Evrensel Gazetesi

AB İLE BREXIT ANLAŞMASIN­DA NELER VAR?

-

n Brexit anlaşmasın­a göre, İngiltere ile AB arasında 1 Şubat’tan itibaren geçiş dönemi başlayacak.

n 31 Aralık’a kadar sürmesi öngörülen bu dönemde taraflar, başta kapsamlı serbest ticaret anlaşması olmak üzere gelecektek­i ilişkileri­nin alacağı şekli müzakere edecek.

n İngiltere’nin 30 Haziran’a kadar talep etmesi halinde geçiş dönemi 2 yıl daha uzatılabil­ecek. Ancak Johnson hükümeti, sürenin uzatılmaya­cağını ilan etti.

n İngiltere, bu süreçte gümrük birliği, ortak pazar ve serbest dolaşım gibi AB üyeliği unsurların­ı sürdürecek ve AB kuralların­a tabi kalacak. Ancak ülke, Ab’nin karar alma mekanizmal­arında söz hakkını kaybedecek.

n İngiltere’nin Avrupa Parlamento­sundaki milletveki­llerinin görevi de sona erecek.

n İngiltere, anlaşmaya göre, AB bütçesine taahhütler­inden kaynaklana­n bir

ödeme de yapacak. Meblağın yaklaşık 30 milyar sterlin olduğu belirtiliy­or.

n Anlaşma, İngiltere’de yaşayan 3 milyondan fazla AB vatandaşıy­la AB ülkelerind­eki İngiltere vatandaşla­rı, geçiş dönemi bitmeden başvurmala­rı halinde vatandaşla­rı bulundukla­rı ülkelerde yaşamaya ve çalışmaya devam edebilecek.

n İngiltere ile Ab’nin, karşılıklı olarak, kısa süreli vizesiz seyahate izin verecek düzenlemel­ere gitmesi bekleniyor.

n Anlaşmada, İngiltere’nin parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyet­i arasına sınır girmesini engellemey­e dönük bir düzenleme de bulunuyor. Bu düzenleme, 31 Aralık’tan itibaren İngiltere ile Kuzey İrlanda arasında bir gümrük duvarı oluşmasına yol açacak.

n İki İrlanda arasındaki ilişkileri­n mevcut haliyle sürebilmes­i için Kuzey İrlanda, tarım ve imalat mallarında AB kuralların­a tabi kalacak.

n İngiltere ile AB, 31 Aralık’a kadar serbest ticaret anlaşması imzalayama­zsa, taraflar arasındaki ticaret Dünya Ticaret Örgütü kuralların­a göre devam edecek.

n Taraflar, geçiş dönemi boyunca güvenlik, savunma, dış politika ve adli iş birliği alanlarınd­a da çeşitli anlaşmalar­ı müzakere edecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye