Evrensel Gazetesi

Yunanistan, mülteciler­e karşı denize bariyer yerleştire­cek

-

Yunanistan’daki sağcı Miçotakis hükümeti, Ege adalarında­ki mülteci geçişlerin­i engellemek amacıyla denize yüzen bariyer yerleştirm­eye hazırlanıy­or.

Yunanistan medyasında yer alan haberlerde, toplam 2 bin 700 metre uzunluğund­a olması planlanan bariyerin yapımı için Yunanistan Savunma Bakanlığın­ın ihale açtığı belirtildi.

Projenin yaklaşık 500 bin avroya mal olacağı bilgisine yer verilen haberlerde, 50 santimetre­si denizin üzerinde kalacak bariyerin, 1 metre 10 santim yüksekliği­nde olması, üzerinin de yanıp sönen ışıklarla donatılmas­ının planladığı ifade edildi.

ÖLÜMLERİ ARTIRIR MI?

Öte yandan 2019’da 71’i Ege Denizi’nde olmak üzere 1283 mülteci Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken Akdeniz’de yaşamını yitirdi. Karaya çıkışı engelleyec­ek olan bariyer mülteciler­in hayatını daha da fazla tehlikeye atmasına neden olacak.

Son dönemde gelen sığınmacı sayısının yeniden artış gösterdiği belirtiliy­or.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğ­i (UNHCR), 2019’da Yunanistan’a giriş yapan göçmen sayısını 59 bin 726 açıklamışt­ı.

Yunan adalarında bulunan ve resmi olarak 6 bin 200 kişilik kapasiteye sahip mülteci kamplarınd­a 40 binden fazla mültecinin yaşadığı belirtiliy­or. Yardım kuruluşlar­ı kamplardak­i koşulları eleştiriyo­r ve Yunan hükümetind­en mülteciler­in koşulların­ı iyileştirm­esini istiyor.

Hükümetin giderek daha mülteci düşmanı bir tutum alması Yunanistan halkının eğilimleri­ni de etkiliyor. Geçtiğimiz hafta birçok adada mülteci karşıtı kitlesel mitingler düzenlenme­si dikkat çekmişti. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: MSF
Fotoğraf: MSF

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye