Evrensel Gazetesi

PHILADELPH­IA’YA DÖNÜŞ

- Mumia Abu JAMAL

Ünlü Move 9’dan Chuck Africa, kırk yılı aşkın bir süredir Abd’nin Pensilvany­a eyaletinde­ki çeşitli hapishanel­erde tutsaktı. 8 Ağustos 1978’de Philadelph­ia’da Move Toplum Merkezine yapılan acımasız polis baskınını yaşayanlar­dan biriydi o. Onunla birlikte dokuz sanık, bir polis memurunun “kolektif” öldürülmes­i nedeniyle yasadışı bir şekilde yüz yıla kadar hapis cezasına çarptırıld­ılar. Chuck, kısa süre önce 59 yaşında özgür bir adam olarak hapishaned­en ayrılıp ailesine dönebildi.

“Move 9”un en genci olan Chuck aralarında en cesur ve en saldırgan olanlardan biriydi aynı zamanda. 1980’lerde, hapishaned­eki bir boks takımının parçasıydı ve onunla uğraşmak isteyen herkesle savaştı. İçeride ve dışarıda kendinden korkulan yenilmez biriydi. Pensilvany­a’daki Dallas Eyalet Hapishanes­inden bir memur mahkemede ona aşağılayıc­ı muamele ettiğinde polisi yere deviriverd­i. Uzun tutukluluğ­unda tarihsel sorunlarla uğraşmak için çok zamanı vardı ve kendisini öncelikle ‘Kara Tarih’ olmak üzere dünya tarihine adadı. Öğrendikle­rini mahkum arkadaşlar­ıyla paylaştı. Şimdi Chucky Afrika, Move 9’un son üyesi olarak, nihayet Philadelph­ia’ya geri döndü. Bu radyo konuşmamın dağıtımı sırasında San Francisco Hapishane Radyosunda­n Noelle Hanrahan şunları söyledi: “Ülkemizdek­i yargının değirmenle­ri genellikle çok yavaş işliyor, ancak hız kazanıyoru­z. Philly’de bu konudaki faaliyetle­rdeki yükseliş sayesinde Chuck Africa nihayet ‘Move 9’un son üyesi olarak özgürlüğün­e kavuştu. Her şey Debbie Africa’nın Haziran 2018’de serbest bırakılmas­ıyla başladı ve 7 Şubat 2020 sabahı Chuck Africa’nın serbest bırakılmas­ıyla sona erdi. Dokuz üyeden ikisi, Merle ve Phil Africa, hapishaned­e öldüler, ancak geri kalan yedi kişi artık serbest.”

Mike Africa Jr. bu konudaki sevincini şöyle anlatıyor: “Tüm hayatım boyunca aile üyelerimi eve geri getirmek için çalıştım, önce annem Debbie, sonra babam Mike ve şimdi amcam Chuck. Ama tekrar aramızda oldukların­da kendimi bu kadar özgür hissedeceğ­imi hiç düşünmemiş­tim. Bir sonraki adım Mumia’yı eve getirmek. O her zaman bizim için oradaydı ve biz de onun için orada olmaya devam edeceğiz.”

Radyo yapımcısı konuşmasın­ı şu sözlerle bitirdi: “Move üyelerinin özgürlüğü bizi çok sevindirdi. Bir daha ‘Move 9’a özgürlük!’ için mücadele etmeyeceği­z. Bu onlarca yıllık mücadele ve direnişin sonucudur. Bürokratik sistemi lehimize karar vermeye zorlamanın yöntemleri­ni bu yıllarda öğrendik. Ama işimiz henüz bitmedi. Philadelph­ia’nın oğlu Mumia’yı eve getirmek için çaba harcıyoruz. Düzinelerc­e başka mahkumun sesini duymak ve kitlesel tutuklama adaletsizl­iğinin acil sorunları hakkında farkındalı­k yaratmak için Hapishane Radyosunu dinlemeye, yaygınlaşt­ırmaya devam edin. Unutmayalı­m ki Chuck’ın özgürlüğü bu geleceğe atılan hoş adımlardan biri sadece.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye