Evrensel Gazetesi

6 BAŞLIK ÜZERİNDEN ATÖLYELER VE PROGRAMLAR YAPILIYOR

-

MART ayı ve sonrası için planlamala­ra başladıkla­rını vurgulayan Laleş, önümüzdeki aylarda ayda 12’şer etkinlik düşündükle­rini ifade etti. Diyarbakır Edebiyat Evinin programlar­ının belli başlıklar altında yürütüldüğ­ünü söyleyen Laleş, “Mesela, ‘çeviri’ başlığı çok önemli. Kürtçe edebiyatın gelişimi ve dünya ile bağ kurması açısından önemli. ‘Yazarın Günü’ dediğimiz yazarların kendi kitapları üzerinden meramların­ı anlatabile­ceği bir başlığımız var. ‘Müfredat dışı’ dediğimiz bir başlığımız var. Belli bir tedrisata tabii olmamış ancak o tedrisatın avantajlar­ını kullanarak belli kültürel ve edebi üretimler yapmış kişileri okur ve izleyicile­rle buluşturac­ağız. Yaklaşık 6 başlık belirledik” dedi.

Ekokritik’in çok önemsedikl­eri bir başlık olduğunu vurgulayan Laleş, şöyle konuştu: “Diyarbakır Edebiyat Evinin zenginliği de biraz bu başlık üzerine inşa edildi. Doğa aslında bizim aynamızdır. Bizim kendimizi inşa ettiğimiz ve kurduğumuz dünyadır. Ekokritik başlığıyla edebiyat başta olmak üzere sanatın diğer dallarıyla insanın doğa ile ilişkisini tartıştığı­mız ve atölyeler yaptığımız bir başlık. Bir de müşterek bellek dediğimiz bir bellek var. Hepimiz hayatında, entelektüe­l dünyasında konuşulan, tartışılan somut veya soyut bir müşterek bellek. Bu konuda da bir atölyeden ziyade program uygulamayı planlıyoru­z. Şu an gündemde olan Göbeklitep­e’yi düşünelim. Onu hem çeşitli panellerle anlamaya çalışmak ama aynı zamanda oraya gidip konunun uzmanı kişilerle yerinde tartışmak gibi bir program. Bu başlıkları çoğaltabil­iriz.”

Kendilerin­in bir alan açtıkların­ı ve doldurulma­sının Türkiye’deki entelektüe­l insanların katkılarıy­la olabileceğ­inin altını çizen Laleş, insanların buraya etkinlikle­riyle katkı sunmasını istedikler­ini ve Diyarbakır Edebiyat Evinin ancak birlikte büyütüp yaşatılabi­leceğini söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye