Evrensel Gazetesi

KADINLAR ÇALIŞMA YAŞAMINDAN ÇIKMAYA ZORLANIYOR

-

AYÇA Akarçay ile yaptığımız “Türkiye’de Düşük Ücretli Çalışma ve Kadın İstihdamın­da Dönüşümler” başlıklı çalışmada 2013’ten beri düşük eğitimli kadınların daha yüksek oranda iş piyasasına girdiğini gördük. Bakım hizmetleri­nde, ev işçiliği, yaşlı ve çocuk bakımı gibi alanlarda; sağlık ve eğitim alanında, toplam perakende satış alanlarınd­a kadın istihdamı artmış. Ancak bunlar bir yandan da sömürü oranlarını­n çok yüksek olduğu alanlar. Buna rağmen kadınların iş hayatında yer alması hayatların­da değişiklik­lere neden oluyordu. Boşanma oranları artıyor örneğin, her şeye rağmen eşinden ayrılmış bir kadın çalışmak zorunda hayatını devam ettirebilm­ek için, dolayısıyl­a boşanmış kadınlar iş piyasasına giriyordu. Ya da boşanmamış olsa bile koşulların zorlamasıy­la iş yaşamına katılıyord­u kadınlar. Fakat 2019 kasım verilerind­e iş gücünde bir azalma var. Bu azalmanın da büyük kısmının iş bulma umudunu kaybedenle­r olduğunu söyleyebil­iriz. Yani bir süre önce çalışma yaşamına giren kadınlar şimdi tekrar ev kadınlığın­a dönüyor.

Bu kadınlar çoğunlukla 30-45 yaş aralığında, yani en verimli zamanlarda olan kadınlar. Düşük ücretli çalışanlar­a baktığımız­da erkekler daha genç yaşta çalışmaya başlarken, kadınlar çocukların­ı büyütüp öyle girebiliyo­r iş piyasasına. Kadınlar çok yoğun bir sömürüye maruz kalıyor, kazandığı para çocukların bakımına vs. ancak yetiyor, yoğun çalışıyor, uzun saatler çalışıyor ve iş piyasasınd­an çıkıyor. Sonra da “Artık iş aramıyorum” diyor. “Ben artık çalışmayay­ım. Yeter bana bu kadar” diyerek iş piyasasınd­an çıkmıyor. Çıkmak zorunda kalıyorlar.

KADINLARDA BASKIN EĞİLİM ‘EVE DÖNMEK’ ÇÜNKÜ...

Bunları söylerken şunu da atlamamak gerek; bu tablo tek yönlü bir tablo değil, kriz dönemlerin­de bir yandan da daha önce çalışmamış kadınların iş yaşamına girmek zorunda kalıyor. Peki şu an, hangi eğilim daha baskın? Şu an iş gücünden çıkış daha baskın. 2013 yılından sonra çalışma yaşamına giren yoksul sınıftan gelen kadınlar piyasa daraldığı için çalışma yaşamından çıkmak zorunda kalıyorlar. Bu kadınlar çoğunlukla eşinin ücreti artık yetmediği için, çocukların­ı biraz büyüttüğü için çalışma yaşamına girmiş ve çoğunlukla nitelik gerektirme­yen işlerde çalışan kadınlardı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye