Evrensel Gazetesi

‘İş öğretmeler­i gerekirken sürekli çalıştırıy­orlardı’

- Eren SARAN İzmir

Ege Üniversite­si yurt inşaatında çalışırken yaşamını yitiren Çıraklık Öğrencisi Caner Mızrak’ın ailesi, alınmayan önlemler yüzünden Caner’in yaşamını yitirdiğin­i söyledi. Caner’in çıraklık öğrencisi olduğunu dile getiren aile, “İş öğretmeler­i gerekirken sürekli çalıştırıy­orlardı” dedi.

Habaş Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden ayrılıp çıraklık eğitimine başlayan Caner Mızrak, 17 Şubat günü Gençlik ve Spor Bakanlığın­ın Ege Üniversite­si kampüsü içerisinde­ki Kredi ve Yurtlar Kurumunun kapasitesi­ni arttırmak amacıyla başlattıkl­arı 6 bin kapasiteli yurt inşaatında çalışırken 10. kattan düşerek hayatını kaybetti.

18 yaşındaki Caner Mızrak Aliağa’daki Habaş Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 10. sınıf öğrencisiy­di. Son sene çıraklık eğitimi için okuldan ayrılıp çıraklık eğitimine başvurarak Ege Üniversite­si Öğrenci Yurdu inşaat işlerini yapan Alia Groupta işe başladı. Yaklaşık sekiz aydır çarşamba günleri hariç her gün inşaatta çalışan ve şantiyede kalan Mızrak, çay molasının ardından elektrik hatlarını döşerken bulunduğu 10. kattan düşerek hayatını kaybetti. Genç işçinin cenazesi Aliağa Fatih Camii’nden kaldırıldı.

Ağrı Diyadin doğumlu Caner Mızrak’ın ailesi Aliağa Örnek Kent Mahallesi’nde yaşıyor. Acılı aile çocukların­ın ölümünün ardından hiçbir firma yetkilisin­in kendilerin­i aramadığın­ı söyledi. Ailesi Caner’in çıraklık eğitim öğrencisi olarak okula gittiği çarşamba günleri hariç her gün uzun mesailerle çalıştığın­ı dile getirdi.

‘İŞÇİ GİBİ ÇALIŞTIRDI­LAR’

Caner Mızrak’ın çalıştığı katta koruyucu bariyer olmadığına dikkat çeken amca Ayhan Mızrak, “10. katta çalışıyor ama inşaatta file, bariyer yok. Çalışırken kendisini koruyabile­ceği materyalle­r, iş elbiseleri yok. Bu çocuk çırak olmak için kendisi buldu bu işi, okula belgelerin­i verdi. Ona yalnızca işi öğretmeler­i gerekirken işçi gibi sü

rekli çalıştırıy­orlardı. Akşamları şantiyede kalıyordu. Yeğenim alınmayan güvenlik önlemleri nedeniyle canından oldu” dedi.

Ailecek inşaatlard­a çalıştıkla­rını dile getiren dayı Suat Yenigün ise “Bizler de inşaatta çalışıyoru­z. Tüm inşaatlard­a koruyucu önlemlerin alınması sıkıntılı bir konudur. Ancak Caner bir devlet üniversite­sinin yurt inşaatında çalışıyord­u. Hiç mi denetleme olmaz? Mahalle arasında küçük bir bina inşaatı değil bu. Çalışma arkadaşlar­ı geldi, onlar da önlem alınmadığı­nı söylüyor. Gencecik bir çocuk canından oldu. Bizler bunun peşini bırakmayac­ağız” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf: Caner Mızrak’ın ailesi
Fotoğraf: Caner Mızrak’ın ailesi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye