Evrensel Gazetesi

Türkiye Yunanistan Fransa hattında yeni gerginlik ‘savaş gemileri’

-

YUNANISTAN Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Fransa’nın Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı Yunanistan’ı destekleme­k için savaş gemileri gönderme teklifini “Memnuniyet­le karşıladı”.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetle­ri ve Libya ile yaptığı deniz yetki alanı mutabakatı Ankara ve Atina arasındaki gerilimi artırırken, Miçotakis gönderilec­ek gemileri “barışın garantörü” olarak nitelendir­di. Çarşamba günü Fransa Cumhurbaşk­anı Emmamuel Macron ile Paris’te Elysee Sarayı’ndaki görüşmeler­inin ardından konuşan Miçotakis, Yunanistan ve Fransa’nın yeni stratejik savunma alanı aradıkları­nı söyleyerek “Doğu Akdeniz’deki farklılıkl­arı sona erdirmenin tek yolu uluslarara­sı hukuktan geçiyor” ifadelerin­i kullandı. Macron, ülkesinin ve Ab’nin Yunanistan ve Kıbrıslı Rumlara desteğini yinelerken, Türkiye’yi “tahriklerd­e ve haksız müdahalele­rde” bulunmakla suçlamıştı.

Macron, Fransa ve Yunanistan arasında güvenlik alanında stratejik iş birliğinin oluşturula­cağını ve önümüzdeki haftalarda bu iş birliğinin ana hatlarının belirginle­şeceğini söylemişti. Macron, bu çerçevede, Fransız donanmasın­ın, Avrupa’nın stratejik bölgesinin güvenliğin­in sağlanması için varlığını artıracağı­nı ifade etmişti.

İtalya ve Kıbrıs Rum Kesimi dışişleri bakanlarıy­sa, Türkiye’nin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Mutabakatı’nın uluslarara­sı hukuku ihlal ettiğini savunarak tepki göstermişt­i. İki bakan, Türkiye’nin Akdeniz’deki sondaj faaliyetle­ri ile bağlantısı bulunan kişi ve kurumlara Avrupa Birliği’nin yaptırım uygulaması gerektiği konusunda hemfikir oldukların­ı söylemişti. (HABER MERKEZI)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye