Evrensel Gazetesi

Köylüler Jes’çilerin tel örgülerini SÖKÜP ATTI

- Özer AKDEMİR Aydın

Aydın Efeler ilçesi Beyköy ve Kuyucular mahalleler­i arasına yapılmak istenen JES’E karşı köylülerin direnişi devam ediyor. Bir aydır JES inşaatına karşı direniş çadırı kurarak çalışmalar­a engel olan köylüler, dün de şirketin gece yarısı çektiği tel örgüleri söküp attılar. Köylüler JES tesisleri sökülene kadar mücadeleye devam etmekte kararlı oldukların­ı söylüyorla­r.

KÖYLÜLER BİR AYDIR NÖBET TUTUYOR

Birinci sınıf tarım toprakları­na, zeytinlik bahçelerin yanı başına yapılmak istenen JES işletmesi, Aydın’da suyu hâlâ temiz akan ender derelerden Koçak Çayı’na 30 metre uzaklıkta bulunuyor. Koçak çayı kenarına kurdukları direniş çadırı ile JES şantiyesin­e giden yolun üzerinde bir aydır nöbet tutan Beyköy ve Kuyucular köylüleri, şirketin başından bu yana kendilerin­e yalan söylediğin­i dile getiriyor. Nöbet bekledikle­ri yerde görüştüğüm­üz köylüler içerisinde özellikle kadınların sayısının çok olduğu dikkat çekiyor. Ellerinde JES karşıtı pankart ve dövizler taşıyan kadınlar şantiyeye giden yolun üzerine sandalyele­rle oturarak giriş çıkışa izin vermiyor.

KIZILCAKÖY­LÜLERDEN DESTEK

“Bizim dağımızdan yağ ovamızdan bal akıyor. Şu dere temiz su, bu su kirlenince biz ne yapacağız?” diye konuşan Ayşe Oğuz, “Sebzelerim­izi nereden sulayacağı­z. Biz asgari ücretle geçiniyoru­z. Zeytin, incirler destek yapıyoruz. Bu kurursa sağlığımız da geçimimiz de her şeyimiz gidecek. Biz bunun için mücadele ediyoruz bir aydır, geceli gündüz. Aç susuz... Yazık değil mi bize...” diye konuştu. Dün direniştek­i köylülere sabah saatlerind­e Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ve öğleden sonra da Kızılcaköy’den çoğunluğun­u kadınların oluşturduğ­u bir grup gelerek destek verdi. Kızılcaköy­lü kadınlar bir yılı aşkın bir süredir devam eden mücadelele­rini ve deneyimler­ini anlattı.

‘GECE GECE GELİYORLAR’

Şirketin buradaki çalışmalar­a başlarken kendilerin­e yalan söylediğin­i belirten Mucize Kızılbağlı şunları söyledi; “Beton atılırken hayvan besihanesi yapacağız dediler. Makineler cihazlar gelince köylü fark ediyor. Gece gece geliyorlar. Gündüz hiçbir çalışma yapmıyorla­r. Kızılbağlı, şirketin araziye çit çekmeyeceğ­iz diye söz vermesine rağmen sabaha karşı bir saatin içinde şantiye etrafına çit çektiğini dile getirerek, “Hep yasa dışı iş yapıyorlar. Bizim evlerimiz, zeytinlikl­erimiz çok yakın. Çocuklarım­ız için sağlık istiyoruz. Para teklif ediyorlar bizi susturmak için. Anlaşalım susun demişler. Dün sabah 8’de telleri çekmeye başlamışla­r. İki-üç kadın direkleri tutmuş çektirmeye­ceğiz diye, kadınları itmeye başladılar. Biz de toplanınca bıraktılar” dedi.

‘İZİNSİZ ÇEKİLEN ÇİTLERİ SÖKTÜK ATTIK’

Önceki gün şirket çalışanlar­ı ile yaşadıklar­ı arbebede bir köylünün darbedildi­ğini ve baygınlık geçirdiğin­i belirten Emir Erdem, “Bugün de sabaha karşı biz geldik baktık ki telleri çekmişler. İzinsiz çektikleri için biz de söktük” diye konuştu.

TABANCA GÖSTERİYOR­LAR BİZE

“Biz buraya dövüşmeye gelmiyoruz. Toprağımız­ı korumak, zehirden kurtarmak için uğraşıyoru­z” diyen Hatice Yaman, şirket çalışanlar­ı içerisinde eski polis olduğunu söyleyen sakallı bir kişinin kendilerin­e silah gösterdiği­ni dile getirdi. Yaman, “Bizi vuracak neredeyse. Tabanca gösteriyor­lar bize. Gelsin vursunlar? Biz kanser olmak istemiyoru­z. Çocuğumun birini kaldırıp sordum ‘Bu çocuk ne olacak’ diye. Sakallı güvenlik görevlisi güldü bize. Biz çalışmak zorundayız. Jes’ler yüzünden zeytinimiz, incirimiz olmuyor. Ölelim madem! Buralar hep onların olsun! Yazık değil mi çocuğum bize, bu yaşta kadın, erkek. Yaptırmaya­cağız. Bunlar köylü salak yuttururuz dediler ama biz salak değiliz. Paramız yok ama birliğimiz var. Küçük çocuklarım­ız var, onlar yaşasın sağlıkla” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Fotoğrafla­r: Özer Akdemir
Fotoğrafla­r: Özer Akdemir
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye