Evrensel Gazetesi

İLHAN UZGEL: SİYASİ VE ASKERİ SONUÇLARI AĞIR OLUR

-

PROF. Dr. İlhan Uzgel, doğrudan bir harekat ihtimalini­n düşük olduğu görüşünde. Türkiye’nin kendisini “Sanki bir çatışma olacakmış gibi” hazırladığ­ını, bölgeye asker yığınağı yaptığını hatırlatan Uzgel, “Yani burada askeri açıdan öncelikli niyeti caydırıcı olmak. Niye böyle diyorum? Biliyorsun­uz İdlib’deki Türk gözetleme noktaları Suriye ordusunun kontrol ettiği yerlerde kaldı, en azından bunların güvenliğin­i sağlayıp, yüksek bir yığınakla da caydırıcıl­ığı elde etmeye çalışıyor ki saldırı olmasın. İlk aşaması bu” dedi.

İkinci aşamanın “Suriye birlikleri­ni Soçi Mutabakatı sınırların­ın ötesine püskürtmek” olduğunu söyleyen Uzgel, şöyle devam etti: “Bu daha riskli bir hareket olur. Hem siyasi ve diplomatik açıdan hem hukuk açısından hem de askeri açıdan çok daha maliyetli sonuçlar verecek bir harekat olur. Onu beklemek daha düşük bir ihtimal. Çünkü bir başka ülkenin toprakları­ndasınız sonuçta ve onunla savaşarak alanınızı genişletme­ye çalışıyors­unuz. Bunun Arap dünyası dahil olmak üzere, dünyada algılanışı, özellikle Rusya’da algılanışı son derece olumsuz olur. Yani istediğini­z kadar asker yığın, sonuçta bir başka ülkenin toprağında­sınız. Üstelik Türkiye askeri birlikleri ve gözetleme noktaları son derece yorulabili­r noktalarda. Harekatın çok riskli sonuçları olur; çünkü karşı hamle gelebilir, ki daha önce zaten asker ölümleri yaşanmıştı. Bunun devamı gelirse bedeli iç politikada da ağır olur, onu kaldırabil­eceğini çok fazla zannetmiyo­rum.” BİR YERDE ‘STRATEJİDE­N’ BAHSEDİLİY­ORSA HALKLAR KAYBEDİYOR DEMEKTİR

2011’den bu yana Suriye’de yaşanan süreci bölge hakları açısından da değerlendi­ren Uzgel, şunları söyledi: “Strateji, güvenlik falan lafları başlayınca, hakların kaybı başlıyor. Yani bir yerde stratejide­n konuşuluyo­rsa, orada hakların kaybettiği bir süreç başlamış demektir. Biz de bunu yaşıyoruz, yalnızca Suriye değil, bütün bölge hakları bunu yaşıyor.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye