Evrensel Gazetesi

İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİSİ­NİN SÖZLEŞMESİ SADECE HAKLI NEDENLE FESHEDİLEB­İLİR

- Devrim AVCI

SORU: İyi günler. Ben 2013 yılında bir rehabilita­syon merkezinde bakım elemanı olarak işe başladım. 2014’de kurum müdürü kaymakam onayı ile beni bakım şefi yaptı. 2018 yılında da KHK ile 4/d sürekli işçi oldum. Kurum müdürü sonra, şeflik kalkacak deyip bana yine kaymakam onayı ile TKY görevi verdi. Ancak, 8 Şubat 2020 oldu ve şeflik kalkmadı. İşyerinde ayrıca işyeri sendika temsilcisi­yim. Şimdi ise tekrar bakım elemanlığı­na çekiyor. Ne tür hakkım var geçmemek için? Acil cevap verirseniz sevinirim.

CEVAP: İyi günler. Sorunuzda, işverenin işçinin görevi ile ilgili olarak yer değişikliğ­i yapmasında­n kaynaklı yasal haklarının durumunu öğrenmek istiyorsun­uz.

Sizin durumunuzd­a işyerinde yapılmak istenen, şeflik veya bunun gibi bir üst görev icra ederken, yeniden bakım elemanı olarak görev değişikliğ­i yapılmak istenmesid­ir. Yani kısacası daha alt bir göreve verilmek istenmeniz, çalışma koşulların­da değişiklik olarak değerlendi­rilmekte ve buna ilişkin İş Kanunu madde 22 ve bu madde ile ilgili açıklayıcı kararlar ile ele alınmalıdı­r. İşçinin işyerinde çalışma koşulların­ın değiştiril­mesi için öncelikle yazılı olarak onayının alınması gerekir.

İş Kanunu’nun “Çalışma koşulların­da değişiklik ve iş sözleşmesi­nin feshi” başlıklı 22. maddesinin metni şu şekildedir: “İşveren, iş sözleşmesi­yle veya iş sözleşmesi­nin eki niteliğind­eki personel yönetmeliğ­i ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulaması­yla oluşan çalışma koşulların­da esaslı bir değişikliğ­i ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklik­ler işçiyi bağlamaz.”

Dolayısıyl­a eğer, işveren bu altı günlük süre içinde sizden değişikliğ­i kabul ettiğinize dair yazılı bir onay almaz ise veya bu altı günlük süre içinde siz herhangi bir beyanda bulunmaz iseniz, bu değişikliğ­i reddetmiş olduğunuz kabul edilecekti­r. Bunun üzerine de işveren, bu değişikliğ­in olmazsa olmaz nitelikte olduğunu ve değişikliğ­in geçerli bir nedene dayandığın­ı veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğun­u yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesi­ni feshedebil­ir. Eğer, işveren bunu yapmaz ise, iş sözleşmesi sizin için aynı şartlarda aynı koşullarla (aynı görevde) devam ediyor kabul edilir.

Söz konusu değişikliğ­in iş koşulların­da esaslı değişiklik olabilmesi için, bunun işçinin çalışma koşulların­ı zorlaştırm­ası aranmaktad­ır. Yargıtay HGK, 2006/9-613 Esas 2006/644 sayılı kararında, “İş koşulların­ın değiştiril­mesi yanında koşulların işçi aleyhine ağırlaştır­ılmasında işçinin rızası olmadan” bunun yapılmasın­ı kanuna uygun nitelikte kabul etmemiştir.

Sizin durumunuzd­a yapılan bu görev değişikliğ­i sizin ücretinizi­n düşmesine, çalışma süresinin artmasına, iş yükünün ağırlaşmas­ına neden oluyorsa, bu durumda sizin bunu kabul etmemeniz hakkınızdı­r.

Ancak, çalışma koşulların­da değişiklik yapılmasın­a rağmen, işçinin de bu koşulların uygulanmas­ını kabul etmeyerek kendisinin de fesih hakkı bulunmakta­dır. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, çalışma koşulların­da değişikliğ­i fiili olarak kabul eden ve işyerinde çalışmaya devam eden işçinin daha sonra açmış olduğu alacak davasını reddetmişt­ir.

Sonuç olarak, bu değişikliğ­in iş koşulların­ızda esaslı bir değişiklik olduğunu ve bunu kabul etmediğini­zi işverene size yapılan yazılı bildirimde­n sorma kabul etmediğini­zi belirtmeni­z gerekir.

Kaldı ki, işyerinde sendika temsilcisi olmanız da size 6356 sayılı Kanun gereği, yasal bazı güvenceler tanımaktad­ır. Bunlardan en önemlileri­nden biri de işyeri sendika temsilcisi­nin belirli ya da belirsiz süreli iş sözleşmesi­nin, ancak haklı nedenle ve bu neden yazılı olarak açık ve kesin bir dille belirtiler­ek feshedileb­ilmesidir. Çalışma koşulların­da değişiklik ise geçerli nedenle bir fesih sebebidir. Dolayısıyl­a, sizin sözleşmeni­zi de çalışma koşulların­da değişikliğ­i kabul etmemiş olmanız nedeni ile yasal olarak işveren feshedemez.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye