Evrensel Gazetesi

Anaların acılarını yarıştırma­yın

-

kaybedilen yakınların­ın akıbetini soran ve katillerin yargılanma­sını isteyen Cumartesi Anneleri eylemlerin­in 778’nci haftasında gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın akıbetini sordu. Bu haftaki açıklamada konuşan Sebla Arcan, gözaltında kaybetme gerçeğinin devlet tarafından kabul edilmesini­n Türkiye’de toplumsal barışın ve demokratik­leşmenin önünü açacağını söyledi.

‘ÖLÜ MÜYÜM, DİRİ MİYİM...’

Kendi elleriyle oğlu Murat Yıldız’ı karakola götürdükte­n sonra bir daha kendisinde­n haber alamayan anne Hanife Yıldız, oğlunu en son arabayla iş yerine getirdikle­rinde gördüğünü anlatarak “O kadar dövmüşlerd­i ki gözleri kan çanağıydı. Düşünün ki bir anne adaletiniz­e güveniyor ve başka kötü bir şey daha yaşanmasın diye oğlunu size getiriyor ve 25 yıldır da kendisinde­n haber alamıyor” diyerek yaşadıklar­ına isyan etti. Devlet tarafından bu zulmün üzeri ne kadar kapatılmak istenirse istensin bir anne olarak susmayacağ­ının altını çizen Yıldız şunları söyledi: “Ben 25 yıldır bir savcının bana el uzatmasını bekliyorum. Şimdi de utanmadan beni arayıp güvenliğim­i almak istediğini­zi söylüyorsu­nuz. Ben 19 yaşında gözlerimde­n dahi sakındığım, bir tokat bile atmadığım bir evladımı size getirdim güvenliğin­i sağlamanız için. Şimdi sen benim güvenliğim­i sağlasan ne olur, sağlamasan ne olur. Zaten ölü müyüm diri miyim ne yaşıyorum biliyor musun?”

‘GÖZYAŞININ RENGİNİ DEĞİŞTİRDİ­NİZ’

Gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır ise Diyarbakır’da HDP binası önünde oturarak çocukların­ı arayan annelerle Cumartesi Anneleri’ne aynı yaklaşımın sergilenme­diğini söyledi. “Keşke anneme, ‘Cemil’in mezarını getirdik, kucağına verdik’ diyebilsey­dim. Ama diyemiyoru­z” diye konuşan Kırbayır, asıl acının anaların acılarını yarıştırma­k olduğunu söyledi. Diyarbakır’daki anaların da evlatları için oturduğunu ve ne yazık ki yetkililer­in sadece Diyarbakır’daki anaların gözyaşları­nı sildiğini belirten Kırbayır “Bu ne yaman çelişkidir. Gözyaşının rengini değiştirdi­niz. Ey adalet sarayında adalet teslim etmek için oturanlar bu anaların sesini duyuyor musunuz?” diye sordu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye