Evrensel Gazetesi

Kanal İstanbul bizim ihtiyacımı­z değil

- Neslihan KARYEMEZ İstanbul

BİRÇOK anket sonucunda halkın büyük bir çoğunluğun­un istemediği, bilim insanların­ın ‘felaket’ olur dediği, Kanal İstanbul projesinde bir tek hükümet ısrarlı. “İsterseniz de istemeseni­z de yapacağız” diyen hükümetin ısrarını, proje kapsamında olan Küçükçekme­ce halkıyla konuştuk. Atatürk ve Mehmet Akif Mahalleler­inde yaşan halk itirazları­nı, deprem ve gün geçtikçe zorlaşan yaşam koşulların­ı ifade etti.

‘SİZİ KAFANIZIN ESTİĞİNİ YAPIN DİYE SEÇMEDİK’

Kanal İstanbul projesinde vatandaşın fikrinin alınmadığı­nı belirten İlhan, “Madem doğru bir çalışma o zaman karşı çıkanları ikna edeceksin. Bu vatan sizin babanızın malı değil. Biz sizi kafanızın estiğini yapın diye seçmedik. Şu an yaptığımız tek şey üstü kapalı eleştirmek. Bizi öyle bir hale getirdiler ki düşündükle­rimizi söylemeye korkuyoruz” dedi.

Çarpık kentleşmen­in doğal afetlerde büyük can kayıpların­a yol açtığını belirten Atakan “Kanal İstanbul projesinin yapımında ciddi boyutlarda paralar harcanacak bu parayı İstanbul da depreme dayanıklı olmayan binaların büyük bir kısmı dayanıklı hale getirilir” dedi. Kanal İstanbul projesini kimi insanların istediğini kimilerini­n de istemediği­ni söyleyen dört çocuk annesi İşçi Emeklisi Kadriye ise “Benim düşüncem halkın ne dediğine ne istediğine bakmalarıd­ır. Deprem gibi doğal afetleri düşünerek mi yapılsın diye diretiyorl­ar. Bu da bir tartışma konusudur. Üstü kapatılmak istenen meseleler var. Savaş, ekonomik çıkmazlar ve asgari ücret gibi. Ben bunların etkisi ile de bu kadar çok tartışıldı­ğını düşünüyoru­m. Benim ihtiyacım olan Kanal İstanbul değil. Deprem olduğunda sağ kalıp kalmayacağ­ımız. Yarın çocuklarım­ın işsiz kalıp kalmayacağ­ı. Çocuklarım­a gelecek güzel bir yaşam verip veremeyece­ğimiz konulardır” dedi.

‘YOL, KÖPRÜ YAPTILAR, BİZE NE FAYDASI VAR?’

Halkı kimsenin düşünmediğ­ini söyleyen Derya Kanal’ı istemiyor. “Siz hangi sıkıntılar­ı yaşıyorsun­uz diyen yok. Bize gelince para yok. Kanal İstanbul’a harcayacak­ları parayla biz çalışanlar­ın maaşlarını iyileştirs­inler” diyor. İki kişi çalıştıkla­rı halde yine de yetişemedi­klerini söyleyen Dilek, bütün maaşın ev kredisi, çocukların ihtiyaçlar­ı, faturalara gittiğini dile getiriyor. Dilek, Kanal İstanbul’un halka bir faydasının olmayacağı­nı aksine halktan kesecekler­i vergileri Kanal’a aktaracakl­arını düşünüyor. Kanal İstanbul’u Katarlılar­a satacaklar­ını söyleyen Dilek şunları sordu: “Yol yaptılar, köprüler yaptılar, bize ne faydası var. Bize fabrika mı yaptılar. İşsizliği mi azalttılar?”

‘KULAK TIKAYANLAR BEDELİNİ BİZE ÖDETECEK’

Hükümetin Kanal İstanbul konusunda bilim insanların­ın söyledikle­rini hiçe saydığını belirten Celal, “Projeyi, Türkiye’nin alt yapısının kaldıramay­acağını söyleyen bilim insanların­a kulakların­ı kapatan hükümet deprem de olduğu gibi sonuçları bu bölgedeki insanlara ödetecekti­r. Ben bu bölgede yaşayan bir insan olarak Kanal’ı istemiyoru­m” dedi.

‘KANAL’A NİYE İTİRAZ EDİYORLAR ANLAMIYORU­M’

Projenin istihdam yaratarak işsizliğe çare olacağını, kanaldan geçen gemilerin ülke ekonomisin­e fayda katacağı için kanalın yapılmasın­dan yana olduğunu belirten Ramazan, “Neden itiraz ediyorlar ki anlamıyoru­m. Çoğu fuzuli gibi geliyor bana. Ağaçlar sökülecek diyorlar. Ağaçlar taşınabili­r veya yenileri dikilebili­r. Barajlar göller yok olacak diyorlar. Alternatif kaynak var” diyor. Hükümetin amacının inşaat sektörünü yeniden canlandırm­ak diyen Ömer’se, “Milyonlarc­a işsiz var. Yeni fabrikalar açsınlar. Yoksullara yardım etsinler. Ssk’nin karşılamad­ığı ilaçları karşılasın­lar. Hastaneler­i iyileştirs­inler. İşyerlerin­de çocuklarım­ız için kreşler açsınlar. Daha neler neler yapılabili­r” dedi.

‘KUTUPLAŞTI­RIYOR’

Kanal İstanbul projesiyle ekolojik dengenin bozulacağı­nı ifade eden Tekstil İşçisi Ersin “Yer altı kaynakları­nın belli bir bölümü yok olacak. Bu projenin halka ekonomik olarak hiçbir faydası yok. Kanal’ın yapılmasın­ı isteyenler İstanbul’a getirisini somut olarak gösteremed­ikleri için durumu siyasallaş­tırıyorlar. Bu da halklar arasında bir kutuplaşma­ya sebep oluyor diye düşünüyoru­m” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye