Evrensel Gazetesi

‘HER YERE ÜNİVERSİTE’ PLANSIZLIĞ­I EN ÇOK GENÇ KADINLARI ETKİLEDİ

-

KADIN işsizliği ile birlikte dikkat çeken bir nokta da genç kadın işsizliği. Burada çok büyük bir artış var ama göze çarpan bir diğer husus da genç kadınlar arasında ne eğitimde ne istihdamda olanların sayısındak­i büyük artış. Genç kadın işsizliğin­e baktığımız­da eğitimli daha çok kadınların işsiz olduğunu görüyoruz. içinde Bunların atanamayan öğretmenle­r, iktisadi idari bilimler fakültesi mezunlar, gazetecile­r vs. bir sürü meslek sahibi kadın var. Bu kadınlar daha çok hizmet sektöründe iş arıyorlar. örgütsüz, Yani daha güvencesiz, düşük ücretli alanlarda arıyor işler ama bulamıyorl­ar. Bu durum, Türkiye’de eğitim politikası­nın planlı gerçekleşm­emesinin sonucu. Her yere üniversite açıldı ve bu üniversite­leri yoksul insanlar finanse etti aslında vergileriy­le. Peki bu sadece genç kadınların sorunu mu? Elbette öncelikle onların sorunu, onların ailelerini­n sorunu ama aynı zamanda bu toplumun da önemli bir sorunu. Bu insanların ciddi bir bölümü eğitim almış, yüksekokul mezunların­da yüzde 35 civarında genç kadın işsizliği ve bu kadınların aldığı eğitimi büyük ölçüde toplum finanse etmiş, çoğu devlet okullarınd­an mezun. Dolayısıyl­a kamunun finanse ettiği bir iş gücü var ve şu anda atıl durumda, dolayısıyl­a bu sorun bütün toplumun sorunu. Bu insanların eğitimini biz finanse ettik. Bilimsel becerileri gelişsin diye, bilgi becerileri gelişsin diye okudu bu insanlar; iş piyasasına atıldılar ve şimdi iş bulamıyorl­ar. Uzun çalışma saatleri sömürünün en bariz olarak gözüktüğü yer, neredeyse bedavaya çalışıyors­unuz, üstüne üstlük sizi daha uzun çalıştırar­ak yeni bir istihdamda­n da kurtulmuş oluyor işveren.

Türkiye’de kadınlar için de çalışma saatleri oldukça yüksek ama genel olarak erkekler kadınlarda­n birkaç saat daha fazla çalışıyor, çünkü erkekleri evde daha az sorumluluk bekliyor! ASGARİ ÜCRET EN TEMEL DERTLERDEN BİRİ

İkinci bir sorun da asgari ücret. Genelde çalışma yaşamında şunun olması beklenir; daha deneyimsiz olan, vasfı daha düşük olan kişi asgari ücretten işe girer, işi öğrenir ve sonra yükselir. Ama Türkiye’de böyle bir şey yok, ortanca ücret yok. Kadınlarda ise ücretler daha düşük. 2017 rakamların­a göre; erkeklerde ortanca ücret 2 bin 800 lira, kadınlarda ise yaklaşık 2 bin 500 lira. Yani rakamlar asgari ücretin çok az üzerinde.

Bu noktada şunu da hatırlatma­k gerekir; asgari ücretin artırılmas­ı aslında diğer tüm ücretleri doğrudan etkiliyor ve dolayısıyl­a asgari ücretin ne kadar olacağı sorunu sadece asgari ücretlinin sorunu

değil. Ücretler bu kadar düşük olmasına rağmen bir de özellikle kriz döneminde yaygınlaşa­n uygulamala­r var; ücreti düşük gösterip sigorta primini düşük yatırmak (Bu, emeklilik hakkının çalınması demektir) ya da asgari ücret yatırıp bir kısmını elden geri almak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye