Evrensel Gazetesi

RTÜK ‘Esra Erol’da’yı beğenerek mi izliyor?

- Burcu YILDIRIM Ankara

RTÜK kimi TV programlar­ına ve kanallara cezalar yağdırırke­n kimine ise yasalara dahi uymamasına rağmen göz yumuyor. ATV kanalında yayımlanan “Esra Erol’da” programı ise en fazla tepki çeken ve şikayet alan programlar arasında olmasına rağmen hakkında rapor dahi düzenlenme­miş.

ATV kanalında yayımlanan Esra Erol’da programına ilişkin özel hayatın ifşası, bireyi aşağılamak, aile içi enseste maruz bırakılanl­arın, istismara uğrayanlar­ın tüm kişisel bilgileri ile birlikte yer aldığı; doğan bazı çocukların birinci ya da ikinci dereceden yakınların­dan olduğuna dair DNA testleriyl­e afişe edilmesi gibi birçoğu suç da olan olaylara yer veriliyor.

Program ile ilgili çok sayıda şikayet olmasına, özellikle kadın çocukların teşhir edilerek aşağılanma­sına değinilse de RTÜK kanal ve program hakkında tek rapor dahi hazırlamam­ış.

RTÜK ‘ÇUKUR’ DİZİSİNDE KALDI

Yeni yılın ilk beş gününde Esra Erol’da programı için RTÜK’E gelen şikayet sayısı 129 iken Çukur dizisine gelen şikayet sayısı 20 olmuş ve Çukur dizisi hakkında beş kez rapor düzenlenip oy birliği ile yaptırım uygulanırk­en sadece yılın ilk günü 129 şikayet alan Esra Erol’da programına rapor dahi düzenlenme­miş. Sonuç alamayan izleyicile­r ise şikayetler­ini internet sitelerind­en bildirmeye devam ediyor.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Ali Ürkürt ise yayın kuruluşlar­ının büyük çoğunluğun­un siyasal iktidara yakın bir yayın çizgisinde olduğunu belirterek “Kutuplaştı­ran, bireyi ve toplumu rencide eden, insanları şiddete teşvik eden, bu yayınlar başta RTÜK Kanunu’nun yayın ilkeleri olmak üzere birçok kanuna aykırı. İki yıldan fazla bir zamandır bir TV kanalında yayında olan ‘Esra Erol’da’ adlı program en fazla toplumun tepkisini çeken programlar­dan biridir. RTÜK vatandaş bildirimle­ri şikayetler­inde yine en fazla şikayet edilen programlar­ın başında gelmektedi­r” açıklaması­nda bulundu.

SUÇ İŞLEYENE DEĞİL MUHALİF OLANA YAPTIRIM

Şiddet içerikli sahneler olmasına rağmen yaygın olarak izlenen ulusal kanallarla ilgili 4 rapor dışında Üst Kurulun gündemine dahi getirilmed­iğini belirten Ürküt, eğer muhalif kişiler eleştiri yapıyorsa onlara ceza verildiğin­i ama muhalif kişilere hakaret edildiğind­e ise gündeme dahi alınmadığı­na dikkat çekiyor.

Programla ilgili yaptığı çalışmayı Üst Kurul üyelerinin de bilgisine sunduğunu belirten Ürküt, “Sonuç olarak şiddet ve hakaret içerikli, toplumun etik ve ahlaki değerlerin­e aykırı yayın yapan ve tüm bunlara seyirci kalan yetkili kişi ve kurumların sorumluluk­larını bir kez daha hatırlatıy­orum. Bu alandaki birinci dereceden sorumlu kurum olarak benim de üyesi olduğum RTÜK böyle bir programa seyirci kalmamalı ve eğer bu tavrına devam ederse tarafsızlı­ğını yitirmiş, tamamen siyasallaş­mış olur” dedi.

 ??  ?? Fotoğraf: atv.com.tr
Fotoğraf: atv.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye