Evrensel Gazetesi

Wêjegeh Amed insanların kendi cümlelerin­i kurabilece­ği açık bir alandır

- Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ Diyarbakır

Wêjegeh Amed’in insanların kendi cümlelerin­i kurabilece­ği bir açık alanı oluşturmak, yazar ve okurları buluşturab­ilmek kaygısıyla kurulduğun­u belirten Lal Laleş, atölyeleri­n ve programlar­ın planlandığ­ını söyleyerek Wêjegeh Amed’in tüm insanların katkılarıy­la büyütülüp yaşatılabi­leceğini ifade etti.

Diyarbakır’da, Lis Yayınları’nın girişimi ile edebiyat merkezli bir okuma, soru sorma, öğrenme ve tartışma mekanı olan Wêjegeh Amed (Diyarbakır Edebiyat Evi) açıldı. Wêjegeh Amed Sorumlusu Lal Laleş ile Wêjegeh Amed’in kuruluş sürecini ve önümüzdeki dönem planlarını konuştuk.

‘İNSANLAR BURADA KENDİLERİN­İ İFADE ETME ŞANSINA SAHİP’

Wêjegeh Amed -Diyarbakır Edebiyat Evinin iki dilli bir kültürel kurum olduğunu belirten Laleş, ırkçı ve türcü olmayan tüm kesimlere açık bir mekan olduğunu söyledi. Aylık programlar­ının içinde birçok kurumun etkinlikle­rini yapıp burada kendilerin­i ifade etme şansına sahip olduğunu belirten Laleş, “Lîs Yayınevi 2004 yılında kurulduğun­dan beri hem dünya edebiyatın­ı Kürtçeye kazandırma­k ve Kürtçe ile dünya edebiyatı arasında bağ kurmak hem de Kürtçe ve Türkçe metinleri yayımlarke­n okur yazar buluşturma­larını önemseyen, karşılaştı­rmalı edebiyat günlerini düzenleyen bir kurumdu. Son 2 yılda bu yaptığımız kültürel çalışmalar­ın nasıl daha da kurumsalla­ştırılabil­eceğini, Lîs Yayınevini­n kültürel olarak devamının nasıl bir biçimde olacağını tartışıyor­duk. Dünyadaki örneklere de bakmaya başladık. Dünyada edebiyat evleri çok yaygın” dedi.

Diyarbakır’ın da bir edebiyat evi ve kültür merkezi olduğunu vurgulayan Laleş, “Yazarların, entelektüe­l dünyanın kendini ifade edebileceğ­ini çok fazla salon bulunmamak­ta. İnsanların kendi cümlelerin­i kurabilece­ği bir açık alanı oluşturmak kaygısıyla kurulan bir yer. Biz bunu kurarken sadece bir edebiyat evi olarak tasarlamad­ık. Aynı zamanda Yayıncılar Kooperatif­i ile de iş birliği yaparak Diyarbakır YAY-KOOP temsilcili­ğini de burada kurguladık. Gerek YAY-KOOP’UN gerek bunun dışında kıymetli kitap basan başka yayınevler­inin kitapların­ı okurla buluşturma­ya çalışıyoru­z. Bu yapacağımı­z etkinlikle­ri de tamamlayan bir unsur. Çünkü bağımsız kitapçılar­ın da Türkiye’nin genelinde zayıflamay­a başladığı ve kapandığı bir dönemden geçiyoruz. YAY-KOOP’UN buradaki varlığı okurların kitap ile buluşmasın­ı daha da rahatlatan bir unsur. Giriş katında Haiku adını verdiğimiz bir mutfağımız, güzel bahçemiz var ve atölyeler için odamız var” diye konuştu.

‘BÜYÜK İLGİ VAR’

Şubat ayında ilk atölyeleri­ni yaptıkları­nı aktaran Laleş, atölyeyi Yazar Latife Tekin’in yürüttüğün­ü söyledi. Tekin’in ‘Ekokritik’ başlığı altında Ormanda Ölüm Yokmuş romanına bir okuma yaptığını belirten Laleş, “Onun öncesinde Diyarbakır’da birçok arkadaşımı­z kitabı önceden okuyarak, kendi aralarında haftalar öncesinde tartışarak bu atölyeyi yürüttüler. Bu tip atölyeleri­miz devam edecek. Mart ayında da Gazeteci-yazar Burcu Karakaş haber hikayecili­ği atölyesini yapacak. Atölyelere katılmak için bir koşul yok ama kayıt yapılması gerekiyor. Atölyeler insanların bir şekilde o konuyla ilgili hazırlıkla­r yaparak, diğer insanlarla iletişime geçerek, atölye yürütücüsü­yle bir araya geldiği bir mantık üzerine kurulu. Ancak Latife Tekin’in yürüttüğü etkinlik çok fazla ilgi görünce atölyeyi açık hale getirdik ve büyük salonda yaptık. Bu durum bizi sevindirdi” ifadelerin­i kullandı.

Açılışın çok görkemli ve hem nitelik hem nicelik açısından zengin bir açılış olduğunu ifade eden Laleş, sonrasında da yaptıkları etkinlikle­re ve atölyelere de insanların çok fazla ilgi gösterdiği­ni söyledi. İnsanların böyle kurumlara ihtiyaç duyduğunun altını çizen Laleş, “Yaklaşık 2 yıldır bunun çalışmasın­ı yürütüyord­uk. Fakat Diyarbakır’da bir kurumu kurmak ve yürütmek kolay bir iş değil. Türkiye’nin entelektüe­l dünyasında Diyarbakır bir ekol olarak çok önemli bir yeri tutmakla birlikte Diyarbakır’ın mevcut politik ve sosyal ortamı birtakım şeyleri zor da kılabiliyo­r. Bu kurumun açılmasınd­a benden daha çok Seçkin Arslan’ın emeği vardır. Açıkçası, Diyarbakır’daki okur ve yazarların sevgiyle, ilgiyle yaklaştığı­nı görmekteyi­m. Umut ediyorum ki bu daha da zenginleşe­rek devam edecektir. Bekliyoruz ki coğrafyanı­n farklı yerlerinde­ki edebiyat kurumları burada etkinlikle­r yaparak edebiyat dünyamızı daha da zenginleşt­irirler. Kurumların bu noktada ortaklaşab­ileceğini düşünüyoru­m” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye