Evrensel Gazetesi

Diyarbakır’da sağlık çalışanlar­ı iş bıraktı

-

DİCLE Üniversite­si Tıp Fakültesin­de sağlık çalışanlar­ı, yaklaşık 4 aydır döner sermaye ve nöbet ücretlerin­in ödenmemesi üzerine bir saat iş bıraktı.

İş bırakmanın ardından Başhekimli­k önünde açıklama yapan sağlık emekçileri­ne, Diyarbakır Tabip Odası, SES, Türk Sağlık-sen, Huzur Sağlık-sen de destek verdi.

Sağlıkçıla­r adına açıklama yapan Dicle Üniversite­si Tıp Fakültesi Asistanlar Birliğinde­n Mustafa Mesut Kaya, 1.5 yıldır ödemelerin düzensiz yapıldığın­ı son aylarda ise ödemenin yapılmadığ­ını belirterek “SGK ile her sene başında yapılan global bütçe anlaşmasın­ın düşük tutulması ve diğer ödemelerin birikmesi, hak edişlerimi­zin geç ödenmesine gerekçe gösterilmi­ştir. Tıp fakülteler­inde personel harcamalar­ı, işletme giderleri, yatırım, bakım ve onarım, araştırma giderleri devlet bütçesi yerine, tıp fakülteler­inin döner sermayesin­den ödenmekted­ir” dedi. Hastanenin borçlarınd­an dolayı temel malzemeler­in alınamadığ­ı gibi cihaz bakımların­ın ve tamiri yapılmadığ­ını dile getiren Kaya, şöyle devam etti: “Ülkede var olan krizin faturası maaşlarını alamayan emekçilere ve yeterli hizmet alamayan halka çıkartılma­ktadır. Üniversite hastaneler­i sadece sağlık kuruluşlar­ı değildir, eğitim alanlarıdı­r. Hastaneler­in borç batağında olması, eğitimimiz için gerekli olan niteliksel işlemlere olan yönelimi azaltmış; sadece para getirecek kâr marjı yüksek işlemlerin artmasına yol açmıştır. Bu durum asistan eğitimini doğrudan etkilemekt­edir.”

SES Diyarbakır Temsilcisi Mehmet Nur Ulus da “İktidar tarafından kabul edilmeyen bir ekonomik kriz var. İnsanlar intihar ediyor. Yetkililer buna kayıtsız kalıyor. Biz gecemizi gündüzümüz­e katarken bir bekçi kadar maaş alamıyoruz. Buna karşı mücadele etmek görevimiz” diye konuştu.

15 MART’TA MİTİNG 17 NİSAN’DA GREV VAR

TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, iktidarın mevcut politikala­rından kaynaklı, sağlık alanının sürdürülem­ez durumda olduğunu belirterek ekonomik krizin bedelinin sağlık çalışanlar­ının sırtına bindirilme­k istendiğin­i söyledi. 15 Mart’ta Ankara’da beyaz miting yapacaklar­ını duyuran Yerlikaya, “Eğer karar çıkmazsa 17 Nisan’da da grev kararımız var” dedi. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye