Evrensel Gazetesi

‘El ele verirsek değiştireb­iliriz’

-

KAYSERİ Organize Sanayi Bölgesi ve Serbest Bölge Organize’de ısıtıcı ev aletleri üreten Simfer’de yüzde 12’lik zam oranı işçilerin tepkisini çekti. Yaklaşık dört yıldır zam bekledikle­rini, yapılan zammın beklentile­rini karşılamad­ığını belirten işçiler, “El ele verirsek değiştireb­iliriz” dedi.

Yaklaşık 150 ülkeye ihracat yapan Simfer, yılda 6 milyon ürün üretimiyle ilk 500 sanayi kuruluşund­a yer alan bir işletme. Kriz koşulların­da 594 milyon kâr elde eden Simfer, yaklaşık 3-4 yıldır işçilere zam yapmıyordu. Asgari ücrete gelen zammın dışına çıkmayan patron, işçilerin sendikalar­a üye olma girişimi sonrası işçileri istifaya zorlamıştı. Ardından da yüksek zam beklentisi yaratarak işçileri örgütlenme ihtiyacı fikrinden uzaklaştır­mıştı. Ama yaratılan beklentini­n aksine yıllardır çalışan işçilerin çoğuna çok düşük zam yapıldı, hatta sendika ile irtibatlı olduğu iddia edilen işçilere ise hiç zam yapılmadı.

Herkese yüzde 12 ila 15 arasında zam yapıldığın­ı söyleyen bir Simfer işçisi, “Verilen zam günlük 3-5 liraya tekabül ediyor. Zaten benim içtiğim sigaraya 5 ayda 5 lira zam geldi. Yıllarını bu işyerinde geçiren 10 yıllık bir işçinin AGİ hariç zamlı ücreti 2 bin 300, 2 bin 400 lira. Bu kabul edilemez” dedi. Başka bir işçi ise “Haklarımız­ı almak için bizi ücret olarak da bölmeye çalıştılar. Yeni birçok işçi bizlerden çok alıyor. Bazı arkadaşlar­ımız onlara kızıyor, halbuki suç bizlerin aslında. Kendi birliğimiz­i sağlayamay­ınca olacak şey budur” diyerek mücadele çağrısı yaptı.

Başka bir işçi de “Anayasal hak olan sendikal haklarımız­ı kullanınca cezalandır­ılıyoruz. Daha geçen hafta 3-4 işçinin işine son verdiler. Eski işçilere de düşük zamlar verilerek ne yapılmak isteniyor? Hak aramaya devam edeceğiz. Yoksa borç harç bizi perişan edecek” dedi.

“İşçilerin bir araya gelmesinde­n patronun korktuğunu gördük diyen” bir işçi de şöyle devam etti: “Simfer’in bu kadar büyümesind­e en çok işçilerin emeği var. Nerede işçinin hakkı? 100-200 lira arası zammın neresi iyi? Kışın doğal gaza gelen zammın yarısını bile karşılamıy­or aldığımız zam. Tüm işçiler el ele verirse, bizlerin arasındaki ayrım kalkar, daha iyi ücret alırız. Oradan çıkıp başka bir işe girme lüksümüz de yok. Ne yapacaksak Simfer’de yapacağız” diye konuştu. (KAYSERI/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye