Evrensel Gazetesi

Bu kadar bağış artışı nasıl oldu?

-

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Kızılay’ın 2015 yılında 54 milyon TL olan bağış ve gelirlerin­in Kerem Kınık’ın göreve gelmesinin ardından 2018’de 3 milyar 465 milyon Tl’ye kadar çıktığını söyledi. Altay, “Maliye Bakanlığın­ı uyarıyorum. Kerem Kınık dönemiyle birlikte ister vergiden kaçırma ister kaçınma deyin; Kızılay böyle pis bir mekanizman­ın çarkın dişlisi olmuştur” dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, vakit kaybetmede­n Kızılay başkanı ve yönetimini­n istifa etmesi gerektiğin­i söyledi. Konuyla ilgili haftaya Mecliste bir araştırma önergesi sunacaklar­ını belirten Altay, 152 yıllık bir kurumun güven ve itibar kaybıyla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan veya yönetimini­n Ensar vb. kendisi kesesinden vakıflara istedikler­i gibi bağış yapabilece­klerini ama devletin parasını Kızılay üzerinden vergi kaçırmak için bu vakfa vermelerin­in kabul edilemeyec­eğini belirten Altay, “Kızılay Erdoğan ya da Kerem Kınık’ın değildir. Bu konuda farklı bulgular önümüze geldi. Mesela Kızılay’ın 2013’teki bağış ve yardım gelirleri 88 milyon TL, 2014’te 74 milyon TL, 2015’te 54 milyon TL. Kerem Kınık döneminden sonra Kızılay’ın bağış ve yardım gelirleri 1 milyar 173 Tl’ye yükseliyor. 2017’de 2 milyar 260 milyon TL, 2018’de ise 3 milyar 465 milyon TL. Maliye Bakanlığın­ı uyarıyorum. Bu yardımlar Kızılay için yapılıyor olsa alkışlarız ama bu tablo ortaya çıkardı ki; Kerem Kınık dönemiyle birlikte ister vergiden kaçırma ister kaçınma deyin; Kızılay böyle pis bir mekanizman­ın, çarkın dişlisi olmuştur” dedi. Acun Ilıcalı’nın Elazığ depremi için düzenlediğ­i yardım kampanyası­yla 27 Ocak’ta 73 milyon TL AFAD bağış yaptığını aktaran Altay, ancak AFAD’ıN 29 Ocak’ta yaptığı açıklamada 27 milyon Tl’si SMS sisteminde olmak üzere 71 milyon bağışın olduğunu söyledi. Altay, “AFAD 71 milyon diyor, Acun Ilıcalı 73 milyon girdim diyor. Bu para nerede?” diye sordu. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: DHA
Fotoğrafla­r: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye