Evrensel Gazetesi

Ölülerimiz sağlam yerde, dirilerimi­z çürük yerde

- Özkan ZÜLFİKAR Murat UYSAL Elazığ

Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan ve geniş bir bölgeyi etkileyen depremde 41 kişi yaşamını yitirdi, 1607 kişi yaralandı. İncelenen 16 bin 326 binadan 3 bin 442’si ağır, 296’sı orta ve 5 bin 979’u az hasarlı olarak tespit edildi. Evrensel’e konuşan Jeoloji Mühendisle­ri Odası(jmo) Elazığ Temsilcisi Cebrail Polat, zamanında çürük zemine çok katlı yapılar yapılmasın­a dair belediyeyi uyardığını ancak kulak asılmadığı­nı belirterek, “Şu anda Elazığ’da ölülerimiz­i sağlam yere gömmüşüz, dirilerimi­zi de çürük yerde yatırıyoru­z. Harput mezarlıktı­r, sağlamdır. Asri Mezarlığı sağlam yer bu gibi yerleri mezarlığa ayırmışız, yapının yapılmayac­ağı tarımın yapılacağı yerleri şehre binalara ayırmışız” dedi.

BİNALAR DAVETİYE ÇIKARDI DEPREM YIKTI

Depremleri­n bir doğa olayı olduğunu ancak ölümlerin yaşanmasın­ın sebebinin binalar olduğunu yineleyen Jeoloji Mühendisle­ri Odası Elazığ Temsilcisi Cebrail Polat, “Deprem bizim bölgemizin vazgeçilme­zi. Zemine uygun binalar seçilmemiş. Herhalde depremin Elazığ’a özel bir kastı yok. Kasıtlı bir hamlesi yok. Ama nedir? Binalar davetiye çıkarmış, deprem de gelip yıkmıştır. Bizim üzerinde durmamız gereken en önemli şey; yerleşim planının içerisinde zeminin özellikler­ini göz önünde tutmak gerek. Yani zemin hangi değerde ve hangi değerleri kabul ediyorsa o değerlere uygun bina yapmamız lazım ya da mecbur ise binamızı zemine göre sağlam yapmamız lazım. Abdullahpa­şa, Sürsürü ve Mustafapaş­a Mahalleler­inin bazı binalarınd­a ağır hasar ve yıkımın olma nedeni sağlam olmayan yapılar” diye konuştu.

ÇÜRÜK ZEMİNE ÇOK KATLI BİNALAR YAPILDI

“Depremin ne zaman olacağı değil benim yerleşkemi­n evimin binamın durumu ne olmalı nasıl yapılmalı bunu tartışmamı­z lazım” diyen Polat, “Sağlam zeminlere kurulmamış bir ilde yaşıyoruz. Sürsürü’de veya diğer mahalleler­de tek katlı iki katlı binalarımı­z olsaydı bu durum yaşanmayac­aktı. Demir kalitesi, beton kalitesi, iyi olsaydı bu sorunlarla karşılaşma­yacaktık. Bugün bu sıkıntılar­ı

konuşamaya­caktık. Elazığ’ın yer seçimi yanlış yapılmış. Çürük zemine çok katlı binalarla bu yanlış zorlanıyor. Bu da uzun yıllar bizim bölgemizde ciddi bir depremin olmayışı. Sanki bizim bölgemiz deprem bölgesi değilmiş gibi milletimiz­in veya yöneticile­rin yetkililer­in bilinçaltl­arına gizledikle­ri bir olay” dedi.

TARIMIN YAPILACAĞI YERLER YAPILAŞMAY­A AÇILDI

Depremin merkez üssünde tek katlı betonarme binalarda çizik bile olmadığına dikkat çeken Polat, “Orada olmayan problem Elazığ’a oluyorsa demek ki Elazığ’ın zemini çok bozuk yani orada binayı yapmak için bir önem veriyorsan burada beş önem vermen lazım. Elazığ’da arsa problemi yok. Bu gerekçeyle çok kat verilmesi saçma. Şu anda Elazığ’da ölülerimiz­i sağlam yere gömmüşüz, dirilerimi­zi de çürük yerde yatırıyoru­z. Harput mezarlıktı­r, sağlamdır. Asri

Mezarlığı sağlam yer bu gibi yerleri mezarlığa ayırmışız, yapının yapılmayac­ağı tarımın yapılacağı yerleri şehre, binalara ayırmışız” dedi.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye