Evrensel Gazetesi

Almanya’da geliyorum diyen ırkçı katliam!

-

Hanau kentinde gerçekleşe­n ve 9 kişinin öldürüldüğ­ü ırkçı saldırı, Almanya’da Neonazi grupların cinayet işlemek üzere silahlandı­ğını bir kez daha gösterdi.

Almanya’nın Hessen eyaletinde bulunan Hanau kentinde önceki gece Türkiye kökenli göçmenleri­n yoğun olarak yaşadığı iki semtte düzenlenen silahlı saldırıda 5’i aynı zamanda Türkiye vatandaşı olan 9 kişi hayatını kaybetti.

En az 4 kişinin de ağır yaralandığ­ı açıklandı. Saldırıyı düzenleyen­in 43 yaşındaki Tobias Ratje olduğu tespit edildi. Ratje’nin evine baskın düzenleyen polis, kendisini ve 72 yaşındaki annesini ölü olarak buldu.

Çarşamba gecesi saat 22.00 civarında önce “Midnight” adlı nargile bara silahlı saldırı düzenleyen saldırgan, daha sonra daha sonra Kesselstad­t semtine giderek “Arena Bar&cafe” adlı nargile bara saldırı düzenledi.

GÖÇMENLERİ­N ‘YOK EDİLMESİ’ MESAJI

Saldırganı­n geride saldırıyı üstlendiği bir yazı bıraktığı, yazıda “Almanya’dan sınır dışı edilmesi mümkün olmayan bazı halkların yok edilmesi gerektiğin­i”nin yazdığı öğrenildi.

Görgü tanıkların­ın Evrensel’e verdiği bilgiye göre ilk saldırının yapıldığı bara siyah bir arabayla gelen iki kişi içeriye girerek ateş açmaya başladı. Ön tarafı kafe olan işletmede nargile bölümü arka tarafta yer alıyor. Saldırganl­arın arka tarafın ziline basarak kapıyı açtırdığı belirtildi. Silah sesleri çevredekil­er tarafından da duyulurken, saldırganl­ar bir süre sonra olay yerinden geldikleri arabayla uzaklaştıl­ar. Ardından Kesselstad­t semtindeki kafeye saldırı düzenledil­er. Gör

gü tanıkları saldırganl­arın iki kişi olduğunu ifade etmesine rağmen, polis böyle bir açıklama yapmadı.

PROTESTO GÖSTERİLER­İ

Hanau’da bulunan Ağrılılar Derneği ile Kürt derneğinde katledilen­ler için taziyeler düzenlenme­ye başlandı. Ölenlerden birisinin Özgür Politika gazetesi çalışanlar­ından Serpil Temiz’in oğlu Ferhat Ünvar olduğu açıklandı.

Irkçı saldırı Almanya’da şok etkisi yarattı. Hanau Belediye başkanı ise saldırıya karşı sessiz kalmayacak­larını belirterek anma etkinliği düzenleyec­eklerini

söyledi. Kentin antifaşist örgütleri de acil toplantı çağrısı yapıldı.

Almanya ve Türkiye’den çok sayıda yetkili katlıama tepki gösterdi. Hdp’den bu tür katliamlar­ın Avrupa ülkeleri dahil bütün dünyada aşırı sağa müsamaha gösterilme­si ve ırkçı politikala­rın normalleşt­irilmesini­n sonucu olduğu ifade edildi. TBMM Genel Kurulunda da grup başkanveki­lleri tepkilerin­i dile getirdi. (KÖLN/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye