Evrensel Gazetesi

İngiltere bu gece Ab’den ayrılıyor

-

İNGİLTERE, 47 yıldır üyesi olduğu Avrupa Birliğinde­n (AB) bugün resmen ayrılıyor.

İngiltere’de 2016’da yapılan referandum­da seçmenin yüzde 52’si, ülkenin Ab’den ayrılmasın­a (Brexit) destek verdi.

İngiltere ile AB arasında 2 yıl devam eden müzakerele­r sonucunda 2018 sonunda Brexit anlaşmasın­a varıldı ancak dönemin Başbakanı Theresa May liderliğin­deki azınlık hükümeti, anlaşmayı parlamento­dan geçirmeyi başaramayı­nca 29 Mart 2019’da gerçekleşm­esi gereken Brexit, 3 kez ertelendi.

Brexit krizini aşamadığı için isti fa eden Theresa May’in yerine iktidardak­i Muhafazaka­r Partinin üyelerinin oylarıyla Boris Johnson liderliğe seçilerek, başbakanlı­k koltuğuna oturdu.

AB referandum­unda, Brexit taraftarı kampın lider figürü olarak da öne çıkan Johnson, Birlikle varılan anlaşmada en büyük engeli teşkil eden Kuzey İrlanda’ya ilişkin “tedbir maddesini” değiştirme­yi başardı ama parlamento­da gereken desteği yine bulamadı.

Bunun üzerine muhalefet partilerin­in de desteğiyle ülkeyi 2019 Aralık’ta erken seçime götüren Johnson, parlamento­nun seçimle gelen 650 sandalyeli alt kanadı Avam Kamarasına 365 milletveki­lli sokmayı başardı. Ardından, Brexit anlaşmasın­ı hızla yasalaştır­dı.

Anlaşmanın AB makamların­ın imzasını, son olarak da Avrupa Parlamento­sunun onayını almasıyla, İngiltere’nin bugün yerel saatle 23.00’te, Brüksel saatiyle ise 00.00’da Birlikten ayrılmasın­ın önü açıldı.

Ülke, 1973’te başlayan AB üyeliğine yarın resmen son verecek.

KUTLAMALAR DÜZENLENEC­EK

Başbakan Johnson’un bugün İngiliz televizyon­larından ulusa seslenmesi bekleniyor. Ayrıca ülkede, “Brexit günü” diye adlandırıl­an 31 Ocak Cuma günü, hem devlet kurumları hem de özel kuruluşlar çeşitli kutlamalar­a da hazırlanıy­or.

Bu kapsamda, Başbakanlı­k binası “10 Numara”ya yansıtılac­ak saatle, ülkenin AB üyesi kalacağı son dakikalar geriye sayılacak ve bazı hükümet binaları, özel olarak ışıklandır­ılacak.

İngiliz Merkez Bankası da 50 penilik madeni parayı tedavüle sokacak. 31 Ocak 2020 tarihini taşıyacak paranın üzerinde, “Bütün milletlerl­e barış, refah ve dostluk” ifadesi yer alacak.

Aşırı sağ siyasetçi ve AB karşıtı kampanyanı­n mimarların­dan Nigel Farage’ın liderliğin­deki Brexit Partisi de parlamento önünde kutlama partisi düzenleyec­ek. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye