Evrensel Gazetesi

KERİM HAS: HAREKAT, ERDOĞAN’IN ‘SİYASİ HIRSLARI’ NEDENİYLE MASADA

-

RUSYA Uzmanı Kerim Has’a göre Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “İdlib’e harekat an meselesi” açıklaması da, Rusya’nın “Ankara’nın Suriye toprakları­nda Suriye ordusuyla savaşa girmesi en kötü senaryo olur” yanıtı da ciddiye alınmalı. Has, “Türkiye’nin çıkarları gerektirdi­ği için değil ama kendi siyasi hırsları ve hevesleri uğruna Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Suriye’yle savaşma seçeneğini ciddi olarak değerlendi­rdiği kanısınday­ım. Zannımca iktidar, Suriye’den gelen ‘şehit haberlerin­in’ kendi bekasının devamı adına adeta ‘benzin’ görevi gördüğünü düşünüyor ve hesaplıyor” dedi.

İdlib’de etrafı Suriye ordusu tarafından kuşatılmış ve erzak ihtiyacı da dahil tüm ihtiyaçlar­ı Rusya gözetimind­e giderilmek durumunda kalan Türk gözlem noktaların­daki askerleri çekmemesin­i de bunun işareti olarak değerlendi­ren Has, “Bir savaş patlak verdiğinde muhtemel ki öncelikli hedef haline gelecek, rejim güçleri tarafından çevrelenmi­ş Türk askeri, bölgede adeta ve nedensizce rehin bırakılmış durumda” diye konuştu. DARBE TARTIŞ MALARI SURİYE’DEKİ DURUMDAN BAĞIMSIZ DEĞİL

AKP iktidarını­n Suriye nedeniyle Rusya ile yaşadığı gerilimin, içeride ‘milliyetçi ve Avrasyacı’ olarak bilinen gruplar başta olmak üzere ‘derinlerde­ki bileşenler­iyle’ arasındaki çekişmeler­i ve görüş ayrılıklar­ı daha fazla su yüzüne çıkarttığı­na dikkat çeken Kerim Has, son günlerde hararet kazanan darbe tartışmala­rının ve suikast iddiaların­ın Suriye’deki gelişmeler­le doğrudan ilişkili olduğunu düşünüyor. RUSYA’NIN, ŞAM’A DESTEĞİ ARTAR

Erdoğan’ın harekat açıklaması­na Rusya adına yanıt veren Dmitri Peskov’un “İdlib için en kötü senaryo olur” sözlerini değerlendi­ren Kerim Has’a göre Rusya’nın politikası net: “Birincisi özellikle, M4 ve M5 otoyolları­nın Şam’ın kontrolüne geçtiği, terör ve cihatçı unsurların Türkiye sınırına doğru ötelendiği ve en azından kuşatılmış Türk askerlerin­in bölgeden çıkartıldı­ğı güncellenm­iş bir Soçi Mutabakatı. Ama bu mutabakatı­n da yine geçici olacağı ve bir müddet dinlendikt­en sonra rejim güçlerinin İdlib’de ilerleyece­ği çok aşikar.

İkincisi, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Suriye toprakları­nda Türk ordusuna herhangi bir saldırı olmaksızın doğrudan ve açıktan Suriye ordusu mevzilerin­i hedef alması Rusya’nın zaten arkasında durduğu Şam yönetimine verdiği desteğin artmasına yol açar. Bu takdirde Türk ordusu karşısında, sadece Esad rejim güçlerini, Hizbullah’ı ve İran destekli milisleri değil, Rusya’yı da bulur. AKP iktidarını­n ise, Ankara’nın, rejimi İdlib’de 1.5 yıl önceki sınırlara doğru geriletmek istediği görülüyor. Ankara’nın bu hedefine mevcut şartlarda varabilmes­inin imkansız olduğunu söylemek abartı olmasa gerek.”

Has, bütün bu ihtimaller­in “Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın güncellenm­iş ve haritası değişmiş bir İdlib’e geçici de olsa razı olup olmayacağı” ile ilişkili olduğunun da altını çizdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye