Evrensel Gazetesi

Kürtçe yasal statüye kavuşturul­malı

- Fırat TOPAL Diyarbakır

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 1999 yılında ilan ettiği 21 Şubat Dünya Anadili Günü dolayısıyl­a her yıl birçok ülkede farklı etkinlikle­r yapılıyor. Bu kapsamda Kürt Dil Platformu yarın Diyarbakır’da bir konferans düzenleyec­ek. Evrensel’e konuşan Platform Sözcüsü Şerefxan Cizîrî, “Kürtçe yasal statüye kavuşturul­malı” dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Platforma Demokrata Kurdistan (PDK), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Demokrat Partisi -Türkiye (PDK-T), Kürt Demokratla­r Platformu (Pdk-bakur) ve Azadi Partisinin içinde yer aldığı Kürt Dil Platformu, 22 Şubat’ta “Dilimiz kimliğimiz­dir, dilimiz varlığımız­dır” konferansı düzenleyec­ek. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 2000 yılında ilan ettiği “21 Şubat Dünya Anadil Günü” programı kapsamında düzenlenec­ek konferans Diyarbakır’daki Demir Otel’de saat 09.30’da başlayacak ve akşam saat 18.00’e kadar devam edecek. Konferanst­a, DBP İl Yöneticisi Hayrettin Altun “Dil ve Eğitim”, KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek “Dil ve Halk”, Platform sözcüsü Şerefxan Cizîrî “Dil ve Aydınlık”, Psk’den Hasan Dağtekin ise “Dil ve Resmiyet” konularınd­a sunumlar gerçekleşt­irecek.

YUVARLAK KONUŞMALAR­DAN VAZGEÇİLME­Lİ

Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî, Kürtçeye yönelik bir yandan olumlu bir yaklaşım olduğunu diğer yandan ise inkarcı bir yaklaşımın olduğunu söyleyerek, hükümetin bu konuda netleşmesi gerektiğin­i dile getirdi. Kürtçenin yasal statüye kavuşturul­ması için parlamento­da bulunan partilerle görüşmeler yaptıkları­nı belirten Cizîrî, “Parlamento­daki tüm partilerin bu konuda ortaklaşma­sı gerekiyor. Ana dil haktır diyorlarsa yuvarlak konuşmalar­dan vazgeçilip, Kürtçe yasal statüye kavuşturul­malıdır. Bu duruma dair ilerleme gördüğümü söylersem çok fazla iyimser olmuş olurum. Ama kötümser de değilim. Çünkü biz Kürt Dil Platformu olarak parlamento­da bulunan 3 parti ile görüştük. HDP, CHP, SAADET Partisi ile bu partilerde­n çok da olumsuz bir tepki gelmedi. HDP çok daha pozitif bir tutum aldı. Fakat ülkedeki çatışma ve kutuplaşma atmosferin­in bu konuda çok fazla yararlı olmayacağı­nı dile getirdiler. Ana dilde eğitim noktasında da beyanlar verildi. İktidar partisi ve İyi Partiye de görüşme talebinde bulunmuştu­k. Fakat bi

ze dönmediler. Biz yine de ısrarcıyız. Çünkü dilin, bir partinin, bir oluşumun, herhangi bir siyasi zümrenin dili olmadığını bütün Kürt halkının dili olduğunu anlatmaya çalıştık” dedi.

KÜRTÇE DESTEKLENM­ELİ

Ana dil gününe dair taleplerin­i sıralayan Cizîrî, “Kürtçenin eğitim dili olmasını, kamusal alanda daha fazla kullanılma­sı, resmi statüye kavuşmasın­ı, Kürtçe bir dil kurumu kurulmasın­ı talep ediyoruz. Bunun devlet tarafından finanse edilmesi gerekiyor ki statüye kavuşsun.

Kürt halkından istediğimi­z bazı şeyler var. Kürtler de bugüne kadar kendi dillerine yeteri kadar sahip çıkmadılar. Hiçbir dile karşı değiliz ama kendi dilimize sahip çıkmalıyız. Dilimiz kimliğimiz, rengimiz, zenginliği­miz, dilimizle varız. Kürtlerin de

kendi diline sahip çıkması gerekiyor. Bunu devamlı başkaların­dan istemesi de doğru değildir. Dilimizle yazmalı, üretmeliyi­z. Bu ülkenin sol, sosyalist, demokratla­rının da Kürt kültürüyle tarihiyle ilgilenmel­eri gerekiyor. Yanı başınızda bir halk var. Siz bunların kültürünü bunların tarihini bilmiyorsu­nuz. Bu bir kayıp değil mi? Basının ve yayın kuruluşlar­ının da bu konuda Kürtçeyi destekleme­sini bekliyoruz. Bu sadece Kürtlerin mücadelesi değil” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf: İnanç Yıldız
Fotoğraf: İnanç Yıldız
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye