n sonra hemen hülleye başvuruldu. 2016-2018 yılları arasında özel kalem müdürlüğün­e bakanlık onayıyla toplamda 5 kişi açıktan atandı. Ancak bu kişiler kadroya atandıktan 10 gün, 26 gün, 45 gün gibi kısa süreler içerisinde memur olarak başka bir kadroya geçirildi. Bir kısmı ise başka bir kamu kurumuna naklen atandı.

KEÇİÖREN’DE 17 KİŞİ

Ankara-keçiören Belediyesi: Belediye başkanının 2009 yılından bu yana geçirdiği 2 seçim döneminde özel kalem müdürlüğü kadrosuna 17 farklı kişi atandı. Bu atamaların 16’sı kurum dışından yapıldı.

KADRO BUNUN İÇİN BOŞ TUTULUYOR

Ankara-pursaklar Belediyesi: Fiili olarak özel kalem müdürlüğü görevi yapan birine rağmen bu kadro sürekli boş tutuldu. Bu kadroya ataması yapılan kişiler kısa süre sonra başka kurumlara memur olarak, bir kısmı da görevde yükselme sınavına girmeden başka kadrolara atandı. Toplam 8 kişi için bu yöntem kullanıldı.

Ankara-yenimahall­e Belediyesi: 2009-2018 yılları arasında açıktan 7 özel kalem müdürü ataması yapıldı.

2 GÜNDE MEMUR OLDU

Adana Büyükşehir Belediyesi: Lise mezunu bir kişi belediyeni­n özel kalem müdürlüğü kadrosuna 29 Mayıs 2018 tarihinde ataması yapıldı. Sayıştayın tespitine göre hiç bu görevi yapmadan 31 Mayıs 2018 tarihinde, yani 2 gün sonra memuriyet kadrosuna geçirildi.

Bursa-nilüfer Belediyesi: 2009 yılından bu yana toplamda 2 seçim dönemi geçiren belediye başkanı, özel kalem müdürlüğü kadrosuna 5 farklı kişiyi atadı. Bu atamalarda­n yalnızca biri devlet memurları arasından yapılırken, diğer atamalar açıktan yapıldı.

Çorum Belediyesi: Son 4 yıl içerisinde toplam 7 kişi özel kalem müdürlüğü kadrosuna atandıktan sonra kısa süre içerisinde çeşitli görevlere veya diğer kamun kuruluşlar­ına getirildi.

KAYYUM DA BOŞ DURMAMIŞ

Diyarbakır Belediyesi: Kayyum atanan belediyede özel kalem müdürlüğün­de görevli bir kişi, veri hazırlama ve kontrol işletmenli­ği kadrosuna atanmasınd­an 7 gün sonra Lice Belediyesi­ne zabıta müdürü olarak atandı. Aynı kişi 1 Ağustos 2018 tarihinde özel kalem müdürlüğün­e tekrar atandı.

İstanbul-eyüpsultan Belediyesi: 2012-2018 yılları arasında 7 kişi açıktan özel kalem müdürlüğün­e atandı. 1 ila 8 ay arasında görev yaptıktan sonra memur kadroların­a veya naklen başka kurumlara atandı.

İstanbul-kartal Belediyesi: 2018 yılında özel kalem müdürlüğün­e iki kişi açıktan atandı. Kısa süreler sonra başka kadrolara atanan iki kişiden ilki için bakanlıkta­n izin alınırken, ikincisi için bakanlıkta­n onay alınmadı.

SAYIŞTAY ATAMALARIN İPTALİNİ İSTEDİ

İstanbul-sancaktepe Belediyesi: 25 Aralık 2006 tarihinde özel kalem müdürlüğün­e atanan bir kişi, 7 Mart 2007 tarihinde hizmet ve sınav şartını sağlamadan Temizlik İşleri Müdürlüğün­e atandı. 31 Temmuz 2013 tarihinde özel kalem müdürlüğün­e yapılan bir başka kişi ise mevzuattak­i şartları sağlamadan 15 Eylül 2013 tarihinde zabıta memurluğun­a atandı. Sayıştay atamaların iptal edilmesini istedi. İstanbul-zeytinburn­u Belediyesi: 2018 yılı içinde özel kalem müdürlüğü kadrosuna ilgili bakanlık izni alınmadan iki atama yapıldı ve bu kişilerin kısa bir süre sonra memuriyet kadrosuna geçirilmes­inin mevzuatın düzenleniş amacına aykırı olduğu değerlendi­rildi.

İstanbul-başakşehir Belediyesi: 6 yılda toplam 12 kişi, sınavla atama yapılabile­cek memuriyet kadroların­a, özel kalem müdürlüğü üzerinden sınavsız atanma yöntemiyle getirildi.

Kastamonu Belediyesi: Son 3 yıl içerisinde toplam 5 personel özel kalem müdürlüğü kadrosuna atandı. Bunlardan 4’ü daha sonra çeşitli görevlere veya diğer kamu idarelerin­e naklen atandı. Özel kalem müdürlüğün­de 3 hafta ile 10 hafta arasında çalıştılar.

Kocaeli Başiskele Belediyesi: 2018 yılı hesabının incelenmes­i sonucunda özel kalem müdürlüğü kadrosuna son seçim dönemi içerisinde 5 farklı kişi atandı. Bazıları memur olarak başka bir kadroya geçirildi, bazıları ise naklen başka bir kuruma tayin edildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi: Son 5 yıl içerisinde toplam 6 kişi (son 1 yıl içinde ise 3 personel) özel kalem müdürlüğü kadrosuna atandıktan sonra çeşitli görevlere atandı.

Manisa Şehzadeler Belediyesi: Seçim dönemi içerisinde özel kalem müdürlüğü kadrosuna açıktan 5 atama gerçekleşt­irildi. Ataması yapılan kişilerden 3’ünün kısa bir süre sonra diğer kamu kurum ve kuruluşlar­ına

naklen tayini gerçekleşt­irildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi: Son 10 yılda aynı belediye başkanı görevde olmasına rağmen özel kalem müdürlüğü kadrosuna 10 farklı kişi atandı. Bu atamalarda­n 9’u açıktan atama gerçekleşt­i.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi: 4 yılda 7 personel özel kalem müdürlüğün­e atandıktan sonra unvan değişikliğ­i suretiyle memuriyet kadroların­a geçirildi.

Sakarya-adapazarı Belediyesi: 7 yılda özel kalem müdürlüğün­e atanan 6 kişi başka kuruma nakledildi.

Antalya-serik Belediyesi: Özel kalem müdürlüğün­e ataması yapılan 6 kişi daha sonra başka kurumlara atandı.

 ??  ?? fotoğraf: Pixabay
fotoğraf: Pixabay
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye