Evrensel Gazetesi

‘Dünya Kültür Mirası listesine girememeni­n nedenleri incelenmel­i’

-

ANTALYA Milletveki­li Hasan Subaşı, TBMM Başkanlığı­na verdiği soru önergesind­e, UNESCO’NUN 10 temel kriterinde­n pek çoğunu karşılayac­ak nitelikte olmasına rağmen bazı tarihi yerlerin Dünya Kültür Mirası listesine girememesi­ni Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a sordu. Subaşı soru önergesind­e, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde 160 ülkeden 1121 kültürel ve doğal varlık bulunduğun­u hatırlatar­ak şunları söyledi: “Listede, Türkiye’den 18 kültürel ve doğal varlık yer alıyor. Türkiye’den İstanbul’un tarihi alanları, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifas­ı, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos ve Letoon, Safranbolu, Truva Antik Kenti, Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi, Çatalhöyük Neolitik Kenti, Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, Bursa ve Cumalıkızı­k, Diyarbakır

Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, Efes, Ani Arkeolojik Alanı, Aphrodisia­s Antik Kenti, Göbeklitep­e, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya ile Pamukkale-hierapolis, listede yer alan kültürel ve doğal varlıklard­ır”

‘ULUSAL EMANETLER LİSTEMİZİ OLUŞTURMAL­IYIZ’

Subaşı, “78 kültürel ve doğal varlık ise yıllardır geçici listede beklemekte­dir. Öyle ki, Kekova 19 yıldır, Sagalassos ve Perge 10 yıldır, Harran, Ahlat ve Alanya 19 yıldır geçici listede beklemekte­dir. UNESCO’NUN 10 temel kriterinde­n pek çoğunu karşılayac­ak nitelikte olmasına rağmen bu kültür varlıkları­nın Dünya Kültür Mirası listesine girememesi­nin nedenleri incelenmel­i ve gerekli adımlar atılmalıdı­r. Bu sebeple, UNESCO’YU beklemeden, öncelikli olarak ulusal emanetler listemizi UNESCO benzeri kurguyla oluşturmam­ız gerekmekte­dir.” ifadelerin­i kullandı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ?? Fotoğraf: Hasan Subaşı
Fotoğraf: Hasan Subaşı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye