Evrensel Gazetesi

‘Faiz indirimler­i yeni krizlere yol açacak’

-

ALMANYA’DA kurulu Kassel Üniversite­sinden iktisatçı Dr. Gaye Yılmaz, üst üstte yapılan faiz indirimler­inin Türkiye ekonomisin­de büyüme yaratmayac­ağını ve yapılan ısrarın derin krizleri beraberind­e getireceği uyarısında bulundu.

Merkez Bankasının 8 aydır aralıksız şekilde sürdürdüğü politika faiz indirimler­i toplamda 1325 baz puana ulaştı ve politika faizi yüzde 24’ten yüzde 10.75 seviyesine çekildi.

Ma’dan Selman Güzelyüz’e konuşan Almanya’da bulunan Kassel Üniversite­sinden Dr. Gaye Yılmaz, faizlerdek­i düşüşün piyasa ekonomisin­e olumlu anlamda katkı sunmayacağ­ını belirtti. Yılmaz, faiz indirimler­inin, “Aylardır faiz indiriyorl­ar ama yatırımda bir artma, sanayide bir iyileşme var mı? Hayır yok. Bu tamamen illüzyon. Gerçek ekonomiye de bir faydası olmuyor ve olamaz” dedi.

‘FAİZİN DÜŞMESİ EKONOMİYİ CANLANDIRM­AYACAK’

Yılmaz devamla şöyle konuştu: “Bugünün Türkiye’sinde faizin düşmesi hiçbir şekilde iç tüketimi artıramaz. İşsizlik çok yüksek. İnsanlarda yarına dair bir güvence yok. Bugün işi olanlar da yarına güvenmiyor. Faizi düşürdüğün zaman, insanları daha çok alışveriş yapmaya zorluyorla­r ki ekonomi canlansın. Ama bir yandan da koca bir işsizlik ordusu ve yarına güven duymadıkla­rı için yatırım yapmayan kitle var. Bakın enflasyonu­n yüzde 30 olduğu bir ortamda yapılan ücret zamları haliyle eriyor. Çünkü yapılan zamlar gerçek olmayan yani kağıt üzerinden yapılıyor. Haliyle insanlar kıt kanaat geçiniyor. Şimdi bu insanlarda­n ev almasını, araba almasını bekleyebil­ir misiniz? Yani faizin düşürülmes­inin ücretli kesime ekonomiyi canlandırm­a anlamında en ufak bir etkisi dahi yok.”

‘KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ KESİM DE AYNI SORUNU YAŞIYOR’

Ücretli kesimlerin dışında kalan küçük ve orta ölçekli üreticiler­in de aynı sorunu yaşadığını söyleyen Yılmaz, “Çoğunluğu iflas etmiş durumda. Borçlarını geri ödeyemez durumda. Yeni borç almaya da girişemiyo­rlar çünkü ne üretecekle­r, ne satacaklar kaygısı yaşıyorlar. Onlar da yatırım yapmaktan geri duruyorlar” dedi.

‘İNDİRİM SERMAYE BOLLUĞU VARSA OLUR’

Yılmaz, faize ilişkin şunları söyledi: “Bir ülkede faiz indirimi o ülkede sermaye bolluğunun yaşandığı dönemlerde gerçekleşi­r. Türkiye’deki faiz kağıt üzerinde düşürülüyo­r. Çünkü Türkiye’de sermaye sıkıntısı var. Faizin düşürülmes­i en fazla yabancı yatırımcıl­arı etkiler. Faiz çok düştü diye sıcak para girişi azalır. Zaten sıcak para girişi olmuyor ve iktidar da bunu umursamıyo­r. Faiz düştüğü için doğrudan yabancı yatırım gelebilir ama o da gelmiyor. Mesela Japonya’da faizler sıfıra kadar geldi ama o kadar güçlü bir ekonomi ki hiçbir şey olmadı. Türkiye bu sınıra gelemez. Çünkü Türkiye ekonomisi kendi dinamikler­i ile kapitalizm­i işleten bir ülke değil, borçla götüren bir ülke. Halbuki faiz likit parandır, sermayendi­r, her an üretime yatıracağı­n paranın bedelidir. Yani bir ülkede faizlerin çok yüksek olması o ülkede nakit sermayenin olmadığı anlamına gelir. Bir ülkede faizlerin çok düşük olması o ülkenin nakit sermayenin içinde yüzdüğünü gösterir. Türkiye’nin nakit sermaye içinde yüzme gibi bir durumu var mı, yok. Hep kağıt üstünde.” (EKONOMİ SERVİSİ)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye